Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa

sylwik69 16:11, 18 lut 2020

Moje wysiewy i dalie przywiezione z Gardenii
sylwik69 16:23, 18 lut 2020

Od dzisiaj przestałam lubić trawy a szczególnie ich cięcie nie dość,że wietrznie i zimno to jeszcze przeszła burza.Trawy latały po całym ogrodzie,mój sprzęt : nożyczki i sekator tępe,zupełnie nie zdawały egzaminu grrrr czym tniecie trawy? te wysokie wiem ,że nawet piłą elektryczną a te małe?
Przyrzekam sobie: nie kupię żadnej trawy więcej to już nie na moje siły!
Wróciłam po 5 godzinach zmarznięta,a jeszcze tyle pracy...a tu straszą zimą
galgAsia 16:45, 18 lut 2020

Sylwia, ja dziś miałam przekrój przez różne atrakcje pogodowe - wiatr, deszcz, śnieg zwykły, śnieg zmrożony, zimnica straszna - no nie dało się popracować za skarby świata Dzielna jesteś, że podziałałaś
Ja trawy tnę sekatorem, ale zawsze mam w kieszeni dwa + ostrzałkę, bo faktycznie, tępym to można od razu harakiri sobie zrobić
sylwik69 16:56, 18 lut 2020

galgAsia napisał(a)
Sylwia, ja dziś miałam przekrój przez różne atrakcje pogodowe - wiatr, deszcz, śnieg zwykły, śnieg zmrożony, zimnica straszna - no nie dało się popracować za skarby świata Dzielna jesteś, że podziałałaś
Ja trawy tnę sekatorem, ale zawsze mam w kieszeni dwa + ostrzałkę, bo faktycznie, tępym to można od razu harakiri sobie zrobić

A widzisz!! ostrzałka!! tego nie mam
Pogoda i u mnie podobna brrrr.Teraz już grzeję się przy kominku i kawce
antracyt 17:18, 18 lut 2020

Ja też wyskoczyłam dzisiaj z sekatorem Z trawami jeszcze czekam (tylko mozgę ciachnęłam), ale dopadłam dzisiaj hortensje. Ktoś na forum napisał (przepraszam, nie pamiętam kto), że je tnie jak kwitną krokusy. Zakwitł mi już jeden i nie mogłam się powstrzymać
Bardzo ładne dalie zakupiłaś
A co tak wcześnie wysiałaś?
Magleska 17:50, 18 lut 2020

Sylwia mam teraz podobne uczucia do traw ale wiem ,że to chwilowe -jak już się odsprzątamy po nich ,to znowu je polubimy

ja cięłam prawie wszystkie nożycami do żywopłotów elektrycznymi ( nowy nabytek )
i bez problemu ścięłam miskanty ,rozplenice, stipy ,ice dance i nawet niektóre wyższe byliny ….
niektóre przy kamieniach cięłam nożyczkami zwykłymi ( muszą być raczej nówki -moje z zeszłego sezonu -zwykłe z papierniczego )
najgorsze to sprzątanie po ….mam odkurzacz ,ale niestety nie daje on sobie rady z dłuższymi ścinkami traw-te muszę wybierać ręcznie

wysiewy masz już -ja nadal nie ….zakupiłam narazie aż 2 dalie ….muszę pierw ogarnąć porządki a potem biorę się za inne przyjemności
kasiab 17:52, 18 lut 2020

Jakie u Was zjawiska dziwne.... U mnie co jakiś czas padał deszcz... Współczuję atrakcji i tym bardziej podziwiam Sylwia, że tyle czasu wytrwałaś przy pracy. Ja dzisiaj pierwszy raz od prawie tygodnia poszlam wynieść bio na kompostownik i ot tyle mojego bycia na dworze jak ja bym chciała iść ciąć moje trawki
Wiolka5_7 17:52, 18 lut 2020

Ja cięłam małym sekatorem rok temu,ale to zabawa....w tym roku wpadlam na pomysł cięcia nożycami do trawy....super się cięło,łatwo i szybko....hakonki,Red baron,carexy...a miskanty cięłam ręcznym sekatorem takim do gałęzi...też fajnie, lekko poszło...

U mnie dziś przelotny deszcz od południa i wydawało się być jeszcze cieplej niż wczoraj...nawet pierwszą tęczę widziałam
Dragonka 17:53, 18 lut 2020

jak to nigdy więcej traw nie kupisz? Sylwia! a ja właśnie prawie byłam pewna co do zmian w swoich planach ogrodowych, z trawami w roli głównej a tu takie wieści... i teraz znowu zacznę myśleć , ehhh

Widzę, że rozpoczęłaś produkcję- ja jutro jadę po ziemię do siewek, bo mam tylko zwykłą taką uniwersalną, posiałam tydzień temu jedno pudełeczko stipy ale ani słychu ani widu- winię więc ziemię W zeszłym roku udało mi się dochować nawet sporo roślin. Już tęsknię za codziennym psikaniem po siewkach
sylwik69 18:04, 18 lut 2020

antracyt napisał(a)
Ja też wyskoczyłam dzisiaj z sekatorem Z trawami jeszcze czekam (tylko mozgę ciachnęłam), ale dopadłam dzisiaj hortensje. Ktoś na forum napisał (przepraszam, nie pamiętam kto), że je tnie jak kwitną krokusy. Zakwitł mi już jeden i nie mogłam się powstrzymać
Bardzo ładne dalie zakupiłaś
A co tak wcześnie wysiałaś?

Wiosna przyszła wcześniej więc i wysiewy wcześniej wyszłam z takiego założenia! posiałam wszystko co dostałam od Renaty Kokesz