Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

13:07, 25 sie 2018
a zdrowe krzaki pomidorów też się nadają na kompost, bardzo mi się wysiały koktajlowe i wczoraj też wyrwałam ze 3 duże krzaki
Toszka 13:15, 25 sie 2018

oczywiście, że się nadają. Czym bardziej urozmaicony materiał na kompost tym jest finalnie bogatszy.
Kasya 13:23, 25 sie 2018

Toszka napisał(a)
Liście na kompost można kosiarką "spreparować". Zwiększa to ich pakowność w kompostowniku i przyspiesza kompostowanie, bo mniejsza frakcja szybciej ulega próchnieniu

Ja na trawniku nigdy nie grabie tylko zbieram kosiarką
A na rabatach tylko nadmiar, wiosną
Dla mnie to najlepsze rozwiązanie
Margerytka40 14:04, 25 sie 2018

Też z trawnika liście zbieram kosiarką poza liśćmi z orzecha włoskiego i starej jabłonki bo ta te liście ma takie niezdrowe ,że boję się na kompost ich dawać. W tym roku chcemy jeszcze ją wyciąć.
Toszka 14:28, 25 sie 2018

Suche liście z orzecha włoskiego nie są groźne, bo juglon uległ polimeryzacji (rozpadowi krótko mówiąc). U mnie od zawsze dużym składnikiem kompostu są liście orzecha włoskiego.
Ten biedny orzech włoski padł ofiarą pomyłki gatunkowej, bo wszystkie diaboliczne opowieści o juglonie etc tak na prawdę dotyczą orzecha czarnego.
I znów ofiarą plotek stał się niewinny, a winny brat - orzech czarny - stoi z boku i złośliwie się uśmiecha
Margerytka40 17:02, 25 sie 2018

Toszka napisał(a)
Suche liście z orzecha włoskiego nie są groźne, bo juglon uległ polimeryzacji (rozpadowi krótko mówiąc). U mnie od zawsze dużym składnikiem kompostu są liście orzecha włoskiego.
Ten biedny orzech włoski padł ofiarą pomyłki gatunkowej, bo wszystkie diaboliczne opowieści o juglonie etc tak na prawdę dotyczą orzecha czarnego.
I znów ofiarą plotek stał się niewinny, a winny brat - orzech czarny - stoi z boku i złośliwie się uśmiecha

Ech,no gdzieś już spotkałam takie informacje ale pełno jest też tych właśnie że te liście nie nadają się na kompost . Wolałam być ostrożna. Czyli ,że suche są ok?. Dobra ,to w tym roku zmielę je i przekompostuję
Margerytka40 17:34, 25 sie 2018

I parę fotek z mojego bałaganu

Margerytka40 17:36, 25 sie 2018

marba 17:43, 25 sie 2018

Asieńko, ja to bym chciała mieć taki bałagan.
Gruszka_na_w... 20:11, 25 sie 2018

Pięknie się prezentują trawy i trawki. Jest na czym oko zawiesić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies