Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 12:44, 09 lis 2018

Anda napisał(a)
Mozesz odsunac

A jakie trawy lubisz?

Jakich nie lubię, może byłoby prościej. Rozważam tam rozplenice, może molinie, nawet o śmiałku pomyślałam
Anda 12:48, 09 lis 2018

Masz tam duzo slonca?

Rozplenice nie beda za duze?
Molinie ladne, smialek tez. Moze sporobolus?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 12:59, 09 lis 2018

Anda napisał(a)
Masz tam duzo slonca?

Rozplenice nie beda za duze?
Molinie ladne, smialek tez. Moze sporobolus?

Nie wiem czy dałby tam radę, nigdy go nie miałam. On lubi chyba sucho i słonecznie. Tam póki co w miarę słonecznie choć patelnia to nie jest, na pewno drenaż jest dobry bo czytałam, że to lubi. Tylko czy pod jabłonką sobie poradzi?
Margerytka40 13:13, 09 lis 2018

Pasowałby molinie variegata ale niestety raczej za niska, coś bym chciała co kontrastowałoby z zielenią tujek i cisów. Nie chcę mieszać tam dwóch różnych gatunków traw bo ta rabata nie jest duża ale najbardziej pasowałoby pod jabłonką coś wyższego tak z 80/90cm a przed cisami i jakaś niższa trawka.
Margerytka40 13:24, 09 lis 2018

A molinia Poul Petersen, nie znam jej ale podoba mi się na zdjęciach.
Anda 13:46, 09 lis 2018

Sporobolus moze byc w takim razie za niski. Czy pod jablonka sobie poradzi nie wiem, prawde mowiac.
Tej molinii nie znam, ale wyglada ladnie. Tez nie jest jakas wysoka. Pisza, ze rosnie do 80cm.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 14:26, 09 lis 2018

Śmiałek podobno toleruje stanowiska nie całkiem słoneczne, natomiast potrzebuje bardzo ubogiej gleby - na bogatszych szybko się starzeje.
Mnie się molinie podobają - sprawdź odmiany edith dudszus, heidebraut, transparent.

Będzie rewelacja!
Wiolka5_7 14:37, 09 lis 2018

Świetna rabata powstaje Asiu
Cisowe półkule śliczne i do tego jakąś trawkę dasz i będzie super

Fajnie ,że jeszcze masz pracę w ogrodzie,bo ja już nie mam co robić tylko wiązanie traw mi zostało

Pszczelarnia 15:59, 09 lis 2018

Ja bym tę trzecią kulkę cisa dała na brzeg, żeby zaakcentowała i jeszcze raz podkreśliła wejście do innej części ogrodu. Ale tak go ustawiła, żeby był zatopiony w bodziszku na brzegu z każdej strony.

I ew. przerzuiła kolejną kulkę na drugą stronę dla spięcia tej rabaty w jedno półkole.

Kasya 16:15, 09 lis 2018

Strasznie ciężko zdecydować jak jest tyle możliwości każdemu cos innego w duszy gra
Ciekawa jestem co z tego wyjdzie