Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

malgol 19:53, 15 paź 2016

Aneta, kibicuje Ci w planowaniu. Nie doradzam bo sama rad zazwyczaj potrzebuje Ja też ciężko dziś pracowalam więc łącze się w bólu Kregoslub mi odpada. Zadolowalam doniczki i poprawilam posadzone cisy i miskanty na rabacie.
A ty jakie trawy zamowilas?
malgol 21:42, 15 paź 2016

A, już doczytalam że Variegatusy umknęło mi pokaż fotkę jak przyjda
anbu 07:36, 16 paź 2016

Nett napisał(a)
Cebulowe posadzone. Uff, rąk i pleców nie czuję. Zobaczymy ile wyrośnie.
W tamtym roku 30% odpadło.

Ąż tyle cebul wypadło? Dlaczego?
No nie pocieszyłaś mnie, w takich sytuacjach myślę sobie po co mi to było :/
malgol 11:11, 16 paź 2016

Mi po rabacie chodzi jakiś zwierz... właściwie pod rabata bo ryje kanały tuż pod powierzchnią ziemi. Nie wiem co to bo na kreta nie wyglada( nie ma kopcow) i boję się że wyzera wszystko co znajdzie...a znajdzie moje cebule! buuu
Nett 19:47, 16 paź 2016

anbu napisał(a)

Ąż tyle cebul wypadło? Dlaczego?
No nie pocieszyłaś mnie, w takich sytuacjach myślę sobie po co mi to było :/

Aniu nie wiem dlaczego. Wsadziłam 100 tulipanów, zakwitło 70. Kilka wyszło, ale nie zakwitły. Może cebule zgniły albo coś je podżarło. Sadziłam kolorami i w sumie najwięcej czerwonych zawiodło. Może cebule były gorszej jakości. Najgorzej, że dziurę miąłam pomiędzy jednymi a drugimi, ale trudno. Nie zawsze musi być idealnie.
Nett 19:49, 16 paź 2016

malgol napisał(a)
Mi po rabacie chodzi jakiś zwierz... właściwie pod rabata bo ryje kanały tuż pod powierzchnią ziemi. Nie wiem co to bo na kreta nie wyglada( nie ma kopcow) i boję się że wyzera wszystko co znajdzie...a znajdzie moje cebule! buuu

Może mysz albo nornica. Już taka pora, ze z pól uciekają bliżej domów. Są takie trutki albo pułapki czy odstraszacze w Leroy. U mnie kiedyś było pole, więc nornic miałam mnóstwo. Teraz mam psy i wszystkie krety i nornice przegonione
Nett 19:57, 16 paź 2016

makadamia napisał(a)
Anetko, skoro to wystawa południowa, to nie chcesz jakiegoś drzewka, żeby ocieniało taras? Zdaje się, że o jakimś kolumnowym była wcześniej mowa - to nie tutaj miało iść?

O ile pamiętam, to za krawędzią idzie skarpa, tak? Ja bym to potraktowała jako całość i posadziła tam krzewy, żeby osłonić taras od ulicy.
Trawy, trzmieliny - owszem ale one Ci nie zapewnią osłony.

Tam Ci się utworzył taki trójkąt teraz, z bokami w postaci krawędzi rabat i podstawą w tujach. Przy podstawie posadziłabym jakiegoś stożkowatego iglaka a dookoła niego kaliny, pęcherznice, derenie.

Dopiero potem biżuterię

Asiu poniżej wymiary tego trójkąta.
makadamia 07:42, 17 paź 2016

3 metry? no to szału nie ma.
Buczek tam rośnie? I dobrze widzę jakąś pergolę obrośniętą pnączem?

W tej sytuacji buczkowi dałabym do towarzystwa jakieś nieduże drzewko o okrągłej koronie (np.: z tych kwitnących na różowo wiosną: jabłoń ozdobną czy śliwę wiśniową - zawsze mi się mylą).
A pod spód - jednego derenia albo kalinę.
malgol 08:04, 17 paź 2016

Nett napisał(a)

Przesadzę, przesadzę. Jak nie przezimują, to jakoś to zniosę, bo nie pałam do nich miłością i zrobiłyby miejsce na graby

Ja tez przesadziłam jałowce, które kazałyście mi usunąć i posadzić variegatusy Poszły pod las, gdzie nie rzucają się w oczy. Nie lubię zabijać roślin nawet jak mi się nie podobaja jak same padna to co innego
malgol 08:10, 17 paź 2016

Nett napisał(a)

Może mysz albo nornica. Już taka pora, ze z pól uciekają bliżej domów. Są takie trutki albo pułapki czy odstraszacze w Leroy. U mnie kiedyś było pole, więc nornic miałam mnóstwo. Teraz mam psy i wszystkie krety i nornice przegonione

Ja mam 2 koty... upolowały karczownika. Myslałam ,że będzie spokój bo to było to a tu nadal świeze tunele.Dziwne, bo rosliny zyja czyli korzeni im nie podjada ,ale tunele kopie bardzo długie i szerokie na pięść. Koty czaja się na to cos już dawno ,ale jakos bez powodzenia. Martwie się o te cebule