Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Agatorek 19:17, 31 sie 2021

Margerytka40 napisał(a)
Jak tam u Was, leje?

Tu wspominany cypelek z dereniem. Muszę to co pod nim wysadzić

]

Już się miałam pytać, dlaczego ten dereń jest czerwony, ale już teraz go widzę, białozielonego . Czerwona, to kalina, o którą kiedyś pytała Mrokasia?

Kanciki mistrzowskie

U nas teraz już nie leje. Ale padało mocno (i wczoraj trochę), woda też mi stoi w kilku miejscach. Chyba już koniec z podlewaniem w tym sezonie .
Margerytka40 21:17, 31 sie 2021

Agatorek napisał(a)

Już się miałam pytać, dlaczego ten dereń jest czerwony, ale już teraz go widzę, białozielonego . Czerwona, to kalina, o którą kiedyś pytała Mrokasia?

Kanciki mistrzowskie

U nas teraz już nie leje. Ale padało mocno (i wczoraj trochę), woda też mi stoi w kilku miejscach. Chyba już koniec z podlewaniem w tym sezonie .

Dereń taki wielki jest, że trzeba go w tym buszu szukać
U mnie leje cały czas, już momentami mam dość. Ale już chyba wolę jak pada niż jak jest susza. Kopać się nie da pod nowe miejsca bo mam tam za mokro. Dziś siedziałam i szyłam zasłony do altany z tego wszystkiego. Pewnie ich w tym sezonie już nie założę bo prace dachowe przez deszcz też stoją w miejscu.

Za kanciki dzięki, zawsze zachwycałam się kancikami u innych tu na forum. Wreszcie doczekałam się, że i mnie wychodzą
Margerytka40 21:26, 31 sie 2021

Taki rysunek popełniłam

Wzdłuż ścieżki w środku ale nie na całej jej dlugości niziutki żywopłocik. Tak mi się wydaje, że wyeksponował by ten cypelek. Reszta to trawy i kulki. Pewnie punktowo pomiędzy jakieś bylinki bym wcisnęła, coś co kwitnie jedno po drugim i delikatnie by Jedak dereń był gwiazdą
Agatorek 00:56, 01 wrz 2021

Margerytka40 napisał(a)

Dereń taki wielki jest, że trzeba go w tym buszu szukać

Mój jest podobnej wielkości, tylko mam jeszcze pustki na rabacie wokół niego i bardziej go widać .

mrokasia 09:31, 01 wrz 2021

Plan na cypelek mi sie podoba .
Widzę, że ciągnie Cię jednak w kierunku oszczędnych w gatunki i kolory rabat. Moim zdaniem dobrze - takie nasadzenia świetnie wyglądają na takiej przestrzeni jaką masz - widać to po Twoich pozostałych rabatach .
Margerytka40 10:24, 01 wrz 2021

mrokasia napisał(a)
Plan na cypelek mi sie podoba .
Widzę, że ciągnie Cię jednak w kierunku oszczędnych w gatunki i kolory rabat. Moim zdaniem dobrze - takie nasadzenia świetnie wyglądają na takiej przestrzeni jaką masz - widać to po Twoich pozostałych rabatach .

No ciągnie. Nie wiem na ile to jest chęć takich uporządkowanych jednogatunkowych nasadzeń albo po prostu nie umiem łączyć ze sobą wielu gatunków. Ale nie narzekam bo dobrze mi w takim parkowym stylu

Zastanawiam się jeszcze nad tym żywopłocikiem. Bo w zasadzie nie musi być Zimozielony. Rozważam inne opcje biorąc na tapetę rośliny, które mam i nadają się na takie zadanie. Może niskie tawuły japońskie, albo derenie Kelsey, ewentualnie jak zimozielone to suchodrzew chiński?
ElzbietaFranka 11:31, 01 wrz 2021

Margerytka40 napisał(a)

U mnie też kalina Watanabe zmienia kolorek. Bardzo ładny ogród z rozmachem
Dużo bym dała aby te niebieskości przenieść do siebie.
To bodziszek Rozanne piękny jest.
inka74 13:58, 01 wrz 2021

Plan na przód przed dereniem bardzo mi się podoba - te roślinki w intensywnym różu mi nie pasują do niego - przepraszam ale nie wiem co to jest. Za to podoba mi się bardzo lewa strona rabaty i jej bym nie likwidowała a pociągnęła pasem wzdłuż ścieżki. Tam jest hortensja z bodziszkiem i czymś jeszcze zielonym (azalie japońskie?), dobrze widzę? piękne połączenie. Od strony ścieżki można dodać jakieś niskie trzmieliny w kolorze jak liście derenia - będzie też tam coś w zimę. niski żywopłocik za dereniem oddzielający obie te części to świetny pomysł.
Roocika 14:02, 01 wrz 2021

Margerytka40 napisał(a)

No ciągnie. Nie wiem na ile to jest chęć takich uporządkowanych jednogatunkowych nasadzeń albo po prostu nie umiem łączyć ze sobą wielu gatunków. Ale nie narzekam bo dobrze mi w takim parkowym stylu

Zastanawiam się jeszcze nad tym żywopłocikiem. Bo w zasadzie nie musi być Zimozielony. Rozważam inne opcje biorąc na tapetę rośliny, które mam i nadają się na takie zadanie. Może niskie tawuły japońskie, albo derenie Kelsey, ewentualnie jak zimozielone to suchodrzew chiński?

Też mi się tak podoba
Margerytka40 16:05, 01 wrz 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie też kalina Watanabe zmienia kolorek. Bardzo ładny ogród z rozmachem
Dużo bym dała aby te niebieskości przenieść do siebie.
To bodziszek Rozanne piękny jest.

Niebieski uwielbiam w ogrodzie. Dziś jeszcze kupiłam 10 sadzone niebieskiego przetacznik. A Rozanne, żadne deszcze go nie zmogły. Kwitnie jak guuupi. U mnie niektóre kępy mają chyba z dobry metr szerokości