Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Pszczelarnia 17:04, 09 lis 2018

To przy okazji napisz jaki smak mają jabłka te po lewej z pięknej jabłonki.

I czy znasz nazwę?
Margerytka40 17:07, 09 lis 2018

Toszka napisał(a)
Czy kule są z baccata czy z innego cisa?
Ważne by określić średnicę poduch. To podstawa przy planowaniu.

Toszka, nie wiem jakie te cisy, ten większy jest taki trochę żółty jak ma przyrosty. To był wielki krzaczor ale ciachnęłam go w zeszłym roku, ładnie zaczął się zagęszczać. Zdaje się, że to jakiś gniazdowy(tak to się chyba nazywa) bo ma taką dziurę w środku. I właśnie tak trochę mam nadzieję, że się zabuduje ta dziurka I tak musiałabym go przesadzić więc wylądował tutaj. Baccaty będę miała w przyszłym tygodniu, maluszki 30cm ale i tak się cieszę. Tylko muszę jechać i sobie wykopać
Margerytka40 17:10, 09 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
To przy okazji napisz jaki smak mają jabłka te po lewej z pięknej jabłonki.

I czy znasz nazwę?

Są kwaśne bardzo ale rewelacyjne na szarlotkę. M mówi, że to Boyken(chyba tak się to pisze)
Margerytka40 17:11, 09 lis 2018

anka_ napisał(a)
Tej molinii nie znam, ale Heidebraut napewno do Oli pasuje. I wiosną jest cudownie limonkowa, więc odróżniałaby się na tle cisów.

A jaka jest wysoka jak kwitnie?
Pszczelarnia 17:14, 09 lis 2018

I ja mam Boykena.

To może być 'Elegantissima' właśnie - on jest szeroki i minimum metr to musi mieć na pewno dla siebie na początku.
Margerytka40 17:31, 09 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
I ja mam Boykena.

To może być 'Elegantissima' właśnie - on jest szeroki i minimum metr to musi mieć na pewno dla siebie na początku.

Służyła nam wiele lat jako parasol p/słoneczny ale jej czas już się skończył, pień już ma pusty i co roku choruje. Hmmm... chyba ok. metra mu zostawiłam ale jeszcze zmierzę. Jak będzie tam za duży to znajdę mu inne miejsce. A na baccatę ile potrzeba?
anka_ 17:31, 09 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)
A jaka jest wysoka jak kwitnie?
Asiu moja najwyższa ma ok 50-60 cm liść i 150 cm kłos. Ale góra jest delikatna, nie ma wrażenia masywności. Cudownie przebarwia się jesienią, na piękny żółto-słomkowy kolor. Fajnie współgra z czerwienią jabłuszek Oli.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Margerytka40 17:41, 09 lis 2018

anka_ napisał(a)
Asiu moja najwyższa ma ok 50-60 cm liść i 150 cm kłos. Ale góra jest delikatna, nie ma wrażenia masywności. Cudownie przebarwia się jesienią, na piękny żółto-słomkowy kolor. Fajnie współgra z czerwienią jabłuszek Oli.

Nie wiem czy nie za wysoka w takim razie. Jabłonka to teraz patyk ale zacznie się rozkładać. Tyle, że widać już teraz, że nie będzie mała. Już ma ok. 2,5m, może mogłabym ją podkrzesywać żeby koronę miała wyżej.
Pszczelarnia 17:49, 09 lis 2018

Toszka będzie wiedziała o średnicy cisów (może baccatę nieodmianową da się trzymać na mniejszą kulkę - nie wiem, moje rosną wolno ale Elegantissimy mam od lat i one szerzej rosną).

Najniższa z molinii (nie liczę tej paskowanej, bo przestały mi się paski w ogrodzie podobać) to odmiana 'Edith Dudszuz', chyba.

Ale jakbłonkę podkrzeszesz spokojnie wyżej.

anka_ 17:55, 09 lis 2018

Hm... ale dlaczego Asiu dolne jabłuszka nie mogą zatapiać się w molinii?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies