Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak feniks z popiołów

Jak feniks z popiołów

wiklasia 20:46, 17 maj 2019

Dla porównania z jesieni 2017

półtora roku za nami
wiklasia 21:52, 18 maj 2019

Czy ścięcie szafirkom i krokusom teraz liści wpływa jakoś na ich przyszłoroczną kondycję?
Zanikają, czy nie ma to dla ich rozwoju żadnego znaczenia?
Zana 21:44, 21 maj 2019

Krokusom ścięłam, bo mnie wnerwiały. Szafirkowe w większości ocalały podczas ścinania przekwitnietych kwiatków, na razie są zielone i tam gdzie rosną akurat mi nie przeszkadzają.

Jak patrzę na Twoój nigrowy eksperyment to dochodzę do wniosku, że chyba swoje kostropate nigry za mało cięłam.
makadamia 21:50, 21 maj 2019

wiklasia napisał(a)
Asiu Makadamio zaproponowałaś łukową rabatę przy szopce.
Do momentu napotkania na piaskownicę (element tymczasowy, który zakończy swój żywot w tym sezonie, jupi!!!!) jest do wykonania, ale potem to już nie bardzo mogę ciągnąć tę rabatę w sposób jaki zaproponowałaś, a to z uwagi na skarpkę, bo ten trawnik pomiędzy ścianą z klonów, a wrzosami (tam w głębi) to jest jedynie miejsce, którym wchodzi się do wyniesionej części ogródka.

I co tu robić?

I co nie wołasz? Przegapiłabym pytanie

Nasuwa mi się, żeby zrobić taki sam ząbek jak zaproponowałam w miejscu tego małego kółeczka.
Da się?
wiklasia 09:01, 22 maj 2019

Sobie to pomierzę,rozrysuję i do korekty Twej przedstawię
wiklasia 09:03, 22 maj 2019

tulipany sadzić w grupkach, gęsto, a nie łanami - tak ku pamięci sobie zapisuję.
wiklasia 12:26, 23 maj 2019

ten deszcz to jednak troszkę utrudnia realizacje planów.
Rabata ze śliwami rozgrzebana, a ja w rozkroku nad nią. Chciałabym wysadzić w końcu rozplenice i inne pozostałości, doprawić ziemię dobrociami, ale ta ilość wody lecąca z niebios skutecznie mnie w tych działaniach stopuje.

Asiu - Makadamio - jednak mimo Twoich ostrzeżeń wsadziłam pstrokate derenie pod śliwy. Szukałam czegoś co rozjaśni dół rabaty, a że nie jestem biegła w botanice to postawiłam na coś co jest prezentowane na O.

Córcia sypnęła latem makiem przed płotem więc absolutnie nie wyrywam.

zdjęcie zrobione w erze przeddeszczowej.
makadamia 12:34, 23 maj 2019

wiklasia napisał(a)

Asiu - Makadamio - jednak mimo Twoich ostrzeżeń wsadziłam pstrokate derenie pod śliwy. Szukałam czegoś co rozjaśni dół rabaty, a że nie jestem biegła w botanice to postawiłam na coś co jest prezentowane na O.

Sama bym tak nie posadziła, ale w oczy nie gryzie, więc moje ponure przewidywania się nie sprawdziły. I dobrze
wiklasia 12:44, 23 maj 2019

A upchnięcie na tej rabacie jeszcze tawuły japońskiej to już będzie przesada?
Zamierzam się trzymać tricoloru - bordo, biały i limonkowy.
Bo na razie z braku laku posadziłam tam jeszcze żurawki i hakone, w planach brunnera i świecznice, ewentualnie trzmielina taka białoobrzeżona (zdaje się alba)
makadamia 12:51, 23 maj 2019

O matko! Dla mnie już zestaw biało-bordowy jest mocny, a Ty chcesz jeszcze żółty dodawać?

Do bieli i bordo ja bym dodała blady róż, jako taki kolor przejściowy: róża Bonica (czy inna w podobnym kolorze), hortensja Vanille Fraise, szałwia new dimension rose, jeżówka pallida itd.

Ale to ja. Przykład wyżej wskazuje, że może nie jestem najlepszym doradzaczem w sprawach koloru