Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród KasiWB - część II

Ogród KasiWB - część II

Marga 11:19, 11 mar 2017

Też zwróciłam uwagę jak wysoko hortensje podcięłaś. Moje tak na 10-15cm od ziemi. Twoje za to pewnie będą dużo wyższe w lecie.
Kasiu, spotykamy się na Lubdom i Eden 25 lub 26 marca? Już kilka dziewczyn się szykuje na wspólna kawę
Jarzębiny nawet nie śmiałam Ci sugerować zamiast ambrowca Mój ogród jest trochę w wielskim stylu i ona będzie pasowała u mnie.
ps. zerkam dyskretnie, czy już cięłaś bukszpany, ale widzę że jeszcze nie

KasiaWB 07:28, 12 mar 2017

BasiaLT napisał(a)
Widzę że już się lepiej czujesz i od razu ruszyłaś z kopyta do ogrodu. Kawał roboty zrobiłaś ale uważaj na siebie bo pogoda zmienna i zdradliwa.

Basiu, za późno ) Uprzejmie donoszę, że mocno popracowałam w sobotę, a dzisiaj ledwo chodzę totalnie wszystko mnie boli - gimnastyka ogrodowa ) okazuje się, że w jeden dzień nie uda się wszystkiego zrobić niestety za dużo niby mały ogródek a góóórrraaaa śmieci, nie mam pojęcia skąd? a to dopiero początek
Wszystkie hortensje i większość suchych bylin - ścięte;
Cisy przycięte, ale misecznik ostro się na nich tuczy niestety (
W połowie wygrabione liście i odchwaszczone itd. ale trzeba będzie powtórzyć, bo wiatr przynosi nowe śmieci;
Czekam z różami na cieplejsze dni np. róża The Pilgrim prawie w ogóle nie zrzuciła liści... Bukszpanów, miskantów i niektórych traw też jeszcze nie tykam.
Już tradycyjnie muszę trochę roślin poprzesadzać ale to też jak będzie cieplej...
Pozdrawiam i życzę dobrej niedzieli

KasiaWB 07:37, 12 mar 2017

Marga napisał(a)
Też zwróciłam uwagę jak wysoko hortensje podcięłaś. Moje tak na 10-15cm od ziemi. Twoje za to pewnie będą dużo wyższe w lecie.
Kasiu, spotykamy się na Lubdom i Eden 25 lub 26 marca? Już kilka dziewczyn się szykuje na wspólna kawę
Jarzębiny nawet nie śmiałam Ci sugerować zamiast ambrowca Mój ogród jest trochę w wielskim stylu i ona będzie pasowała u mnie.
ps. zerkam dyskretnie, czy już cięłaś bukszpany, ale widzę że jeszcze nie

ciachnęłabym bukszpany, ale jak dziewczyny mówią żeby czekać to czekam )
Nigdy hortensji tak mocno nie cięłam jak w tym roku ) Zastanawiałam się czy by ich nie ciachnąć o połowę, ale mają bardzo grube i zdrewniałe łodygi - pnie więc nie wiem czy by coś z tego odbiło i tak zobaczymy czy coś zakwitnie po tym cięciu, bo pojechałam ostro )
Generalnie to u mnie niektóre egzemplarze hortek są prowadzone od początku wyżej, bo robią mi piętro idę bardziej w górę, bo nie ma miejsca na szerokie rabaty marzy mi się długi szpaler z hortensji...ale ...nie ma na to miejsca ))

Dzisiaj trudno mi powiedzieć czy będę na targach, będę wiedziała pewnie w ostatniej chwili wspólna kawa to wspaniały pomysł

Pozdrawiam
Filomena 08:38, 12 mar 2017

Hej Kasiu
u Ciebie ostre porządki, a ja przymierzam się jak kot do jeża, codziennie po troszeczku bo muszę dbać o swój nędzny kręgosłup.
Po takim cięciu hortensje zakwitną i będą większe kwiaty. Ukorzeniając patyki część "ziemną" kaleczę ostrym sekatorem aby odsłonić miazgę, wtedy korzenią się szybciej. Tak robię też z ligustrem, z którego wciąż poprawiam żywopłot wokół boiska - gwarantowany efekt.
Jak się mieszka?
KasiaWB 08:53, 12 mar 2017

Filomena napisał(a)
Hej Kasiu
u Ciebie ostre porządki, a ja przymierzam się jak kot do jeża, codziennie po troszeczku bo muszę dbać o swój nędzny kręgosłup.
Po takim cięciu hortensje zakwitną i będą większe kwiaty. Ukorzeniając patyki część "ziemną" kaleczę ostrym sekatorem aby odsłonić miazgę, wtedy korzenią się szybciej. Tak robię też z ligustrem, z którego wciąż poprawiam żywopłot wokół boiska - gwarantowany efekt.
Jak się mieszka?

Hej hej
było zimno, ale musiałam trochę zrobić, bo wiosna w pełni mnie zastanie, bo nie będę miała czasu. Niektóre rzeczy też będę robić po troszeczku, bo zdrowie już nie to co wcześniej. Nie mogę np. nosić więcej niż 5 kg.
Co d hortensji - ciekawe co by było jakbym ucięła dosłownie o połowę te pnie i zostałyby same pnie, zdrewniałe? hm... zakwitły by?
Dzięki za wskazówkę co do patyków - nie wiedziałam, że tak można.
Mieszkam w ogródku, więc jest dobrze )))

Pozdrawiam!
Filomena 09:04, 12 mar 2017

Miałam swego czasu dylemat dot. cięcia starych hortensji. Ostatecznie zaakceptowałam większy pokrój swoich. Ale można je podobno odmładzać poprzez niskie cięcie, wtedy się zagęszczają i wypuszczają dużo młodych pędów. Czyli powinny zachowywać się tak jak derenie.
KasiaWB 09:27, 12 mar 2017

Ooo to pocieszające muszę kiedyś przetestować na jednym egzemplarzu
KasiaWB 12:12, 12 mar 2017

wiosennie, posprzątanie rabat i odsłonięcie roślin od razu pobudziło je do wzrostu

Kalina angielska

Róża The Pilgrim - prawie nie zrzuciła liści
_Martini_ 17:25, 12 mar 2017

Krokuski cudne. Nie mogę się moich doczekać.
I co teraz zrobisz z the Pilgrim?
tulucy 18:06, 12 mar 2017

Ja dziś wyszłam "na chwilkę", znowu plecy bolą i kręgosłup narzeka mocno. Część moich róż jak Twój Pilgrim, dziś też skubałam. A i tak mi zostało kilka jeszcze. Chyba dopiero przy cięciu się z tym rozprawię.