Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Z motyką na słońce

Z motyką na słońce

makadamia 09:39, 15 wrz 2016

O masz! No i rozkleiła się nam dziewczyna!

Aniu, jeśli to Cię uspokoi, to się przyznaję: ja uwielbiam układać te kółka i kwadraty na kartce i planować układ ogrodu. Dużo bardziej niż planować rośliny. Zanim zrobiłam swój ogródek, to chyba z 10 projektów zrobiłam, każdy inny, a do połowy były jeszcze rysunki poglądowe. Teraz na swoim ogródku już nie poszaleję, więc się wyżywam na Waszych. I to ja powinnam dziękować Wam, bo w bonusie dostaję to milutkie uczucie, że jestem dobrą i pomocną duszyczką (tak jest, przyznaję się bez bicia).
A jak jeszcze w efekcie powiększy się suma ładności w Polsce to już w ogóle wisienka na torcie

Także nie chlip mi tutaj, tylko mów co i jak, bo ja jeszcze kombinuję z kwadratami
anbu 09:42, 15 wrz 2016

Anka leć po jakieś trunki a nie rozklejaj nam się tu

Asia ma rzeczywiście wyobraźnię i odwagę, lubię jej twórczość
Constans 09:46, 15 wrz 2016

hahaha, wariatki Anek , pić nie mogę - jutro znów delegacja ale strzeliłabym kielicha, bo tak mną wstrząsnęłyście radami, ze pozbierać się nie mogę

Asiu, jesteś wielka z tymi projektami we łbie mi namieszałaś muszę jakoś uporządkować na nowo wyobraźnię
Constans 09:49, 15 wrz 2016

Dobra! (wytarła przedramieniem nocha) a teraz do rzeczy:

Ej no, czy Wy serca nie macie z tym ogniskiem??? Że szkoda ziemi na to moje chciejstwo? żeby tam rośliniki i grillek tylko? no to teraz zwątpiłam, czy mi się aby na pewno dobrych chciejstw zachciewa...
Constans 09:50, 15 wrz 2016

może faktycznie szkoda tyle energii i kasiory na to ognisko
Magda70 09:54, 15 wrz 2016

Zostaw sobie na razie placyk na to ognisko...jakieś miejsce.
Jeśli faktycznie bardzo będziesz chcieć to zawsze możesz później zbudować sobie

Ja tak jak Toszka...początki to szaleństwo ogniskowe i grilowe...a potem przeszło. Teraz wolę w piekarniku upiec i przynieść na dwór
Constans 09:57, 15 wrz 2016

Magda70 napisał(a)
Zostaw sobie na razie placyk na to ognisko...jakieś miejsce.
Jeśli faktycznie bardzo będziesz chcieć to zawsze możesz później zbudować sobie

Ja tak jak Toszka...początki to szaleństwo ogniskowe i grilowe...a potem przeszło. Teraz wolę w piekarniku upiec i przynieść na dwór

Magdusia no i chyba tak trzeba będzie zrobić bo jeśli faktycznie po pół roku nie będziemy z niego korzystać to szkoda miejsca, a miejsca to on sporo zajmie Fajnie że wpadłaś
Constans 10:03, 15 wrz 2016

makadamia - Asiu, zastanawiałam się z jakiego powodu mój domek ma taki kształt i już wiem. Przepisy ROD-owskie mówią, że taras nie może mieć większej powierzchni niż 12 metrów - dlatego mój projekt domku to taka obórka a może ja nie powinnam tak się przejmować tymi przepisami? sama juz nie wiem
Constans 10:18, 15 wrz 2016

Asia, umiejscowienie domku jak najbardziej mi odpowiada. Miejsce na ognisko zostaje, ale chyba na razie wstrzymamy się z budową (w razie co, to chyba będzie można to miejsce później zagospodarować jakoś krzaczorami?)

Jeżeli chodzi o warzywnik to raczej planowałam 3 max 4 mniejsze a nie jeden wielki. Myślałam o wymiarach 1,2 m na 1,5-2 m. One będą podwyższone i takiego wielkiego będzie mi trudno obsługiwać. Stosunkowo niska jestem - krótkie łapki mam i nie sięgnę do środka
Trawy i byliny podobają mi się baaardzo, ale obejrzałam parę fotek tego Pieta Oudolfa i jakoś one nie przemawiają do mnie

Pytanie techniczne: - to mniejsze kółko w tym największym to co to?
Constans 10:22, 15 wrz 2016

Ja to chyba powinnam przelecieć się po wątkach i odszukać takie, w których mają ogródki ROD-owskie, podpatrzeć trochę