Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Z motyką na słońce

Z motyką na słońce

asiak 06:46, 13 wrz 2016

Constans napisał(a)
Znów pytanie (ale to jak tam czas Wam pozwoli - jakoś tak mi się to wydało ważne pomimo niewiedzy):

- planuję posadzić na działce drzewka owocowe kolumnowe, dla przykładu:

http://www.ogrodnik.sklep.pl/pl/oferta/drzewka-kolumnowe

Czy jabłoń, brzoskwinia, cytryna i czereśnia będą mogły rosnąć np. w jednym szpalerze obok siebie?

Też o nich myślałam Ciekawa jestem opinii
makadamia 08:21, 13 wrz 2016

Ania, kochanie, jak wejście masz od wschodu, a studnię od zachodu, to taras na jaką stronę Ci wychodzi?! Przy drugiej wersji na południe, przy pierwszej na zachód.
Wejście na działkę masz tak jak na makiecie? Na środku? Bo na zdjęciu jakoś inaczej to wyglądało.

Rozumiem, że to jest koniec alejki i nikt tam nie chodzi oprócz Was i tego sąsiada co rzadko bywa?

Dwie kwestie mnie zastanawiają:
1. podział na część reprezentacyjną i użytkową; to ma sens w domku jednorodzinnym ale w ROD? Nie widzę potrzeby a miejsca szkoda. Osłonić się trochę od alejki i tyle. A działkę zagospodarować pod siebie, a nie pod potencjalnych oglądających (których zresztą - jak piszesz - nie ma).
Jeśli nie jesteś jeszcze zdecydowana, mogłabym pokombinować z innym ustawieniem domku. Chcesz?

2. studnia; pogadaj z jednym czy drugim sąsiadem. Jeśli wszyscy mają studnie w jednej linii, być może jest jakiś tego powód (żyła wodna?). Jeśli nie, to studnia jak najbliżej domu. I pogadaj z tym swoim znajomym budowlańcem o pompie hydraulicznej

A tak w ogóle, to szukałaś gotowych domków? Teraz dużo się tego pojawiło i widziałam nawet kilka fajnych projektów. Odpadły by Wam wszelkie dylematy typu: jakie okna, jaki spadek dachu, czy ta belka wytrzyma czy powinniśmy wziąć grubszą, itd..
anbu 09:38, 13 wrz 2016

O fajnie Asia już działa A ja zapytam naszą Constans o kształt rabat. Jakie chcesz, jakie bardziej do Ciebie przemawiają - linie proste czy zawijańce?
Makusia 10:03, 13 wrz 2016

Aniu ja Ci powiem tak: patrząc na przyszłość nieznaną (ależ głębokie) najrozsądniej ustawić domek tak, żeby jak najmniej ciekawskich oczu do niego miało wgląd. Teraz jest ok, bo sąsiad rzadko bywa. U mnie też z domu nie wychodził, ale sąsiad się zmienił i mam basen przed oknami. Nie widziałam potrzeby odgradzania się, a teraz nie mam ochoty patrzeć na facetów w slipkach taplających się w wodzie..
Constans 10:14, 13 wrz 2016

Toszka napisał(a)
O drzewka kolumnowe zapytaj Mazana. On, Mazan będzie wiedział najlepiej na ile te formy są reklamą, a na ile rzeczywistością. Wiem od zaprzyjaźnionego sadownika, że to nie tak całkiem jak na fotkach (na wszystkich odmianach jedno i to samo drzewko). Poważnie piszę o konsultacji z Mazanem.

Cytrynę to w domu, albo w ocieplanej oranżerii sobie posadź

Toszko, dziękuję moja umilona udam się zatem do Mazana z zapytaniem, ale to wieczorkiem pewnie będę miała dłuższą chwilę
Constans 10:16, 13 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Ania, kochanie, jak wejście masz od wschodu, a studnię od zachodu, to taras na jaką stronę Ci wychodzi?! Przy drugiej wersji na południe, przy pierwszej na zachód.
Wejście na działkę masz tak jak na makiecie? Na środku? Bo na zdjęciu jakoś inaczej to wyglądało.

Rozumiem, że to jest koniec alejki i nikt tam nie chodzi oprócz Was i tego sąsiada co rzadko bywa?

Dwie kwestie mnie zastanawiają:
1. podział na część reprezentacyjną i użytkową; to ma sens w domku jednorodzinnym ale w ROD? Nie widzę potrzeby a miejsca szkoda. Osłonić się trochę od alejki i tyle. A działkę zagospodarować pod siebie, a nie pod potencjalnych oglądających (których zresztą - jak piszesz - nie ma).
Jeśli nie jesteś jeszcze zdecydowana, mogłabym pokombinować z innym ustawieniem domku. Chcesz?

2. studnia; pogadaj z jednym czy drugim sąsiadem. Jeśli wszyscy mają studnie w jednej linii, być może jest jakiś tego powód (żyła wodna?). Jeśli nie, to studnia jak najbliżej domu. I pogadaj z tym swoim znajomym budowlańcem o pompie hydraulicznej

A tak w ogóle, to szukałaś gotowych domków? Teraz dużo się tego pojawiło i widziałam nawet kilka fajnych projektów. Odpadły by Wam wszelkie dylematy typu: jakie okna, jaki spadek dachu, czy ta belka wytrzyma czy powinniśmy wziąć grubszą, itd..

Chcę! Chcę! No pewnie, że chcę! Kombinuj ile wlezie Na gotowca o tych rozmiarach co ja chcę nas nie stać, a budując sami będziemy mogli rozłożyć koszty w czasie Zaraz Ci opowiem o szczegółach działki ...
Constans 10:23, 13 wrz 2016

Makusia napisał(a)
Aniu ja Ci powiem tak: patrząc na przyszłość nieznaną (ależ głębokie) najrozsądniej ustawić domek tak, żeby jak najmniej ciekawskich oczu do niego miało wgląd. Teraz jest ok, bo sąsiad rzadko bywa. U mnie też z domu nie wychodził, ale sąsiad się zmienił i mam basen przed oknami. Nie widziałam potrzeby odgradzania się, a teraz nie mam ochoty patrzeć na facetów w slipkach taplających się w wodzie..

Marta, no właśnie chyba na tym mi zależy najbardziej - na prywatności Dlatego ta druga wersja z domkiem na północnym ogrodzeniu wydaje mi się najbardziej optymalną wersją Ale obadamy co makadamia stworzy w szale radosnej twórczości może spojrzenie na działkę z dystansu zrodzi zupełnie inną koncepcję i okaże się, że będzie to koncepcja właśnie TA
Constans 10:26, 13 wrz 2016

anbu napisał(a)
O fajnie Asia już działa A ja zapytam naszą Constans o kształt rabat. Jakie chcesz, jakie bardziej do Ciebie przemawiają - linie proste czy zawijańce?

Aniu, podobają mi się różne rabaty, ale chyba najbardziej trafiają do mnie koła, półkola, łuki no i raczej tak skromnie - w sensie żeby pierdolnika nie było
anbu 10:29, 13 wrz 2016

Czekamy na pomysł Asi Lubię jej twórczość i odwagę
Constans 10:29, 13 wrz 2016

Teraz tak szybciutko dla Asi dane techniczne