Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 12:27, 12 paź 2016

hi hi, dobre

Nett 12:28, 12 paź 2016

anbu napisał(a)
Eeeee tam słabo się starasz

A gdzie rośnie nowy buk tzn. z której strony? bo nie ogarniam tematu..

Ania buczek na lewo od platanów. Nie zmieścił się w kadrze.
UlaB 12:44, 12 paź 2016

Nett napisał(a)

Ula ale zgadzasz się, ze dwa wystarczają czy żeby innego nie sadzić?
U sąsiada działka idzie po skosie jakby wchodząc w moją, więc od frontu ma 3-4 metry, a im dalej tym więcej. Ale napisałam...

ze wszystkim co zacytowalam
innego zdecydowanie bym nei sadziła, co do trzeciego - tak po zdjęciach teraz wygląda fajnie i nawet ideowo podobnie do GumBalli z Twojej wymarzonej inspirki Tylko zdjecia moga trsozke kłamac wiec nei chce Cie bardzo mocno przekonywać.

Wiesz, teraz jak dodałas tego trzeciego platana to w łysym bądź co bądź ogrodzie wydaje sie ze jest ok. Ale jak bede drzewa na froncie i pozostałe rosliny - wszystko nabierze innych proporcji. Bardzo Ci brakuje wiualnie tego trzeciego drzewa? To dosyc specyficzna perspektywa, przeciez nie bedziesz tam przesiadywac, ale co by nie mowic codziennie bedziesz whcodzi i wychodzic z domu. Pamietaj tylko, ze chcialas dosadzic cos przy tarasie - czy to co tam sie pojawi nie przysłoni tego miejsca z trzecim dorysowanym platanem? Chyba przysłoni?
UlaB 12:48, 12 paź 2016

Nett napisał(a)

Ewidentnie brakuje mi jeszcze jednego po prawej stronie, tam gdzie teraz takie żółte słoneczniczki widać.

Chyba, że zamiast platana dać tu jakieś inne drzewo? Bo na razie to żółto się zrobiło- od lewej żółty buczek, później platany, miłorząb. Coś czerwonego by się przydało.

Aneta, tutaj widać ta nieszczęsna perspektywe, gdzie czegoś Ci brakuje. Ale jest tez rabata przy tarasie - jak na niej cos posadzisz problem znika. Co tu miało iść? Slender czy cos innego? Uzupełni Ci tę perspektywę.

Chyba ze brakuje Ci tego trzeciego drzewa gdy patrzysz z tarasu, ale wtedy wypadąloby chyba zmodyfikwoac kształt tych pieknie wykrojonych rabat.

Edytuje - patrzac z tej perspektywy wzdłuz ogrodzenia frontowego i na tej rabacie przy tarasie mozesz rozwazyc taki sam gatunek drzewa. Lucasy oglądasz? To mzoe i przy tarasie Lucasa? Dostajesz wtedy spójne wejście na trawnik. Od razu podkresle, ze nie mam pewnosci czy taka spójnośc jest niezbędna - jak wolisz
Nett 12:51, 12 paź 2016

UlaB napisał(a)

ze wszystkim co zacytowalam
innego zdecydowanie bym nei sadziła, co do trzeciego - tak po zdjęciach teraz wygląda fajnie i nawet ideowo podobnie do GumBalli z Twojej wymarzonej inspirki Tylko zdjecia moga trsozke kłamac wiec nei chce Cie bardzo mocno przekonywać.

Wiesz, teraz jak dodałas tego trzeciego platana to w łysym bądź co bądź ogrodzie wydaje sie ze jest ok. Ale jak bede drzewa na froncie i pozostałe rosliny - wszystko nabierze innych proporcji. Bardzo Ci brakuje wiualnie tego trzeciego drzewa? To dosyc specyficzna perspektywa, przeciez nie bedziesz tam przesiadywac, ale co by nie mowic codziennie bedziesz whcodzi i wychodzic z domu. Pamietaj tylko, ze chcialas dosadzic cos przy tarasie - czy to co tam sie pojawi nie przysłoni tego miejsca z trzecim dorysowanym platanem? Chyba przysłoni?

O widzisz Ula, zapomniałam o tym tarasie. Jednak jak tak pusto to wcale nie ułatwia. Czyli trzeba na spokojnie pomyśleć.
A wiesz, Ty to taki głos rozsądku jesteś. Bardzo dziękuję.
Nett 12:55, 12 paź 2016

UlaB napisał(a)

Aneta, tutaj widać ta nieszczęsna perspektywe, gdzie czegoś Ci brakuje. Ale jest tez rabata przy tarasie - jak na niej cos posadzisz problem znika. Co tu miało iść? Slender czy cos innego? Uzupełni Ci tę perspektywę.

