Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 09:23, 21 sie 2018

paulina_ns napisał(a)

Piękne ścieżki, ja też w przyszłym roku będę musiała o nich pomyśleć. Pozostałe widoczki ogrodowe śliczne

Podobają mi się takie kamienne. Temat takiej właśnie przewijał się już przy okazji mojego ronda i ścieżki na nim. Tam jest z grysu granitowego ale tak szczerze to chyba jednak takie z otoczaków bardziej mi się podobają. Jeśli na kwaśnej miałabym robić z kamieni to mam jednak kilka pytań. Czy kamienie mają wpływ na odczyn gleby? I technicznie jak ją zrobić żeby była prosta w obsłudze,znaczy się jak najmniej zarastała chwastami?
paulina_ns 09:28, 21 sie 2018

Margerytka40 napisał(a)

Podobają mi się takie kamienne. Temat takiej właśnie przewijał się już przy okazji mojego ronda i ścieżki na nim. Tam jest z grysu granitowego ale tak szczerze to chyba jednak takie z otoczaków bardziej mi się podobają. Jeśli na kwaśnej miałabym robić z kamieni to mam jednak kilka pytań. Czy kamienie mają wpływ na odczyn gleby? I technicznie jak ją zrobić żeby była prosta w obsłudze,znaczy się jak najmniej zarastała chwastami?

Asiu, a myślisz,że takie kamienie po deszczu nie będą zbyt śliskie?
Margerytka40 09:37, 21 sie 2018

paulina_ns napisał(a)

Asiu, a myślisz,że takie kamienie po deszczu nie będą zbyt śliskie?

Pewnie mogą być i na pewno nie da się idealnie równej powierzchni ułożyć ale mnie to nie przeszkadza. To przecież nie jakiś deptak gdzie chodzi się non stop
mrokasia 09:37, 21 sie 2018

Mnie też się takie ścieżki bardzo podobają, ale rzeczywiście, chyba mogą być śliskie jak mokre. No i muszą być choć trochę płaskie, żeby dało się wygodnie chodzić. Technicznie nie doradzę, żeby nie zarastała to pewnie trzeba by ułożyć na zaprawie - minus taki, że trudno potem zmienić np. kształt takiej ścieżki. A tam będziesz mieć korę na tej rabacie?
Margerytka40 09:47, 21 sie 2018

mrokasia napisał(a)
Mnie też się takie ścieżki bardzo podobają, ale rzeczywiście, chyba mogą być śliskie jak mokre. No i muszą być choć trochę płaskie, żeby dało się wygodnie chodzić. Technicznie nie doradzę, żeby nie zarastała to pewnie trzeba by ułożyć na zaprawie - minus taki, że trudno potem zmienić np. kształt takiej ścieżki. A tam będziesz mieć korę na tej rabacie?

Już kiedyś układałam taką ścieżkę i to niezłe puzzle są,trzeba wybierać kamienie z choć jedną płaską powierzchnią. Układałam wtedy na macie i to była porażka bo z czasem w szczeliny nawpadało ziemi i różności ,chwasty się siały a oczyścić trudno. Liczę ,że kora tylko na początku albo może i bez kory. I tak jesienią pójdzie tam mieszanka z liści dębowych i igliwia.
anna_t 09:56, 21 sie 2018

Zrobiłbym ścieżki w całym ogrodzie z jednego materiału.
Margerytka40 10:03, 21 sie 2018

anna_t napisał(a)
Zrobiłbym ścieżki w całym ogrodzie z jednego materiału.

Aniu wiem i tak w ukryciu myślę sobie że jak by mi się udała tu z tych kamieni to chętnie tę na rondzie bym zmieniła. Ta grysowa mi nie leży ,jakoś tak zbyt elegans mi się wydaje . A już na tej kwaśnej rabacie zupełnie mi nie pasuje taka. Szukam jakiegoś złotego środka
mrokasia 10:11, 21 sie 2018

Agata z Pszenicznej ma fajne ścieżki z wykorzystaniem otoczaków, tylko nie wiem czy klimatem by Ci to pasowało. Chodzi mi o płyty chodnikowe przedzielone i okolone kamieniami. Bardzo fajnie to wygląda.
makadamia 10:22, 21 sie 2018

Ooo, ścieżka na kwaśnej ma być? Umknęło mi to.

Na inspiracjach wygląda to bardzo fajnie, ale jak zrobić, żeby w rzeczywistości efekt był podobny? Nie mam pojęcia. Wydaje mi się, że faktycznie zaprawa byłaby niezbędna, albo przynajmniej podsypka z piachu.

edit: myślę, że jak rondo zarośnie tak jak powinno, to efekt elegans się zmniejszy i będzie trochę jak u Beth Chatto
Toszka 10:22, 21 sie 2018

Margerytka40 napisał(a)

(...) Jeśli na kwaśnej miałabym robić z kamieni to mam jednak kilka pytań. Czy kamienie mają wpływ na odczyn gleby? I technicznie jak ją zrobić żeby była prosta w obsłudze,znaczy się jak najmniej zarastała chwastami?

Tak, kamienie maja wpływ.
Granitowe są kwaśne, a bazaltowe, marmurowe zasadowe. Tak jak mączki z które z nich się robi. Dlatego często na watkach zwracam uwagę na dobór żwiru na rabatach pod konkretne rosliny.

A jak zrobić ścieżkę ze żwiru aby nie zarastała...nie wiem. Sama chętnie się dowiem.
U mnie za ścieżkę na kwaśnej robią płaskie kamienie lekko wkopane - w razie czego łatwo podnieść i wypielić. Na inny lepszy patent nie wpadłam