Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Szarobiałego ogrodowe początki.

Szarobiałego ogrodowe początki.

Szarobialy 23:49, 17 cze 2023

LIDKA napisał(a)
Jola róże masz piękne. Piszesz u mnie że ziemia słaba.
Czym je dokarmiasz?

Mam V i VI klasę. Piasek i kamienie w większości. W różnych częściach działki różna ziemia. Ogólnie słaba i bardzo słaba.
Do dołków przed sadzeniem (wszystkie z gołymi korzeniem) dawałam kompost, glinę i ziemię rodzimą. Pamiętam, że kupiłam parę kilogramów bananów i pod wszystkie róże dawałam pociętą skórkę. Przy okazji zajadaliśmy się przez kilka dni chlebkiem bananowym
Wczesną wiosną i na początku lipca daję azofoskę. Staram się słuchać rad pana ze szkółki, w której kupowałam sadzonki. Powinnam mieszać nawóz naturalny i sztuczny, ale do tej pory korzystałam tylko z azofoski.
Czasem napowietrzam korzenie.
Wrzucę Ci jutro filmiki o nawożeniu godne moim zdaniem polecenia.

Jeszcze jedno. Zapomniałam.
Na zimę okrywam różę kopczykami z kompostu. Wiosną go rozsuwam. To też pewnie ma jakieś znaczenie.
Agatorek 18:15, 18 cze 2023

Róże masz cudowne, uwielbiam te kwiaty
Ja w tą zimę zapomniałam o kopczykach. Tzn najpierw pamiętałam, ale długo było ciepło, nie było mrozów, więc stwierdziłam, że co będzie to będzie. Finał był taki, że tylko jedna róża miała czarny pęd, przycięłam go i ładnie odbiła .
Ale oczywiście nie zachęcam do takich eksperymentów.

Szarobialy 19:39, 18 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Róże masz cudowne, uwielbiam te kwiaty
Ja w tą zimę zapomniałam o kopczykach. Tzn najpierw pamiętałam, ale długo było ciepło, nie było mrozów, więc stwierdziłam, że co będzie to będzie. Finał był taki, że tylko jedna róża miała czarny pęd, przycięłam go i ładnie odbiła .
Ale oczywiście nie zachęcam do takich eksperymentów.

Chyba w tym roku kopczyki nie miały znaczenia. W sensie ochronnym. Zimy prawie nie było.
Druga sprawa, że kompost z rozgarnięcia kopczyków to na pewno plus dla rośliny.

Miałam problem z Leonardem. Dwa krzaczki ładnie ruszyły wiosną, a potem liście klapły i łodyga jściemniała. Myślałam, że może miały słabą wentylację, bo rosły w tłoku (wśród orlików).
Okazało się jednak, że taki problem wystapił w wielu ogrodach. Chyba jakaś choroba grzybowa. Na razie wycięłam i jest ok.

Wyciąć muszę też kocimiętkę. Trochę szkoda, ale chyba nie wstanie. Deszcz zrobił swoje.
Agatorek 19:47, 18 cze 2023

Ale potwór z tej kocimiętki.
Szarobialy 20:02, 18 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Ale potwór z tej kocimiętki.

Na "leżąco" dwa, a nawet ponad dwa metry średnicy
Agatorek 20:06, 18 cze 2023

Czym Ty ją karmisz? Mięsem?
Szarobialy 20:27, 18 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Czym Ty ją karmisz? Mięsem?

Ona jest samowystarczalna. Nie dostaje zupełnie nic
Szarobialy 17:49, 19 cze 2023

W kącie przy śmietniku mam takie cudo. Kupiona w markecie jako różowa pnąca. Przesadzana chyba już trzy razy. Duże ciężkie kwiaty.

Dla porównania zdjęcie z 2020. Niestety przeniesiona z tego miejsca. Przetrwała i chce żyć. Jesienią dostanie super miejscówkę na nowej grządce.
LIDKA 21:30, 19 cze 2023

Kocimiętka wow.
Róża ładna bardzo.
Szarobialy 23:30, 19 cze 2023

LIDKA napisał(a)
Kocimiętka wow.
Róża ładna bardzo.

Dziękuję.
W przyszłym roku podetnę wiosną kocimiętkę (kiedy będzie miała ze 20 cm) . Mam nadzieję, że to ograniczy jej rozmiary.