Chyba ze brakuje Ci tego trzeciego drzewa gdy patrzysz z tarasu, ale wtedy wypadąloby chyba zmodyfikwoac kształt tych pieknie wykrojonych rabat.

Edytuje - patrzac z tej perspektywy wzdłuz ogrodzenia frontowego i na tej rabacie przy tarasie mozesz rozwazyc taki sam gatunek drzewa. Lucasy oglądasz? To mzoe i przy tarasie Lucasa? Dostajesz wtedy spójne wejście na trawnik. Od razu podkresle, ze nie mam pewnosci czy taka spójnośc jest niezbędna - jak wolisz

Ula masz rację kochana. Jak przy tarasie coś posadzę, to może efekt dziury zniknąć. Jeszcze w tym zakolu po prawej chcę coś wyższego posadzić żeby też zamknęło trochę perspektywę, więc może będzie ok.

A co do drzew wzdłuż ogrodzenia... to zaraz wrócę do tematu, na pewno też będziesz miała rozsądne spojrzenie.

UlaB 12:57, 12 paź 2016

ja głos rozsadku - o ja pierdziu z zazdrością po prostu zaglądam, bo u mnie juz nic nie sie wcisnie ale zazdrosc zyczliwa, także na pewno na mine nie chce Cie wpakować

Jeszcze mi przyszlo do głowy cos innego - pergoli albo zadaszenia na tym tarasie nie bedziesz robić? od strony frontowej mozna sie tym sposobem szczelnie osłonić pnaczami i wtedy drzewo przy tarasie chyba jednak zbędne.
Twardy orzech do zgryzienia takie obsadzanie własnego ogrodu, co?
UlaB 13:01, 12 paź 2016

To zajrze pozniej - moj reset intelektualny w czasie kofibrejku powinien zblizac sie ku koncowi. Pora wracac do czytania i pisania czegoś innego
Nett 13:05, 12 paź 2016

UlaB napisał(a)
ja głos rozsadku - o ja pierdziu z zazdrością po prostu zaglądam, bo u mnie juz nic nie sie wcisnie ale zazdrosc zyczliwa, także na pewno na mine nie chce Cie wpakować

Jeszcze mi przyszlo do głowy cos innego - pergoli albo zadaszenia na tym tarasie nie bedziesz robić? od strony frontowej mozna sie tym sposobem szczelnie osłonić pnaczami i wtedy drzewo przy tarasie chyba jednak zbędne.
Twardy orzech do zgryzienia takie obsadzanie własnego ogrodu, co?

Nie, pergoli nie chcę. Tam będzie tylko parasol taki duży. Zadaszenie będzie na takim placyku z kostki na niższej części tarasu.
Nett 13:21, 12 paź 2016

Problem z drzewami przy ogrodzeniu mam taki, że jest tam teraz trochę napaćkane, tzn jest kilka cyprysików lawsona, jeden jałowiec i 6 tuj. W tej chwili wszystkie te rośliny sięgają do wysokości płotu i powoduje to wrażenie pustki patrząc od ulicy.
Moim zamiarem więc było posadzenie 3-4 grabów pojedynczo w odległości około 2,5-3 metry od siebie. I to na chwilę obecną wyglądałoby dobrze, bo graby by wystawały wysoko, a reszta jest niska. Ale...

Tuje i cyprysiki urosną- ok, tuje można przyciąć, cyprysików już nie bardzo. Generalnie utrzymywanie ich na wysokości 1,5 metra chyba mija się z celem. Patrząc z ulicy moze i wyglądałoby to dobrze- niski żywopłot i wystające graby, ale to mnie nie zasłoni, a od środka patrząc wyjdzie totalny misz masz. Cypriki, graby, jałowiec, graby, tuje. Jakiś cyrk normalnie.

Więc wydaje mi się, ze mam 2 wyjścia, choć mam nadzieję, że Wy wpadniecie na więcej. Albo wyciąć wszystko, posadzić graby i niski jednolity żywopłot pod nimi- a na to obecnie mnie nie stać. Albo po prostu czekać żeby wszystko urosło. Przecież wysokie na 4 metry tuje posadzone w dwóch grupach po 3 tez ładnie wyglądają. Może coś tylko na tym przęśle z kamyczkami dosadzić? Jak myślicie?

Tak wygląda to teraz od środka

I od ulicy