Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 13:59, 19 sty 2018

Monia81 napisał(a)
Asia to masz kolejny głos za wyciepaniem tych thujek, najbardziej przyciągają wzrok, szkoda tego niwaka, bo to on powinien grać ładnie pierwsze skrzypce razem z tymi świerkami
trawy, niskie hortensje, coś zimozielonego niskiego np. powtórzonego z rabaty frontalnej, wiosenne kwiatki
Asia i jeszcze wiesz co, spodobał mi się też miłorząb menhir o którym pisałyście, no zakochałam się w nimi co tu począć

Miłorząb świetny ,masz miejsce?
Ciekawe,czy ktoś będzie za zostawieniem thujek?
Margerytka40 14:04, 19 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świerki mają płytki system korzeniowy w przeciwieństwie do sosny.Może być trudno wprowadzić tam rośliny. Ze zdjęcia wynika, ze tam trochę gęsto jest od nasadzeń. Skoro zdecydowałaś się tam zostawić tego niwaka, to może pod niego trzeba dobierać nasadzenia? Może faktycznie iść we wrzosy, wrzośce, azalie, pierisy i kiścienie. Tylko, że wtedy trzeba by zmieniać odczyn gleby na kwaśny.
PS. Tuje też bym usunęła.
Czymś trzeba koniecznie rozjaśnić/złagodzić tego świerka.

Właśnie to zmienianie odczynu gleby powstrzymuje mnie lekko przed kwasolubami. Już w dwóch miejscach muszę z tym się uporać i tu wolałabym tego uniknąć
Margerytka40 14:09, 19 sty 2018

Kawa napisał(a)
Asia
głos na wywalenie masz
ja na projektowaniu się nie znam ale dla mnie to takie trochę "ciężkie" miejce więc dobrze byłoby nadać mu lekkości

trawy już wiesz że tak
ot ale się wymądrzyłam

Tak to miejsce jest przytłaczające i coś z tym trzeba zrobić.
Monia81 14:24, 19 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)

Miłorząb świetny ,masz miejsce?

Asia no na rozchodnikowej i co myślisz??? zaskoczyła mnie ta kolumnowa odmiana, mi one się kojarzyły albo z formą na pniu albo z większym drzewem, a tu takie zaskoczenie
Gruszka_na_w... 14:33, 19 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)

Właśnie to zmienianie odczynu gleby powstrzymuje mnie lekko przed kwasolubami. Już w dwóch miejscach muszę z tym się uporać i tu wolałabym tego uniknąć

To pomysł z trawami będzie świetny.

PS. Jako ze dyskusja o miłorzębach jest, to napiszę tylko, że bardzo późno startują i szybko tracą liście. Wystarczy jedna noc z przymrozkiem. Ale w pełni sezonu dają ładną neutralną zieleń.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:40, 19 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)

Gdyby były żywozielone i bardziej rozstrzelone, to bym była za zostawieniem. Lubię na rabatach takie wykrzyknikowe akcenty. Ale wtedy optowałabym za wyrzuceniem świerka.

PS. sadzenie sinych świerków, migdałków i hakuro to jakaś atawistyczna potrzeba. Sporo osób od ich sadzenia zaczyna organizować ogród. Popełniłam dwa pierwsze błędy. Migdałka już nie ma, a świerka już nie dam rady usunąć. Muszę z tym żyć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
jolanka 14:44, 19 sty 2018

Pamiętaj, że Menhir baaaardzo wolno rośnie.
Margerytka40 15:14, 19 sty 2018

jolanka napisał(a)
Pamiętaj, że Menhir baaaardzo wolno rośnie.

To wiadomość dla Moniki Jolu ,ja raczej go mieć nie będę,choć ładny
Monia81 15:18, 19 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)

To wiadomość dla Moniki Jolu ,ja raczej go mieć nie będę,choć ładny

Dziękuję bardzo, kolejny minus dla tego pana
Margerytka40 15:21, 19 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Gdyby były żywozielone i bardziej rozstrzelone, to bym była za zostawieniem. Lubię na rabatach takie wykrzyknikowe akcenty. Ale wtedy optowałabym za wyrzuceniem świerka.

PS. sadzenie sinych świerków, migdałków i hakuro to jakaś atawistyczna potrzeba. Sporo osób od ich sadzenia zaczyna organizować ogród. Popełniłam dwa pierwsze błędy. Migdałka już nie ma, a świerka już nie dam rady usunąć. Muszę z tym żyć.

Wszyscy uczymy się na błędach. Ja hakuro nie mam już dawno,migdałka jeszcze mam ale już niedługo,niech tylko wezmę się za okolice domu a świerki muszą zostać