Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Danucha 20:38, 17 lis 2016

Witaj Anetko
Podoba mi się tu. Masz duży, piękny ogród. Z takim wsparciem jakie tu widzę zapowiada się bardzo ciekawie. Będę chętnie tu zaglądać
lojalna_ 20:46, 17 lis 2016

Anetka wie za co trzymam kciuki )))) ))))))) wiesz mi potrzebne sa ))))
Gruszka_na_w... 21:11, 17 lis 2016

No to ja też trzymam
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nett 21:34, 17 lis 2016

Nett 21:39, 17 lis 2016

Iwk4 napisał(a)
Zobacz Netko te linki, co ci dziś wrzuciłam. Może tak połamać rabaty ...

Iwonko cały czas patrzę. Ale przerasta mnie to na razie. Musze pomyśleć. Bo to już nie tylko kształt, ale jeszcze koncecja nasadzeń się zmieniła.

Wiesz jak się teraz czuję? Jak przez pół ciąży wszyscy twierdzili, że urodze synka, łącznie z lekarzem, a później okazało sie, że będzie dziewczynka. I choć w życiu już bym nie chciała inaczej, to wtedy dwa tygodnie się przestawiałam i nie mogłam uwierzyć. I teraz też sie przestawiam

Moje pięknie wykrojone w pocie czoła kółeczka....

Żartuję oczywiście, ale i tak potrzebuje chwili żeby ochłonąć.
Nett 22:06, 17 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zaczęłabym od ram, czyli zaplanowanie nasadzeń wzdłuż ogrodzenia, szczególnie w tych miejscach, gdzie są nieciekawe widoki. Na froncie graby fastigiata wkomponowane w żywopłot (najfajniejszy były z cisów ) do miejsca, gdzie przebiega linia końca budynku . Rabaty frontowe będą w cieniu/ półcieniu rzucanym przez żywopłot i drzewka. Miejsca na nasadzenia nie zostanie już wiele. Sprawdzą się nasadzenia z choiny kanadyjskiej jedelloh, bukszpanowe kulki, jasny miskant (ML, Variegatus), trzmielina, cyprysik filifera nana, bordowolistna żurawka lub tuje golden tuffet z żurawką marmelade.Wiosną tulipany kolorystycznie dobrane do koloru kulek. Między kulkami mogą być turzyce. Na podokiennej naprzeciw powtórzyć można rośliny ale dobrać jakiś wyższy akcent (stożek, kolumna) i turzyce.
Od linii granicznej budynku potrzebna jest wyższa osłona, żeby zapewnić wam prywatność. Tam można zacząć nasadzenia świerków serbskich.
Zastanawiam się jak można by zagospodarować otoczenie tarasu. Ten prostokątny placek stanowi bardzo mocny akcent i wydaje mi się, że trzeba go zmiękczyć. Może w prostokątne rabaty wsadzić wielopienne drzewko, ale nie ŚŚ (opadające na kostkę owoce dadzą nieciekawy efekt) i podsadzić dużą ilością traw (rozplenic?miskantów) poprzetykanych jeżówką i kocimiętką.
Prawy narożnik patrząc od strony wejścia i prawy bok aż do platanów- tu trzeba robić nasadzenia kulisowe. W narożniku koniecznie drzewo. Kontynuować świerki? Trzeba zobaczyć, jak wysoka przegroda jest potrzebna. Tam można wkomponować hortensje, żurawki, irysy syberyjskie, szałwię omszoną
Rysunek Natki to dobry punkt wyjścia.
PS. Ale powiem Ci szczerze, że takie szczegółowe planowanie jest kompletnie sprzeczne z moją naturą.Czułabym sie tak umęczona fizycznie i psychicznie, że nie dałabym rady posadzić już roślin. U siebie skupiłam się tylko na ramach, a one potem determinowały wnętrze.
Zadawałam sobie tylko pytanie: jaki efekt chcę tutaj uzyskać? Jakimi roślinami to zrobię?

Haniu bardzo dziękuję. W jednym poście podsumowałaś wszystko to, o czym dyskutujemy od kilku miesięcy, o drzewach na froncie, o zasłonięciu się od frontu i od sąsiada, o rabacie przy tarasie i pod oknem frontowym. Z większością rzeczy się zgadzam. Jedynie serby mi nie pasują, bo ocieniłyby pół ogrodu.
Nie chcę teraz jednak dyskutować szczegółów. Dziś nie jestem w stanie.
kinia111 08:52, 18 lis 2016

Śliczny ten twój ogród oglądnełam popatrzyła i bardzo mi się podoba.
Nett 10:12, 18 lis 2016

kinia111 napisał(a)
Śliczny ten twój ogród oglądnełam popatrzyła i bardzo mi się podoba.

Dziękuję Kingo, miło mi. Choc mój ogród jest w fazie przeróbek teraz i czekającej go rewolucji na wiosnę. Trzymaj kciuki żeby wyszło. A jakbyś miała jakieś propozycje od siebie, to zapraszam do podzielenia się.
kasja83 10:16, 18 lis 2016

Hej!Zaglądam a tu kciuki trzeba trzymaćpozdrawiam gorąco
Nett 10:17, 18 lis 2016

kasja83 napisał(a)
Hej!Zaglądam a tu kciuki trzeba trzymaćpozdrawiam gorąco

A ja właśnie u Ciebie byłam i buksa oglądałam. Ale na buksach się nie znam kompletnie i nie wiem co mu dolega.