Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 12:18, 25 maj 2021

Joann napisał(a)
Ewo, są jakieś klony, które poradzą sobie w cieniu? Od 6 do 8 tylko dwie godziny słońce, miejsce nieciekawe, bo przy ścianie. Marzą mi się te kloniki, ale nie chcę ich skazywać na krótki żywot

Joann, mam identyczne miejsce pod domem od północy ograniczone dwoma ścianami i nie odważyłabym się tam posadzić klona, moim zdaniem za ciemno ale ja nie jestem specjalistka klonową (dopiero zaczynam przygodę klonową). Mam pomysł, żebyś zapytała Jana z ogrodu japońskiego: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4993-chashitsu-herbaciarnia-japonska-ogrod-trojkatny?page=137
On ma dużo klonów i duże doświadczenie.
eVka 12:23, 25 maj 2021

Kawa napisał(a)
Ewunia
ale piękny ogród taki "mięsisty"
z drzewami szalejecie ale co się dziwić klony skradły twoje serce

Kamila, jakie fajne określenie - mięsisty! Podoba mi się Dzięki!
Drzew mamy za dużo ale cóż, nie umiemy się oprzeć kolejnym... Podejrzewam, że za kilka dobrych lat będziemy mieć kłopot z tą ilością drzew Muszę pilnować ich regularnego cięcia, żeby nie rosły w niekontrolowany sposób.
eVka 12:54, 25 maj 2021

AniazUroczyska napisał(a)

Orange Dream - powinien mieć wystawę półcienistą, w przeciwieństwie bowiem do odmian purpurowych, nie potrzebuje słońca, by wybarwiać liście.
Do zupełnego cienia- nie wiem i też się podpinam pod pytanie.
Ewo, mówisz że dodajesz kwaśnej ziemi, to znaczy torfowej? O jakim pH? Jeszcze jakieś inne dobroci?

Zastanawiam się, czy do prawie całkowitego cienia którys by sie nadał, trzeba by było się wczytać w literaturę klonową. Z ciekawości wgłębię się w temat.
Dodaję do ziemi, beztorfową ziemię do iglaków.
Martka 14:06, 25 maj 2021

Dziewczyny, ostatnio jak jechałam do Wrocławia pociągiem, to odjeżdżał z Warszawy Gdańskiej, jakieś remonty Zachodniej. Sprawdźcie tę kwestię.
Joann 14:17, 25 maj 2021

Aniu, Ewo w takim razie dam sobie chyba spokój z umieszczeniem klonu przy ścianie. Szkoda by go było. Ale miejsce dla niego jakieś znajdę, przynajmniej jednego
Kamcia 15:11, 25 maj 2021

effka napisał(a)

Zastanawiam się, czy do prawie całkowitego cienia którys by sie nadał, trzeba by było się wczytać w literaturę klonową. Z ciekawości wgłębię się w temat.
Dodaję do ziemi, beztorfową ziemię do iglaków.

Tak, moj ma polcien I tu mu najlepiej.
eVka 18:06, 25 maj 2021

Martka napisał(a)
Dziewczyny, ostatnio jak jechałam do Wrocławia pociągiem, to odjeżdżał z Warszawy Gdańskiej, jakieś remonty Zachodniej. Sprawdźcie tę kwestię.

Właśnie wyświetliło mi się coś o remoncie ale można było kupić do Warszawy Zachodniej o Centralnej. Muszę dokładnie doczytać, żeby nie było zaskoczenia.
Martka 18:10, 25 maj 2021

Widzę, że niektóre kursy są z Gdańskiej, inne z Centralnej/Zachodniej.
eVka 18:11, 25 maj 2021

Joann napisał(a)
Aniu, Ewo w takim razie dam sobie chyba spokój z umieszczeniem klonu przy ścianie. Szkoda by go było. Ale miejsce dla niego jakieś znajdę, przynajmniej jednego

Klony są piękne ale trzeba im stworzyć dobre warunki, wydaje mi się że pasuje im zachodnia i wschodnia strona. Południe i północ średnio.

Apropos klonów, wsadziliśmy kolejne,

Sangokaku

Shirasawy Aureum

Martka 18:16, 25 maj 2021

Piękne !!! Klony i miejscówki!!! Na nie zawsze znajdzie się miejsce Super z tymi wcięciami w trawniku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies