Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja ostoja

Moja ostoja

marba 22:12, 29 lip 2018

Biedna jabłonka. Musiało silnie wiać podczas tej burzy. Może z czasem się odbuduje.
Adela 23:15, 29 lip 2018

Grażynko,
Moja jabłonka ucierpiała, bo jest młoda, ma dużo owoców i przy bardzo rzęsistym deszczu nie podparta niczym gałąź nie udźwignęła ciężaru. Gałąź musiała być już osłabiona, bo w miejscu złamania wiosną odcinałam jej uschnięte rozwidlenie. Trzeba będzie na nowo uformować.

Odnośnie lilii i ich ewentualnego przechowania, to myślę, że jakoś dałabym sobie radę. Wiesz, jak to jest? Wystarczy chcieć, a sposób się znajdzie
Adela 23:22, 29 lip 2018

basia3012 napisał(a)
Elu, przepiękne i wysokie masz hortensje. Powiedz mi jak je wiosną przycinasz, że tak rosną?
Fajnie Ci rosną powojniki. Cieszę się, że polubiłaś je. Podobno w pierwszym roku są niepozorne, w drugim już wzbudzają zachwyt a w trzecim rzucają na kolana. O bylinowych napisałam Ci u mnie.
Ja wczoraj dosadziłam od ulicy jasne bo u mnie same fiolety, bordo, niebieskie były. Trochę mam nadzieję się rozjaśni.
Pozdrawiam serdecznie.

Basiu - liczę na to, że z powojnikami u mnie też tak będzie jak piszesz Dam im czas na zaaklimatyzowanie się.
Myślę, że jeszcze w tym roku dokupię. Decyduję się na kwiaty długokwitnące, a powojniki takie właśnie są. Ponadto nie zajmują dużo miejsca a kwiat zdobi i cieszy.
Idę do Ciebie poczytać.
Pozdrawiam

Pytałaś o przycinanie hortensji. Żeby gałęzie nie pokładały się, najlepiej prowadzić ją w formie drzewka.
Radzę przyciąć wiosną nad drugim oczkiem. Słabe gałązki odcinam. Silna „baza” utrzyma każdą ilość nowych kwiatowych pędów. U mnie co roku młode pędy osiągają ok 1m.
Wcześniej pokazałam hortensję na której eksperymentowałam i jak się okazało, ma się całkiem dobrze.
Adela 23:28, 29 lip 2018

marba napisał(a)
Biedna jabłonka. Musiało silnie wiać podczas tej burzy. Może z czasem się odbuduje.

Żal, bo owoce smaczne. Ale jest młoda i da sobie radę, puszczę ją wyżej, choć chciałam mieć niższe drzewa, żeby nie skakać po drabinie. Ale są młodzi i wnuczki rosną to wyręczą babcię i dziadka.
U nas spodł dość obfity deszcz a wcale nie byliśmy w centrum burzy. Deszcz padał i świeciło słońce. I nawet nie wiało.
Jutro będzie się dobrze plewić.....i znowu robota
gogo 00:44, 30 lip 2018

A ja dalej uziemiona, stopa mniej spuchnięta, ale boli
Życzę przyjemnego plewienia, ale weź na wstrzymanie i zastosuj: pół godziny pracy, 15 minut przerwy
malgorzata_s... 13:45, 30 lip 2018

Elu masz zachwycające hortensjeJabłonki szkoda bardzo. U Kasika tak połamane brzoskwinie pod ilością owoców Ale te i tak się mocno przycina więc dadzą radę. Jabłoń chyba dłużej rośnie.
Adela 15:35, 30 lip 2018

gogo napisał(a)
A ja dalej uziemiona, stopa mniej spuchnięta, ale boli
Życzę przyjemnego plewienia, ale weź na wstrzymanie i zastosuj: pół godziny pracy, 15 minut przerwy

Nie plewię. Odpoczywam. Pogoda osłabia - nie chcę ryzykować. Wczoraj popadało, więc roślinki mają mokro.
Za radę dziękuję. Zastosuję się do niej na przyszłość
A z Twoją stopą - nie lekceważ. Trochę długo to trwa. Skonsultuj się z lekarzem.
Zdrówka życzę
Adela 15:40, 30 lip 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Elu masz zachwycające hortensjeJabłonki szkoda bardzo. U Kasika tak połamane brzoskwinie pod ilością owoców Ale te i tak się mocno przycina więc dadzą radę. Jabłoń chyba dłużej rośnie.

I vice versa
A jabłonka musi sobie poradzić przy naszej pomocy. Trzeba będzie, dla równowagi, odciąć gałąź z drugiej strony.
Tak, jabłonka dłużej żyje niż brzoskwinia. Z tymi drzewkami to efekt urodzaju
gogo 20:25, 30 lip 2018

Z nogą lepiej, mniej spuchnięta, ale jeszcze boli. Od lekarza mam antybiotyk i maść przeciwzapalną, będzie dobrze Dzięki za życzenia zdrówka.
Dobrze zrobiłaś nie plewiąc w tym upale, chwasty poczekają
mirela 09:38, 31 lip 2018

Dziewczyny - a jak przycinacie jeżówki ? Moje powoli staja się mało estetyczne. Czy tylko wycinacie kwiaty ?