Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 09:09, 06 lip 2016

I teraz pytanie:
- mam róże żółte sztuk 4 i jedną różową plus dwie żółte na pniu- myślicie, że wszystkie powinny wylądować z lawendą na półce? Czy tylko nie na pniu? I jak je rozmieścić?
makadamia 09:13, 06 lip 2016

hortensjowa już robi wrażenie
AnnaCh 09:13, 06 lip 2016

Marta, super Bardzo mi się podoba
Wiem, że nie ma na razie efektu, ale za rok na komunię będzie super
Na hortensjowej przy furtce dałabym coś zimnozielonego.
Makusia 09:17, 06 lip 2016

Anbu: klonika zaznaczyłam, bo sokół by nie wypatrzył

Asiu: mi też jakoś hortensjowa się podoba. Najgorsze jest to, że nakład pracy przy niej o niebo mniejszy niż przy okularowej, a efekt na chwilę obecną cieszy mnie bardziej

AniuCh: dziękuję Też mam nadzieję, że za rok będzie lepiej. Musi być
A co np. zimozielonego?
AnnaCh 09:23, 06 lip 2016

Klonik wymiata
Z Gracków się uśmiałam, bo mam takie same, mało co widać na rabacie
Nie wiem co tam dać, mało tam chyba miejsca, może iść w te cisy, dac je tam pod murem? Chyba Hicksii byłyby dobre, bo są smukłe. Nie wiem, może Toszka coś powie?
Chyba, że faktycznie dwa drzewa strażaki załatwiłyby sprawę?

Co do półki, to jak zrobisz tam żywopłot, to myślę, że te na pniu spokojnie mogłyby tam rosnąć, ale ja się nie znam, niech się mądrzejsi wypowiedzą
anbu 09:29, 06 lip 2016

A ja uważam, że drzewa strażnicy pięknie by dopełniły całości, tak jak proponowała Toszka. Takie o kulistej koronie
Gosiek33 10:33, 06 lip 2016

teraz ogród pełną gębą
Basiula 10:51, 06 lip 2016

Hahaha, faktycznie klonik robi wielkie wrażenie ale spoko, urośnie
Z te rośliny z przechowalnika to może komuś oddaj po prostu? Ja tak zrobiłam z kilkoma, które kupiłam w czasach przedprojektowych obdarowani bardzo zadowoleni

Coś nie mogłam zrobić dobrych fot tych platanów, światło nie pozwalało i wiatr
Ale są takie mniej więcej, sadzone w zeszłym roku

i z bliska, mają śliczne liście

Marzenaka 11:24, 06 lip 2016

Marta, jest dobrze. Fajnie się robi. Trochę poczekasz ale wszystko się pięknie rozrośnie. Ja też w tamtym roku maleństwa takie sadziłam że ledwie było widać. A teraz takie olbrzymy, że ciachać albo dzielić musiałam.
Toszka 12:16, 06 lip 2016

Makusia napisał(a)
I teraz pytanie:
- mam róże żółte sztuk 4 i jedną różową plus dwie żółte na pniu- myślicie, że wszystkie powinny wylądować z lawendą na półce? Czy tylko nie na pniu? I jak je rozmieścić?

Różowej róży w żółte już nie dawaj. Róże na pniu możesz dać w okolicach buka. On wyższy i np. zza niego mogą wyższe róże wystawać. Nie ma co ukrywać, że trzeba przymierzyć, bo teoria teorią, a rzeczywistość sobie

Bywsza okularowa...
Nie wiem czy klon nie jest za blisko rodków - to duże rodki, szybko rosnące. Klon jest ryzykowny do przesadzania i jeśli się zadomowi, to strach go potem ruszać (chyba, że robi się to w niewiedzy

W wolnym pasku bym posadziła jakieś carexy o paskowanych na jasno lisciach. Rozjaśnią. Np. Evergold, Ptasie łapki (variegata), kępowe.