Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Kawa 11:53, 17 mar 2020

Ewuś u mnie kwasoluby też nie rosną
takie typowe jak rodki, azalie magnolie i wrzosy
i chociaz próbowałam już dałam sobie spokój
eVka 14:08, 17 mar 2020

Zuzka25 napisał(a)

Wydaje mi się,że jest dość trudno utrzymać właściwą kwasowość, ale za to jakie piękne rośliny można mieć. Trzymam kciuki

Mam preparaty zakwaszając, będę próbować. Szykowałam glebę wg wytycznych Toszki ale ona chyba musi długo poleżeć zanim się zakwasi.
eVka 14:10, 17 mar 2020

Zuzka25 napisał(a)
Rodki są piękne i kuszą mnie, ale boję się ,że nie stworzę im odpowiednich warunkówZastanawiam się jeszcze nad azaliami, one chyba mniej wymagające

No właśnie, mam mnóstwo rodków i strasznie mi ich szkoda, będę działać, opryskiwać wg zaleceń Nogdzi i zakwaszać ziemię, mam nadzieję, że ich kondycja się z czasem poprawi.
Azalie są zdecydowanie mniej wymagające, jak się boisz rh, to spróbuj może najpierw azalie. Sprawdź pH swojej gleby, może nie jest aż tak wysokie jak u mnie?
galgAsia 14:11, 17 mar 2020

Dziewczyny, a może - sięgając do Toszkowych mądrości - zakwasić ziemię zakwasem chlebowym ? Wtrącam się "charytatywnie" , bo sama rodków nie mam, ale o zakwasie zapamiętałam
eVka 14:12, 17 mar 2020

Wiolka5_7 napisał(a)

U mnie też rodki bladzioki a u mamy piękne ciemnozielone liście i zdrowe....ona co roku na zimę obsypuje wokoł pnia torfem, ale swoim prawdziwym nie z marketu ,no i podlewa deszczówką duuużo....ja jej wydałam kilka rodków i wypiękniały

Wiolu, a skąd Twoja mama ma torf? Deszczówkę zaczęłam podlewac w zeszłym roku, na pewno jest dużo lepsza niż kranówka. Twoje rodki, przynajmniej te pod domem piękne wyglądają, żadne bladziochy
eVka 14:14, 17 mar 2020

Kawa napisał(a)
Ewuś u mnie kwasoluby też nie rosną
takie typowe jak rodki, azalie magnolie i wrzosy
i chociaz próbowałam już dałam sobie spokój

Kamila, mam nadzieję, że wygram walkę o kwaśną ziemię Wrzosów mi nie szkoda ale rodków baaardzo. Magnoli też byłoby mi szkoda.
A próbowałaś jakoś zakwaszać ziemię po posadzeniu?
eVka 14:15, 17 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Dziewczyny, a może - sięgając do Toszkowych mądrości - zakwasić ziemię zakwasem chlebowym ? Wtrącam się "charytatywnie" , bo sama rodków nie mam, ale o zakwasie zapamiętałam

Własnie pamiętam o tym zakwasie, nawet kiedyś piekłam chleb i mam dojścia do zakwasu chlebowego ale ile ja bym musiało go naprodukować na tyle rodków i wrzosów co mam w ogrodzie...
galgAsia 14:21, 17 mar 2020

Ewa, ale podlewasz rozcieńczonym, to weź duży słój, codziennie dokładaj 100 mąki i 100 wody - po tygodniu masz 1400g zakwasu A następne to już jedna nocka po dokarmieniu i masz kolejną porcję
A zakwas się przyda, pora wrócić do pieczenia chleba
Wiolka5_7 14:24, 17 mar 2020

effka napisał(a)

Wiolu, a skąd Twoja mama ma torf? Deszczówkę zaczęłam podlewac w zeszłym roku, na pewno jest dużo lepsza niż kranówka. Twoje rodki, przynajmniej te pod domem piękne wyglądają, żadne bladziochy

Z działki ze stawem
No właśnie trzeba deszczówką podlewać te kwasoluby ,bo kranówa podnosi Ph....te pod domem to moje twardzielki CW ,tam jest patelnia od rana i dają radę
eVka 14:26, 17 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Ewa, ale podlewasz rozcieńczonym, to weź duży słój, codziennie dokładaj 100 mąki i 100 wody - po tygodniu masz 1400g zakwasu A następne to już jedna nocka po dokarmieniu i masz kolejną porcję
A zakwas się przyda, pora wrócić do pieczenia chleba

Niby tak, muszę poczytać o tym zakwaszaniu zakwasem. Dzięki