Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja ostoja

Moja ostoja

gogo 13:42, 24 lip 2018

Witaj Elu, wnuczki ważniejsze, ogród nie ucieknie
Ja też w planach do realizacji mam podpatrzone kompozycje i nie ma zmiłuj się, muszę być cierpliwa, a to trudne. Gdybym się nie bała, że przesadzanie załatwi rośliny, już byłoby zrobione
basia3012 15:31, 24 lip 2018

Elu, przeczytałam o przesadzaniu, chyba hortensji. Też miałam taką "zagwozdkę" przesadzać czy poczekać? I przesadziłam. W dół nalałam wody i w to błoto przesadziłam. Pilnuję i duuużo leję wody. Na razie jest dobrze a nawet nowe kwiaty się pokazują. Zobaczymy jak będzie dalej. Przesadziłam około tydzień- dwa temu.
Pięknie Ci ta Justa kwitnie na tym iglaku.
Pozdrawiam serdecznie.
Adela 16:40, 26 lip 2018

Grażynko, Basiu,
Po tych kilku dniach deszczowych przesadziłam już kilka krzewów niedużych i niekwitnących. Było mokro, podlalam je jeszcze bardziej i przesadziłam z dużą bryłą korzeniową. Rosną dalej i jest ok. Robiłam tak niejednokrotnie. Hortensja, którą chcę przesadzić jest troszkę większa, kwitnąca i gałązki dość łatwo się łamią. Więc rozsądek i rady dziewczyn wzięły górę
Zaczekam do wiosny.

Kwiatów na Juście przybywa, zaczął kwitnąć Etoil Violet i Fay. Krakowiak niebawem tez zakwitnie. Są to jeszcze „maludy” ale z kilka dni pokażę.

Teraz u nas burza. Pozdrawienia z deszczem
Adela 16:43, 26 lip 2018

Kolejna dostawa do spiżarni Jabłka już opadają, wię nic nie może się zniszczyć. Szczególnie ze swojego sadu.
Urszulla 17:03, 26 lip 2018

Moja sąsiadka robi ocet jabłkowy. Jaki jest na niego przepis i do czego go używasz.

A u mnie ciągle porządki i dbanie o to co mam. Wreszcie spaliłam kupę z cięcia tui, 2 dni woziłam sobie oborniczek w bagażniku i mam 3 miejsca obsypane....a jeszcze dużo brakuje.
Adela 17:29, 26 lip 2018

Ula, przepis prosty, jak drut korzystam z przepisu na stronie poradnikzdrowie.
Nie jest taki klarowny, jak ze sklepu, ale wiem, że żadnej w nim chemii nie ma.
Używam głównie w kuchni do przyprawiania potraw. Również do picia - w celach zdrowotnych. Mam problemy ze zgagą. Można stosować też na problemy skórne, obrzęki.
Warto zrobić bo masz praktycznie za darmo
Pozdrawiam
gogo 22:05, 26 lip 2018

Elu, wiem, że ocet jabłkowy w proporcji 1 łyżka octu na szklankę wody jest skutecznym środkiem do płukania jamy ustnej, szczególnie przy paradontozie.
Ja nie mam jabłoni
A butelki świetne, to czasy oranżady z mojego dzieciństwa
Adela 22:35, 26 lip 2018

gogo napisał(a)
Elu, wiem, że ocet jabłkowy w proporcji 1 łyżka octu na szklankę wody jest skutecznym środkiem do płukania jamy ustnej, szczególnie przy paradontozie.
Ja nie mam jabłoni
A butelki świetne, to czasy oranżady z mojego dzieciństwa

Dobry też na obrzęki Grażynko
ElzbietaFranka 22:57, 26 lip 2018

Adela napisał(a)
Deszczowo i hortensjowo:

Elu! Jakie piekne! Czy ty je wyzej podcinasz? Ile tam krzakow w tej kupie na 1 i 2 focie.

A ta hosta na 1 focie jaka elegancka jak sie nazywa.
Patrze, a po co tobie trawnik ekstra jak masz rabaty nie do pobicia.

Zreszta wszyscy sie zachwycaja te jezowki tez piekne.
ElzbietaFranka 23:04, 26 lip 2018

Juz zobaczylam jak przycinasz. Ja w tym roku zrobilam eksperyment i starsze przycielam wyzej.
Musze wziac przyklad z twoich ciec.