Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Toszka 10:40, 17 paź 2016

acha, bo na zdjęciu wyglądało jak za szmaragdami

Rozumiem, ze chcesz buka... ale w tym miejscu co będzie przesłaniać? Wydaje się, ze nic...
Jakaś koncepcja?
anbu 10:46, 17 paź 2016

Ufff... jak dobrze, że Toszka odgruzowała się z pracą i powróciła do nas
Tak tylko sobie głośno myślę
makadamia 10:54, 17 paź 2016

A czy musi cos przesłaniać? Będzie stanowił ładny akcent, kontrast do kulek, trzeci wymiar dla ogródka, a jak będzie miał do kompletu nigrę albo derenia (doszłam do wniosku, że na trzech metrach oba się nie zmieszczą) to już w ogóle będzie cała kompozycja
(ja też się cieszę)
asiak 10:56, 17 paź 2016

anbu napisał(a)
Ufff... jak dobrze, że Toszka odgruzowała się z pracą i powróciła do nas
Tak tylko sobie głośno myślę

Też się ogromnie cieszę z powrotu Toszki
Do Toszki: brakowało nam Ciebie bardzo
Nett 11:07, 17 paź 2016

Toszko kochana, buczek rzeczywiście był kupiony jako ładny akcent, który mógłby być w tym miejscu, ale nadal nie jest wkopany, bo zastanawiam się czy nie powinny być tam jednak drzewka zasłaniające taras sąsiada- stąd myśl o Nigrach lub Amanogawach.
Jeśli chodzi o miejsce, to od platanów do winogrona jest 6 metrów- dośc miejsca na 3 wąskie drzewka.
Pytanie czy zostawić żywopłot i tylko buczka jako akcent, czy zasłaniać się drzewkami dopóki nie ma żywopłotu. Ale oczywiście żeby nie "zagracić" drzewami.
Toszka 11:26, 17 paź 2016

Staram się zdroworozsądkowo podejść do sprawy

Jesli ma być to rozwiązanie na "już-teraz" to najrozsądniej by było kupić kilka większych szmaragdów. Na "już-teraz" zasłonią.

A na poważnie: szmaragdy urosną i przede wszystkim zasłonią sąsiadom widok z tarasu na ciebie.
Posadzenie drzewek jak wcześniej dałaś rysunek i tak zostawia przesmyk pomiędzy platanami, a drzewkami...idealnie na taras.

Bez obrazy, ale myślę, że teraz fiksujesz z tym osłonięciem

Weź pod uwagę fakt, ze sąsiad coś zaczyna działać z ogrodem u siebie. A może iść trzeba do niego i podpytać czy ma jakieś plany...hm? Da się?

Pod buka ja bym dała coś płaczącego... może kulistego... niższego, kontrastującego pokrojem...a może kolorem...

Od wiosny zadbaj o tuje. Podetniesz na równo do średniej. Pobudzisz do rozrostu w szerokość. Wyrównasz linię od góry. Nadasz ład.
Nett 11:33, 17 paź 2016

Dobrze Toszko, że zdroworozsądkowo myślisz, bo my byśmy zginęły bez Ciebie.
Czyli wyszło mniej więcej to, co Asia też pisała- buka posadzić i obok buka coś jeszcze o innym kolorze lub innym pokroju.
Ok, to ja już nie fiksuję, tylko posadzę tego buczka w końcu.

Edit- z sąsiadem rozmawiałam. Tylko tuje chce posadzić wzdłuż ogrodzenia i trawę na reszcie działki. Ale nie powiedział czy małe tuje czy większe kupi.
makadamia 11:34, 17 paź 2016

Anetko, ale amonogawy nie zasłonią Ci tarasu sąsiada!

Jego taras jest nisko i Twój też, więc do zasłaniania nada się tylko żywopłot albo duże krzewy. Drzewa mogą Was zasłonić najwyżej od okien na piętrze ale i tak planujecie jakieś zadaszenie nad tarasem, wiec w talerze nie będą Wam zaglądać.

Posadź buczka i czekaj aż żywopłot urośnie

edit: tak to jest, jak się jednego posta pisze przez 10 minut
Nett 11:35, 17 paź 2016

makadamia napisał(a)
Anetko, ale amonogawy nie zasłonią Ci tarasu sąsiada!

Jego taras jest nisko i Twój też, więc do zasłaniania nada się tylko żywopłot albo duże krzewy. Drzewa mogą Was zasłonić najwyżej od okien na piętrze ale i tak planujecie jakieś zadaszenie nad tarasem, wiec w talerze nie będą Wam zaglądać.

Posadź buczka i czekaj aż żywopłot urośnie

Tak zrobię Asiu.
Nett 12:08, 17 paź 2016

Toszko, to jeszcze jedno pytanie- chciałabym przygotowac miejsce pod hortensje pomiędzy platanami. Czy teraz jeszcze je zasiarkować?