Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

AniMa 12:03, 18 lis 2016

Nett napisał(a)
Dziewczyny czy ktoś z Was przechowywał przez zimę sundavillę? Zabrałam ją z tarasu do domu i strasznie opadają jej liście. Nie wiem czy to normalne i przeżyje, czy nie.

I przy okazji- zmarzły mi kwiaty chryzantemy na dworze. Czy już jest do wyrzucenia?

Net, ja tez zabrałam ja do kotłowni i opadło 3/4 liści, ale przycięłam wąsy i są zielone. Teraz tylko 1 raz w tygodniu podlewam...Mam nadzieję, że przeżyje.
Jeżeli chodzi o chryzantemy to moja mama zawsze wsadza do ziemi a na wiosnę przycina. Może nie ma takich wielkich kwiatów, ale są...

Odnośnie planowania: dołączam do klubu trzymających kciuki
Nett 12:04, 18 lis 2016

No dobrze, czyli jeśli chryzantemom zmarzły kwiatki, to się nie przejmowac bo liście nadal zielone i jak przyjda mrozy, to po prostu schować albo opatulić, tak?

A co z tą sundavillą?
Nett 12:05, 18 lis 2016

AniMa napisał(a)

Net, ja tez zabrałam ja do kotłowni i opadło 3/4 liści, ale przycięłam wąsy i są zielone. Teraz tylko 1 raz w tygodniu podlewam...Mam nadzieję, że przeżyje.
Jeżeli chodzi o chryzantemy to moja mama zawsze wsadza do ziemi a na wiosnę przycina. Może nie ma takich wielkich kwiatów, ale są...

Odnośnie planowania: dołączam do klubu trzymających kciuki

O, dzięki Ania. A przycinałaś teraz jeszcze, czy do wiosny czekać?
Nett 12:08, 18 lis 2016

Dziewczyny a co do planowania, to tu nie same kciuki potrzebne, tylko głowa jak to Hania napisała. Od kciuków plan się sam nie zrobi.

Niestety eMa nawet akcja projekt na gwiazdkę u Danusi nie przekonuje póki co. Więc do roboty kochane, pomysłów potrzebuję.

Zaraz wrzucę plan górnej części
Nett 12:10, 18 lis 2016

Plan dla chętnych do porysowania rabat o prostych liniach. Ja też później wrzucę swoje malunki.

lindsay80 12:16, 18 lis 2016

Nett napisał(a)

Iwonko cały czas patrzę. Ale przerasta mnie to na razie. Musze pomyśleć. Bo to już nie tylko kształt, ale jeszcze koncecja nasadzeń się zmieniła.

Wiesz jak się teraz czuję? Jak przez pół ciąży wszyscy twierdzili, że urodze synka, łącznie z lekarzem, a później okazało sie, że będzie dziewczynka. I choć w życiu już bym nie chciała inaczej, to wtedy dwa tygodnie się przestawiałam i nie mogłam uwierzyć. I teraz też sie przestawiam

Moje pięknie wykrojone w pocie czoła kółeczka....

Żartuję oczywiście, ale i tak potrzebuje chwili żeby ochłonąć.

haha, jakbym swoją historię czytała z tą ciążą
mam już Twój wątek zaznaczony od jakiejś strony do nadgonienia, muszę się w końcu zebrać żeby być na bieżąco, bo poważne decyzje na tapecie.
lojalna_ 12:23, 18 lis 2016

Anetko ))) to my czekamy na Twoje decyzje linie proste czy zaokrąglone ?

Z boku domu przy ogrodzeniu drzewa na zewnątrz czy w srodku?
natka098 12:26, 18 lis 2016

Anetko a czy mogłabyś ten kawalek przerysowac tak aby dom był rownolegle i przód do kratek na kartce. Zobaczysz o ile będzie łatwiej Ci cos zaplanować
margaretka3 12:35, 18 lis 2016

Nett napisał(a)
No dobrze, czyli jeśli chryzantemom zmarzły kwiatki, to się nie przejmowac bo liście nadal zielone i jak przyjda mrozy, to po prostu schować albo opatulić, tak?

A co z tą sundavillą?

Z sundavillą mam takie doświadczenie, że najlepiej przechowuje się w pokoju chłodnym, tak ok. 16, 18 stopni. Skróć pędy tak o 2/3. Podlewaj rzadko, raz w tygodniu. Źle znosi zbyt mocne ścięcie, w ubiegłym roku ścięłam do 5 cm pędy i dwie się po tym nie podniosły.
Liście zrzuciła, bo pewnie przeżyła szok temperaturowy. U mnie też zrzucała za każdym razem po wniesieniu do domu. Sundavilę lubią w zimie atakować wciornastek i mszyce, obserwuj liście pod tym kątem.
Aha, jeśli schowasz chryzantemę, to wyłam jej pędy, możesz je tak do 5 cm skrócić. Na wiosnę wypuszcza nowe łodygi i z korzenia, i z tych pozostałych pędów. Korzenie w pomieszczeniu też wymagają podlania od czasu do czasu - jak często, to zależy od tego, czy stoi w pomieszczeniu suchym, czy wilgotnym. Temp. dla chryzantemy, aby pozostała w uśpieniu jak najdłużej, to ok. 5 stopni C. Jeśli będzie miała cieplej, to po prostu odżyje wcześniej. Wtedy trzeba uszczykiwać zielone łodyżki, żeby nie rosły takie wybujałe i blade.
Nett 12:39, 18 lis 2016

lojalna_ napisał(a)
Anetko ))) to my czekamy na Twoje decyzje linie proste czy zaokrąglone ?

Z boku domu przy ogrodzeniu drzewa na zewnątrz czy w srodku?

Jolu decyzję czy zmieniam czy nie podejmę jak wyrysuję obie wersje, bo na razie nie mam pewności czy w ogóle z prostymi coś wyjdzie. Jak wyjdą fajne proste rabaty i jakaś koncepcja nasadzeń, wtedy wiosną wytną proste.

A co do drzew, to normalnie czytasz mi w myślach, bo dzisiaj rano o tym myślałam.
Ale nie wiem jeszcze niestety. Chciałabym wewnątrz, ale może być to trudne do zrobienia, więc może się okazać, ze jedyną możliwą opcją są na zewnątrz. Nie wiem w tej chwili, naprawdę.