Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Toszka 20:41, 10 lip 2016

Aniu ja już tyle razy pisałam o turkuciu i oborniku końskim - jeśli jest turkuć to i obornik mu nie potrzebny. W przekompostowanym oborniku turkucia już nie będzie (jesli w ogóle był), a w świeżym, ciepłym, pracującym każdy by chciał mieszkać Popatrz w wątku o turkuciu - tam nie było końskiego obornika a turkuć jest.
Ja mam cały ogród na końskim oborniku i turkucia nie mam.
anna_t 22:06, 10 lip 2016

a czy jedynym sposobem aby sprawdzić że jest przekompostowany to zapach?
Toszka 22:20, 10 lip 2016

Przekompostowany łudząco podobny jest do torfu - pulchny, przyjemnie pachnący, ale delikatnie.

Cały obornik koński u mnie najpierw ląduje w kompostowniku. Ma tą też zaletę, że jak pobieram kompost i przesiewam to wszelkie organizmy z nogami od razu mozna wychwycić (okiem i dosłownie)
anna_t 22:26, 10 lip 2016

ja też myślałam zwalic to gdzies poza ogrodzeniem najpierw i jak nie będe pewna to odczekać z pól roku ale one wtedy by juz były blisko ogrodu...
a one też nie skladają jaj w tym oborniku?i po jakims czasie by zaszkodziły?
Toszka 22:32, 10 lip 2016

Aniu, prawda jest taka z tą historią kolegi taty, że jak brał od kogoś obornik to nie patrzył co brał. I pewnie zapakował sobie lokatorów którzy w tamtej okolicy byli.
Turkuć robi norki z tunelem i tam składa jaja. Nie składa ich gdzie popadnie. Dorosły osobnik jest przy jajach.
anna_t 22:39, 10 lip 2016

pewnie tak było, tylko pewnie Ty bys wiedziała co bierzesz a ja zielona jak ten kolega mam stadninę niedaleko, podejdę i spytam moze jest tak ze mają jakaś starą górke a sypią juz na nową to wzięłabym ze starej
a powiedz mi kupny, suszony pewnie o wiele gorszy?
AnnaCh 22:50, 10 lip 2016

Martuś, cieszę się, że mogłam pomóc i ML Ci się podobają
LyraBea 23:44, 10 lip 2016

Toszka napisał(a)
Aniu ja już tyle razy pisałam o turkuciu i oborniku końskim - jeśli jest turkuć to i obornik mu nie potrzebny. W przekompostowanym oborniku turkucia już nie będzie (jesli w ogóle był), a w świeżym, ciepłym, pracującym każdy by chciał mieszkać Popatrz w wątku o turkuciu - tam nie było końskiego obornika a turkuć jest.
Ja mam cały ogród na końskim oborniku i turkucia nie mam.
Ja tam niekoniecznie..No ale ja nie jestem turkuciem Fajnie piszesz o oborniku..Przyjemnie pachnie, miły, ciepły... To musi być pasja!
LyraBea 23:46, 10 lip 2016

AnnaCh napisał(a)
Martuś, cieszę się, że mogłam pomóc i ML Ci się podobają
Mam wrażenie, że nam tu na północ to już takie niedobitki miskantów trafiają. Jeszcze bym chciała kilka na tymczas, żeby cos sobie bujało na łysinach rabatkowych, ale cienizny u nas w ogrodniczych są. A ceny raczej takie niewybredne....
Toszka 00:15, 11 lip 2016

anna_t napisał(a)
pewnie tak było, tylko pewnie Ty bys wiedziała co bierzesz a ja zielona jak ten kolega mam stadninę niedaleko, podejdę i spytam moze jest tak ze mają jakaś starą górke a sypią juz na nową to wzięłabym ze starej
a powiedz mi kupny, suszony pewnie o wiele gorszy?

Obornik suszony jest tylko nawozem. Obornik świeżo kompostowany jest i nawozem i polepszaczem struktury gleby.

Bierz obornik spod pryzmy. Ten najstarszy. Turkuć jest spory - ok 7cm. Nie sposób nie zauważyć prawdziwego brzydala jak kosmita z Nostromo