Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 19:55, 16 lut 2018

anna_t napisał(a)

bardzo,bardzo, bardzo Ci będę wdzięczna! w starym domu miałam ale w życiu bymnie pomyślała że je będę chciała
a gdy zobaczyłam to https://pl.pinterest.com/pin/166422148714993464/ to zakochałam się.jarzmianki białe mam tylko paproci brakuje

Wiosną się przypomnij to się zorganizujemy. Akurat będę je w tym roku wykopywać. Podzielę między Ciebie i Ankę bo też była chętna. A te Twoje jarzmianki to są takie czysto białe? Byłabym chętna na nasionka jak tak
Margerytka40 19:58, 16 lut 2018

AnkaK napisał(a)
elegancko będzie!
widzę, że nie tylko ja czaję się na Twoje paprocie W ogródku mojej prababci rosły paprocie z pomarańczowymi smolinosami i fioletowymi irysami. tępiliśmy te paprocie bo rosły na potęgę. głupi człowiek, że żadnej nie wziął

Ja bardzo dawno temu przytargałam od mamy i tak rosły prawie samopas. I tak będę je przesadzać i sobie chciałam tylko kilka zostawić.
anna_t 20:04, 16 lut 2018

tak szczerze powiedziawszy to nie pamiętam czy czysto białe, raczej tak. nasionka zbiorę
Margerytka40 10:05, 17 lut 2018

anna_t napisał(a)
tak szczerze powiedziawszy to nie pamiętam czy czysto białe, raczej tak. nasionka zbiorę

Ja co prawda kupiłam nasionka jarzmianki ale nie wydaje mi się żeby była czysto biała a takiej poszukuję.
Margerytka40 10:31, 17 lut 2018

makadamia napisał(a)

Myślę....
Linię żywopłotu poprowadziłabym trochę inaczej, ale to detal.

Asiu to co z tą linią żywopłotu?
Margerytka40 10:38, 17 lut 2018

Hmm.. tak myślę nad tym żywopłotem . Czy sadząc go mam wziąć wszystkie sadzonki jednakowej wielkości i później formować go na taki coraz wyższy czy starać się kupić od razu różnej wielkości?. Zakładam ,że to drugie będzie trudne choć nie niemożliwe ale pewnie szybciej doczekałabym się efektu finalnego.
Margerytka40 21:00, 17 lut 2018

Zachęcona przez Gosię kupiłam dziś

m_gocha 22:16, 17 lut 2018

No, Asia! Brawo Ty!
Pytałaś u mnie o przepłukiwanie kiełków. Myślę, że jak nie masz innego wyjścia to 2x może wystarczyć. Ja z reguły przepłukuję 3x a jak jestem w domu to nawet częściej (jak mi się przypomni ). Dodatkowo za każdym razem możesz przepłukać (przelać wodę) kilka razy - dodatkowo lekko mieszając palcami a nawet dodatkowo na chwilę przesypać nasionka/kiełki na jedną tackę i dobrze przemyć pozostałe tacki. Chodzi o to aby nie rozpoczęły się procesy gnilne.
Zwróć też uwagę aby kiełkownica nie stała do słońca.

Życzę obfitych zbiorów
Margerytka40 22:46, 17 lut 2018

m_gocha napisał(a)
No, Asia! Brawo Ty!
Pytałaś u mnie o przepłukiwanie kiełków. Myślę, że jak nie masz innego wyjścia to 2x może wystarczyć. Ja z reguły przepłukuję 3x a jak jestem w domu to nawet częściej (jak mi się przypomni ). Dodatkowo za każdym razem możesz przepłukać (przelać wodę) kilka razy - dodatkowo lekko mieszając palcami a nawet dodatkowo na chwilę przesypać nasionka/kiełki na jedną tackę i dobrze przemyć pozostałe tacki. Chodzi o to aby nie rozpoczęły się procesy gnilne.
Zwróć też uwagę aby kiełkownica nie stała do słońca.

Życzę obfitych zbiorów

Wykorzystałam okazję,że M jechał do miasta i zaczerpnęłam mu słówko o tej kiełkownicy,szkoda tylko że kiełków nie było(albo nie chciało mu się szukać)bo trzeba poczekać do poniedziałku z wysiewem
m_gocha 23:53, 17 lut 2018

Margerytka40 napisał(a)

Wykorzystałam okazję,że M jechał do miasta i zaczerpnęłam mu słówko o tej kiełkownicy,szkoda tylko że kiełków nie było(albo nie chciało mu się szukać)bo trzeba poczekać do poniedziałku z wysiewem

Brawo dla eMa Kiełki na pewno znajdziesz w ogrodniczym, albo gdziekolwiek gdzie sprzedawane są nasiona - wczoraj nawet widziałam w B.
Odpowiedziałam na Twoje pytanie u mnie