Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 20:39, 06 maj 2020

Zuzka25 napisał(a)
Ewa, a czym robisz kanciki? U mnie by się przydało zrobić? Masz półksiężyc? Ja próbowałam jakimś nożem kuchennym, ale prędzej do złamie, niż będzie efekt

Tylko półksiężyc daje radę. Wiosną tnę mocno wyrywaajac przerośnięta trawę a potem tylko nożycami ścinam wystające wąsy trawy. Potem jeszcze pod koniec lata trzeba skorygować półksiężycem. Trochę z tym roboty jest ale warto dla efektu ostrej krawędzi trawnika
Nożem ogrodowym F. robiłam wzdłuż deski ale to mordęga była, ręce odpadały. Przy młodym trawnczku może ok ale przy 3 letnim już ciężko.
eVka 20:43, 06 maj 2020

ajka napisał(a)

Mój mężu bardzo długo zapierał się jak kazałam mu trawę wycinać pod drzewa czy rabaty, ale widzę powoli mu mija Pracuję nad nim

Oj mój za każdym razem walczy jak lew o każdy cm2 trawy ale w końcu zazwyczaj się zdgadza
Jola_M 20:58, 06 maj 2020

effka napisał(a)

Oj mój za każdym razem walczy jak lew o każdy cm2 trawy ale w końcu zazwyczaj się zdgadza

nie wiem co te chłopy mają za hopla, że się tak nad tymi trawnikami modlą ....
u mnie to samo
ajka 21:13, 06 maj 2020

Jola_M napisał(a)

u mnie to samo

A jak przychodzi do koszenia, to im się nie chce

W sumie to ja się nie dziwię za bardzo, bo wyrwanie i kopanie tej darni u nas to naprawdę ciężka, katorżnicza wręcz praca.
eVka 21:18, 06 maj 2020

Jola_M napisał(a)

u mnie to samo

Dokładnie! Ponoć trawnik to u mężczyzn podświadoma oznaka statusu społecznego i majętności. W dawnych czasach tylko zamożni ludzie mieli trawniki, ponieważ do ich pielęgnacji był potrzebny cały zastęp ludzi, czyli taka służba ogrodowa, której przecież trzeba było płacić
eVka 21:20, 06 maj 2020

ajka napisał(a)

A jak przychodzi do koszenia, to im się nie chce

W sumie to ja się nie dziwię za bardzo, bo wyrwanie i kopanie tej darni u nas to naprawdę ciężka, katorżnicza wręcz praca.

Mój w ogóle nie kosi tylko ja. Darń wyrywamy razem a czasami ja sama Odcinam półksiężycem korzenie od ziemi i zwijam w rolki i przekładam jako ścieżki w trawniku.
ajka 21:34, 06 maj 2020

effka napisał(a)

Mój w ogóle nie kosi tylko ja. Darń wyrywamy razem a czasami ja sama Odcinam półksiężycem korzenie od ziemi i zwijam w rolki i przekładam jako ścieżki w trawniku.

Mój też rzadko, syna wyćwiczył
andzia458 22:08, 06 maj 2020

A ja już nie mogę się doczekać trawniczka do koszenia
eVka 22:10, 06 maj 2020

ajka napisał(a)

Mój też rzadko, syna wyćwiczył

Spryciarz
eVka 22:11, 06 maj 2020

andzia458 napisał(a)
A ja już nie mogę się doczekać trawniczka do koszenia

Doczekasz się doczekasz! Ja 3 lata temu miałam zero w ogrodzie, chaszcze i jeszcze raz chaszcze. A teraz jest trawnik i rabaty