Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 21:08, 13 wrz 2021

Pszczelarnia napisał(a)

Dobrze wygląda, gotowa rabata.

Red Baron powinien dać radę.

No zobaczę, póki co szykuję mu tam miejsce
Margerytka40 21:15, 13 wrz 2021

Rojodziejowa napisał(a)

Metasekwoja w tej niższej odmianie GoldRush? Taka jasnozielona jest, lubi wilgotno.

Albo Klon Seiryu

Tych kloników trochę boję się sadzić, to takie wrażliwe. Już judaszowca będę musiała opatulać i średnio mi się to widzi. Metasekwoja fajna tylko, że ja już nie chcę mieszać tam gatunków. Na razie tak sobie chodzę koło tego miejsca i myślę. W zasadzie nie pali mi się, może poczekam jeszcze z decyzją
Margerytka40 21:19, 13 wrz 2021

basia3012 napisał(a)
Asiu, ja przyszłam od Asi =Roociki w sprawie tego niewysokiego krzewu- drzewka w kolorze żółtym, ale tylko jesienią.
Moja Fortegilla jest właśnie żółta jesienią. Wiosną ma białe, pięknie pachnące kwiaty, wyglądające jak szczotki do mycia butelek. Potem jest całkiem zielona, nie rzuca się w oczy a jesienią jest żółto pomarańczowa. Robiłam jej zdjęcia w tej jesiennej szacie, zaraz poszukam.
Znalazłam zdjęcia fortegilli z wiosny, z maja: str 425 zdj 19, str 369 zdj przedostatnie, str 370 zdj 1,2. I jeszcze z jesieni str 374 zdj 26.

Jeszcze berberys Erecta przebarwia się jesienią na czerwono żółto, str 375 zdj 2. Jest do 2 m, gałązki wywinięte fontannowo.

Trzmielina oskrzydlona natomiast przebarwia się na dziwny, różowo czerwony kolor str 373 zdj 5. Też jest niewysoka, do 2 m.
Z moich krzewów to takie mi przyszły do głowy.

Witaj Basiu
Bardzo dziękuję za propozycję. Trzmielinki mam i bardzo lubię. Fortegilla cudna
rozark 09:42, 14 wrz 2021

Margerytka40 napisał(a)

Ja niestety nie dam rady, może w niedzielę na chwilę zajrzę z samego rana ale będę dosłownie chwilkę.

Eee samej to mi się nie chce
TAR 11:13, 14 wrz 2021

co do propozycji to ja sie nie wypowiem. mam calkowita pustke. ale u mnie dobrze w dosc mokrej i ciezkiej glebie rosna ładnie perukowce Golden Spirit i Kanari (ten ma białokremowe kwiaty). moje Fotergile wiosna sa zielone ale jesienią plona czerwienia. choc na Twoim miescu jednak bym zaklonowala niekoniecznie palmowego
Margerytka40 08:10, 15 wrz 2021

rozark napisał(a)

Eee samej to mi się nie chce

Margerytka40 08:16, 15 wrz 2021

TAR napisał(a)
co do propozycji to ja sie nie wypowiem. mam calkowita pustke. ale u mnie dobrze w dosc mokrej i ciezkiej glebie rosna ładnie perukowce Golden Spirit i Kanari (ten ma białokremowe kwiaty). moje Fotergile wiosna sa zielone ale jesienią plona czerwienia. choc na Twoim miescu jednak bym zaklonowala niekoniecznie palmowego

Perukowce u mnie nie bardzo. Miałam kiedyś, nawet jedrn był już wielki i zaczęły mu gałęzie obsychać, marniał. Wykopałam bo się wkurzyłam a od tamtej pory jakoś nie mam ochoty na nie. Też mi najbardziej klon pasuje i chyba na razie posadzę tego co mam. Pewnie będę musiała go okryć na zimę, trudno. Zaryzykuję ale nie będę się przywiązywać do niego. Jak padnie to trudno, może do tego czasu wymyślę zastępstwo
Margerytka40 08:19, 15 wrz 2021

Przepraszam, że do Was nie zaglądam. Włączył mi się piąty bieg na myśl o zbliżającej się zimie. Chcę zrobić jak najwięcej. Później będę u Was nadrabiać
KasiaBawaria 09:57, 15 wrz 2021

U mnie perukowce tez wypadly.Glina jednak nie dla nich.Rosly jakis czas ladnie a potem grzyb je dopadl.
Wiolka5_7 11:20, 15 wrz 2021

Miłej pracy pracusiu