Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak feniks z popiołów

Jak feniks z popiołów

wiklasia 16:20, 23 paź 2016

roma2 napisał(a)
Ściąga z cięcia traw u Madżenki tu

ślicznie dziękuję
lojalna_ 09:37, 25 paź 2016

Ja w zeszłym roku sadziłam cebule i zawiazałam trawy zeby nie przeszkadzały i wszyscy jednym chorem mnie okrzyczeli ze to ich piekny czas nie ma co sie spieszyć niech szumią w ogrodzie do ostatniego swojego czasu )) mieli racje. Wiązanie w zasadzie uzależnione od pogody w okresie listopadowym a jak pogoda pozwoli to i pozniej. Nie ma przumusu ale warto z uwagi na kokon ktory osłania czesc wrażliwa trawy i troche unikniemy bałaganu walających sie suchych badyli ))

Mokre od deszczu to udręka w wiązaniu lepiej suchutkie /))
wiklasia 09:50, 25 paź 2016

Dziękuję Ci lojalna Jolu (ależ to wymaga koncentracji przy wymawianiu).
Bo o ile dzięki romie2 i madżence wiem jak, to do tej pory zastanawiałam się kiedy. Teraz wiedzę teoretyczną już mam. Czas tylko na praktykę. Ale z tym, jak piszesz, na razie poczekam.
bdan 10:18, 25 paź 2016

U mnie wiązanie traw tak jak u Jolki, w listopadzie dopiero.

No i głownie to mąż je wiąże i łatwo nie jest, bo trawy dosyć pokaźnych rozmiarów już są.

wiklasia 10:31, 25 paź 2016

bdan Danusiu, chciałabym mieć takie zmartwienie, że coś "dość pokaźnych rozmiarów" jest. U mnie na razie same kurdupelki.
wiklasia 12:27, 25 paź 2016

Wiem, wiem, przynudzam, ale w głowie mej pytania się lęgną jak robaki na wiosnę.

Czas na kolejną serię:
Z bólem serca i skruchą przyznaję, że przed ogrodowiskiem wielkiej wagi do przygotowania ziemi nie przywiązywałam. Myślałam, że nawiezienie 10-15 cm dobrej ziemi i rozplantowanie po terenie załatwi sprawę. Jako extra dodatek - zaprawianie dołków. Nie tędy droga. Wiem. Chcę to naprostować na rabatkach, na których nasadzenia już są. Wiem, że kompost, przekompostowany obornik, mączka bazaltowa, przekompostowana kora, dolomit. Tyle, że kiedy to robić?
Bo myślę sobie tak. Na wiosnę rozgarnę korę, która wysypana jest pomiędzy roślinami jako zapora przeciw chwastom, podsypię kompostem (jeśli uda mi się go wytworzyć) i zmieszam. Na to dosypię nowej kory. Ale ta mączka nie daje mi spokoju. Bo czy dobrym pomysłem byłoby wysypanie jej między roślinami teraz, jesienią i przegrabienie z ziemią. Tak by na wiosnę roślinki miały już co nieco na talerzu. Tylko czy to teraz nie wybudzi roślin z jesiennego zadumania i zaspania i nie pobudzi roślin do wzrostu? Z drugiej strony taka mączka to chyba tak hop siup od razu nie działa? No i obniżenie temperatury idzie więc pewnie procesy chemiczne wolniej zachodzą. I jak głęboko ją roślinom zapodawać?
Czy po prostu wszystko "cuzamen" do kupy na wiosnę robić ?
wiklasia 12:35, 25 paź 2016

I co z kompostem?
Do kiedy można go przerzucać?
Rozumiem, że ma to ścisły związek z temperaturami na zewnątrz.
I czy wrzucałybyście grzyby na kompostownik?
W tym roku jakoś tak się porobiło, że masę różniastych grzybów mi powyrastało i się zastanawiam czy można je zutylizować w kompostowniku.
Nett 12:38, 25 paź 2016

O, to ja podepnę się do pytania. Bo ja w miejscu gdzie są rośliny planowałam wszystko na wiosnę robić, a tam gdzie nowe rabaty teraz jesienią z qupą mieszać.
Tylko pod nowe nasadzenia teraz mączkę sypałam z korą i kompostem.
Kawa 12:44, 25 paź 2016

hejka
macham
co do prepitetów się nie wypowiem
ja teraz przekopywałam rabatę i teraz przekopałam z mączką ale ja tam nie mam jesezcze nasadzeń
resztę dobroci kompost itp będę walić wiosną
teraz już ani sił ani natchnienia
Margerytka40 12:52, 25 paź 2016

Z grzybami to bym nie ryzykowała na kompost . Zawsze to grzyb i z niczym dobrym mi się nie kojarzy ( nawet te jadalne nie budzą mego entuzjazmu bo nie przepadam za ich walorami smakowymi) . Nie znam się zbytnio ale wydaje mi się że mączkę bazaltową można sypać o każdej porze . A jak na gotowe już rabaty to ja bym pazurami(swoimi bądź ogrodniczymi)zmieszała ją z wierzchnią warstwą na tyle na ile się da . Tak myślę ale nie znam się tak do końca