Dobrze, że masz ogólny plan.

Robiłam trochę inaczej.Na plan nanosiłam rośliny dopiero po nasadzeniu, żeby zobaczyć, ile mi jeszcze zostało.

Zaczynałam od przeglądania na forum losowo wybranych ogrodów. Czekałam na moment, w którym podczas przeglądania zdjęć i czytania poczuję takie piknięcie w serduchu. Wiele ogrodów bardzo mi się podobało, ale piknięcia poczułam tylko w kilku.Wtedy już wiedziałam, jaki wybrać styl ogrodu. Nie oglądałam zdjęć na printereście- one często są obrabiane komputerowo.
Wątki, w których mi piknęło czasem czytałam od początku. Zerkałam na rabaty o różnych porach roku. Wybierałam kolory, które mi pasują.
Planując nasadzenia na rabacie bardzo się pilnowałam, żeby była ona atrakcyjna cały rok- czyli coś zimozielonego lub o ciekawym pokroju gałęzi lub owocach, żeby było miejsce na cebulowe i żeby utrzymanie estetycznego wyglądu nie było pracochłonne.
Nie da się zebrać w krótkim czasie całej ogrodniczej wiedzy. Ona pojawi się samoistnie wraz z doświadczeniem.
Wybierz swój styl. Przyjrzyj się sobie, potem okolicy, bryle budynku. Ogród wyjdzie pięknie tylko wtedy, kiedy te wszystkie elementy będą współgrać.
Jeśli bryła domu jest tradycyjna, w żółcieniach i brązach, a ty jesteś miłośniczką gromadzenia wszystkiego, to ogród minimalistyczny będzie zgrzytać.
Życzę udanych wyborów!
~ Władysław Tatarkiewicz