Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wśród brzóz i dębów

Wśród brzóz i dębów

marba 00:37, 24 lip 2018

Grażynko, co do szklarenki to chyba masz rację, to byłoby najlepsze rozwiązanie. Dzięki za pomysł.

Izabelko, skarpa jeszcze nieskończona, mam nadzieję, że z czasem zyska na wyglądzie. Dzięki za miłe słowa.

Gosiu, cieniste zakątki pozwalają mi także w upalne dni cieszyć się ogrodem, dlatego tak lubię drzewa, najbardziej te stare i duże. Kolejny cienisty zakątek powstaje pod dwoma dębami, mam nadzieję, że niedługo będę mogła wrzucić fotki.

Basiu, cieszę się, że do mnie zajrzałaś i za link pomocny do identyfikacji hortensji. Faktycznie, to może być ten Bluebird. Kwiaty ma bardzo podobne. Czy Twoja też pije tyle wody? Moją muszę codziennie podlewać, bo mi omdlewa i szczerze mówiąc miałam ochotę ją wywalić, ale jak zaczęła kwitnąć to mi przeszło.

sylwia_slomc... 00:43, 24 lip 2018

Bardzo ładny dwukolorowy bluszczyk
AnnaMS 01:03, 24 lip 2018

Witaj Basiu co to jest za kwiatuszek kwitnący na biało na ostatnim zdjęciu ? Długo go masz, zimował już u Ciebie? Jest bardzo ładny
marba 08:29, 24 lip 2018

Sylwio, bluszczyk kupiłam jako roślinkę domową, ale okazało się, że ładnie zimuje w gruncie, nawet bez okrywania. Ładnie wygląda w cieniu.

Aniu, to orszelina. Ma takie pokładające się, faliste kwiatostany. Najładniej wygląda w dużej grupie, więc w przyszłym sezonie zapewnię jej liczniejsze towarzystwo.
Fajnie, że zajrzałaś, pozdrawiam.
greg66 18:32, 24 lip 2018

Basiu fajna ta orszelina a jak duża rosnie wzdłuż i wszerz?
Pozdrawiam z urlopu
marba 19:35, 24 lip 2018

Grześku i Aniu, przepraszam za wprowadzenie w błąd z nazwą tej kwitnącej na biało roślinki. To nie orszelina lecz tojeść orszelinowata ( dobrze, że zajrzałam do zapisków).

Aniu, mam ją od wiosny, więc jeszcze nie wiem jak zimuje. Na wszelki wypadek okryję.

Grzesiu, ona ma rozłogi, więc potrzebuje sporo przestrzeni. Dorasta do 80 cm.
Można zapytać gdzie się urlopujesz? Mam nadzieję na piękne fotki.

Dzisiejsze obrazki z ogrodu:

I na koniec ulubiona pozycja wypoczynkowa mojego Lolka:
gogo 23:14, 24 lip 2018

Witaj Basiu, widzę u Ciebie begonie wiszące w cieniu drzew, tak jak i u mnie Mając więcej drzew / jest tylko śliwa / obwiesiłabym wszystkie begoniami
Piękna ta kalina, a Lolek zrobił po prostu szpagat
Tojeść orszelinowata piękna, szkoda, że ma rozłogi i nadaje się do dużych ogrodów
Dbaj o nią, to następna rzecz do oglądania u Ciebie
anabuko1 23:19, 24 lip 2018

marba napisał(a)
Grażynko, co do szlarenki to chyba masz rację, to byłoby najlepsze rozwiązanie. Dzięki za pomysł.

Izabelko, skarpa jeszcze nieskończona, mam nadzieję, że z czasem zyska na wyglądzie. Dzięki za miłe słowa.

Gosiu, cieniste zakątki pozwalają mi także w upalne dni cieszyć się ogrodem, dlatego tak lubię drzewa, najbardziej te stare i duże. Kolejny cienisty zakątek powstaje pod dwoma dębami, mam nadzieję, że niedługo będę mogła wrzucić fotki.

Basiu, cieszę się, że do mnie zajrzałaś i za link pomocny do identyfikacji hortensji. Faktycznie, to może być ten Bluebird. Kwiaty ma bardzo podobne. Czy Twoja też pije tyle wody? Moją muszę codziennie podlewać, bo mi omdlewa i szczerze mówiąc miałam ochotę ją wywalić, ale jak zaczęła kwitnąć to mi przeszło.

Piękna hortka
A o to jest na ostatnim zdjęciu ??
O widzę te ładną hostę
Piękne liliowe, begonie.
I piesio wierny pani pilnuje

marba 23:36, 24 lip 2018

gogo napisał(a)
Witaj Basiu, widzę u Ciebie begonie wiszące w cieniu drzew, tak jak i u mnie Mając więcej drzew / jest tylko śliwa / obwiesiłabym wszystkie begoniami
Piękna ta kalina, a Lolek zrobił po prostu szpagat
Tojeść orszelinowata piękna, szkoda, że ma rozłogi i nadaje się do dużych ogrodów
Dbaj o nią, to następna rzecz do oglądania u Ciebie

Grażyko, będę na nią chuchać i dmuchać, żeby rozrosła się jak najprędzej, fajnie wygląda, gdy jest jej cały łan. Jeśli ładnie przezimuje to dokupię jeszcze kilka sadzonek dla szybszego efektu.
marba 23:42, 24 lip 2018

anabuko1 napisał(a)

Piękna hortka
A o to jest na ostatnim zdjęciu ??
O widzę te ładną hostę
Piękne liliowe, begonie.
I piesio wierny pani pilnuje

Aniu, roślinka, o którą pytasz to tojeść orszelinowata. Podobają mi się jej przewieszające się kwiatostany.
Dziękuję za pochwały.