Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 17:13, 17 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To chyba tak, jak Ci narysowałam. Równoległe linie i prostopadłe do bryły budynku.

Ok, znalazłam. Czyli mniej więcej to co Natka narysowała też.
OK, to skupmy się na tym. Powiększe jutro plan samej góry żeby mozna było z bliska zobaczyć i rysować.
natka098 17:17, 17 lis 2016

Oj jak się cieszę że chociaż komuś się podoba to co nabazgrałam Ja też odczułam, że jednak Netko bardziej Ci po drodze do prostych linii. I myślę, że łatwiej będzie Ci dobrać nasadzenia. A te kółka to był akt rozpaczy, że proste dobrze nie wyglądają
(wiem coś o tym, tylko ja w moim mikro ogródku to mogę sobie linie rabat tysiąc razy zmieniać)

Nett 17:43, 17 lis 2016

natka098 napisał(a)
Oj jak się cieszę że chociaż komuś się podoba to co nabazgrałam Ja też odczułam, że jednak Netko bardziej Ci po drodze do prostych linii. I myślę, że łatwiej będzie Ci dobrać nasadzenia. A te kółka to był akt rozpaczy, że proste dobrze nie wyglądają
(wiem coś o tym, tylko ja w moim mikro ogródku to mogę sobie linie rabat tysiąc razy zmieniać)

Ach, Natka, już się rochę przyzwyczaiłam do tych kółek, juz poukładałam sobie w głowie te nasadzenia. Teraz znowu trzeba się przestawić. eMowi to chyba na razie nic ni powiem, bo by się tylko w czoło popukał.

Edit- a te twoje bazgroły jak to nazwałaś, jak widzisz, wszystkim się podobają. Nawet Danusi mówi żeby proste robić. I Hania, i Magnolia, i Ania.
Gruszka_na_w... 17:48, 17 lis 2016

Bo patrząc na front domu, grzechem byłoby ich (linii prostych) nie robić. Po zobaczeniu frontu od razu napisałam, że rozumiem Twój ból. Piszę to ja, miłośniczka ogrodów swawolnych i nieugładzonych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nett 18:01, 17 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bo patrząc na front domu, grzechem byłoby ich (linii prostych) nie robić. Po zobaczeniu frontu od razu napisałam, że rozumiem Twój ból. Piszę to ja, miłośniczka ogrodów swawolnych i nieugładzonych.

Ale Haniu, ja się zgadzam, bo przecież zaczynałam wątek z liniami prostymi. Tez mi się wydawały naturalne. Ale w moim wykonaniu nie wyszły dobrze i dziewczyny doradziły inne. Jesli teraz będę miała zrobić proste, czy jakiekolwiek, to pięc razy sie jednak zastanowie i dziesieć koncepcji wyrysuję

Jak masz ochotę narysowac pierwszą, to zapraszam Kobieto swawolna i nieugładzona.
Iwk4 19:28, 17 lis 2016

Ja też bym poszła w linie proste.
Choć łuk na dole rysowany przez Magnolię bardzo mi się podoba i zastanawiam się, czy na górze nie szło by powtórzyć go.
Iwk4 19:30, 17 lis 2016

Zobacz Netko te linki, co ci dziś wrzuciłam. Może tak połamać rabaty ...

lojalna_ 19:42, 17 lis 2016

Anetko trzymam kciuki ))))))))
Gruszka_na_w... 19:42, 17 lis 2016

Zaczęłabym od ram, czyli zaplanowanie nasadzeń wzdłuż ogrodzenia, szczególnie w tych miejscach, gdzie są nieciekawe widoki. Na froncie graby fastigiata wkomponowane w żywopłot (najfajniejszy były z cisów ) do miejsca, gdzie przebiega linia końca budynku . Rabaty frontowe będą w cieniu/ półcieniu rzucanym przez żywopłot i drzewka. Miejsca na nasadzenia nie zostanie już wiele. Sprawdzą się nasadzenia z choiny kanadyjskiej jedelloh, bukszpanowe kulki, jasny miskant (ML, Variegatus), trzmielina, cyprysik filifera nana, bordowolistna żurawka lub tuje golden tuffet z żurawką marmelade.Wiosną tulipany kolorystycznie dobrane do koloru kulek. Między kulkami mogą być turzyce. Na podokiennej naprzeciw powtórzyć można rośliny ale dobrać jakiś wyższy akcent (stożek, kolumna) i turzyce.
Od linii granicznej budynku potrzebna jest wyższa osłona, żeby zapewnić wam prywatność. Tam można zacząć nasadzenia świerków serbskich.
Zastanawiam się jak można by zagospodarować otoczenie tarasu. Ten prostokątny placek stanowi bardzo mocny akcent i wydaje mi się, że trzeba go zmiękczyć. Może w prostokątne rabaty wsadzić wielopienne drzewko, ale nie ŚŚ (opadające na kostkę owoce dadzą nieciekawy efekt) i podsadzić dużą ilością traw (rozplenic?miskantów) poprzetykanych jeżówką i kocimiętką.
Prawy narożnik patrząc od strony wejścia i prawy bok aż do platanów- tu trzeba robić nasadzenia kulisowe. W narożniku koniecznie drzewo. Kontynuować świerki? Trzeba zobaczyć, jak wysoka przegroda jest potrzebna. Tam można wkomponować hortensje, żurawki, irysy syberyjskie, szałwię omszoną
Rysunek Natki to dobry punkt wyjścia.
PS. Ale powiem Ci szczerze, że takie szczegółowe planowanie jest kompletnie sprzeczne z moją naturą.Czułabym sie tak umęczona fizycznie i psychicznie, że nie dałabym rady posadzić już roślin. U siebie skupiłam się tylko na ramach, a one potem determinowały wnętrze.
Zadawałam sobie tylko pytanie: jaki efekt chcę tutaj uzyskać? Jakimi roślinami to zrobię?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:47, 17 lis 2016

lojalna_ napisał(a)
Anetko trzymam kciuki ))))))))

Jolu, tu nie twe kciuki są potrzebne , ale głowa. Choć nie zaprzeczam, że zakładanie ogrodu opartego na liniach prostych masz w jednym palcu.
W przesłanianiu widoków tez masz doświadczenie. Podziel się!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies