Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Zakrecona 18:13, 24 cze 2020

Margerytka40 napisał(a)

Dziewczyny zatwierdziły moje pomysły, czasem zdarza mi się mieć takowe. Poza tym teraz po obejrzeniu na żywo moich włości pewnie będę je maltretować o rady jakby co. A mszycy nie masz na tym buku? Ale tak mrówki jak się uprą młode drzewko mogą wykończyć.

Mszyce były, pryskałam i raczej padły...?

Ale mrówki krążą, może nie wszystkie mszyce wykończyłam?

Musze się dokładniej przyjrzeć, ale .. ciągle pada...
Margerytka40 18:17, 24 cze 2020

TAR napisał(a)
Dołacze sie do tych zachwytow, zupelnie inaczej odbieralam wczesniej Twoj ogrod, zdjecia Asi pokazuja jak jest w nim ładnie. Oczywiscie dolącze do zachwyconych rabata szałwiowo-rózana. I podoba mi sie ten kawałek ze stipami, oj bardzo mi sie podoba

Stipy dosadziłam tam niejako na zapchajdziurę a całkiem znośnie wyszło. Czasem się coś uda niechcący. Widzę, że każdy znajduje sobie fragment, który mu się najbardziej podoba
Ja czekam, przebieram nogami by te żywopłoty szybko urosły bo bardzo by się już przydały.
Margerytka40 18:18, 24 cze 2020

anbu napisał(a)
Ślicznie

Merci
Margerytka40 18:22, 24 cze 2020

Zakrecona napisał(a)

Mszyce były, pryskałam i raczej padły...?

Ale mrówki krążą, może nie wszystkie mszyce wykończyłam?

Musze się dokładniej przyjrzeć, ale .. ciągle pada...

Mszyce pewnie przyciągnęły mrówki, które zostały. Może podsyp takim proszkiem na mrówki?
Gruszka_na_w... 18:32, 24 cze 2020

Od dawna wiedziałam, że tworzysz piękne miejsce, a zdjęcia, które wkleiły dziewczyny, utwierdziły mnie w tym przekonaniu.
Bardzo zgrabnie łączysz rośliny i cudownie składasz plamki kolorystyczne. Kiedy te rabaty wyjdą z okresu niemowlęctwa, to pozostanie nam tylko piać z zachwytu.
Całe szczęście, że znalazłaś siły i czas na zrealizowanie swoich marzeń.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 18:44, 24 cze 2020

Dyskutowałyśmy w niedzielę nad przycięciem tego największego derenia na rondzie. W zasadzie są dwie opcje. Wykorzystam zdjęcie Asi bo dobrze jest na nim delikwent widoczny

Pierwsza wersja

Poodgolić go wyżej a górę zostawić taką pająkowatą. Co najwyżej same końcówki może odrobinkę.

I druga

Obciąć wszystko co wystaje i zrobić go kolumnowego jakby.

Obie wersje mi pasują chyba. Jak myślicie? Kurka no nie chciałabym go popsuć
Margerytka40 18:53, 24 cze 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Od dawna wiedziałam, że tworzysz piękne miejsce, a zdjęcia, które wkleiły dziewczyny, utwierdziły mnie w tym przekonaniu.
Bardzo zgrabnie łączysz rośliny i cudownie składasz plamki kolorystyczne. Kiedy te rabaty wyjdą z okresu niemowlęctwa, to pozostanie nam tylko piać z zachwytu.
Całe szczęście, że znalazłaś siły i czas na zrealizowanie swoich marzeń.

Ja też się cieszę Haniu. Z tego, że tu trafiłam. Długo by pisać ale z zamiarem zmian tu przyszłam, nie wiedziałam tylko, że to przybierze aż taki rozmiar, te zmiany. Pewnie uważałam, że przesadzę kilka krzaczków. W między czasie dojrzałam do większej rewolucji i dobrze. Teraz najgorsze już za mną, za nami bo nie mogę zapominać o drugiej połowie. Jeszcze trochę i będziem leżeć i pachnieć
TAR 19:39, 24 cze 2020

Ja tam bym go nie ciela. Jesli juz to wariant 1 ostatecznie
Kasya 19:56, 24 cze 2020

Bardzo szkoda podcinać derenia od dołu
Obcinać te gałęzie tez
Skróciłabym je tylko o polowe, wytworzy boczne gałęzie
Deren naturalnie ma taki nonszalancki pokroj, szkoda robic z niego cos innego
Mirka 20:46, 24 cze 2020

Margerytka40 napisał(a)
Dyskutowałyśmy w niedzielę nad przycięciem tego największego derenia na rondzie. W zasadzie są dwie opcje. Wykorzystam zdjęcie Asi bo dobrze jest na nim delikwent widoczny

Pierwsza wersja

Poodgolić go wyżej a górę zostawić taką pająkowatą. Co najwyżej same końcówki może odrobinkę.

I druga

Obciąć wszystko co wystaje i zrobić go kolumnowego jakby.

Obie wersje mi pasują chyba. Jak myślicie? Kurka no nie chciałabym go popsuć

Asia ja bym tylko korekcyjne cięcie zrobiła tak Kolumbowi i czekała aż ten drugi go dogoni
Ja za 2 wersją