Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Kasiolaaa 20:28, 12 lip 2018

effka napisał(a)
Dla porównania fotka równiutko sprzed roku:

lipiec 2017

lipiec 2018

Ewa poprostu wow jak to sie rozrodlo w ciagu roku pieknie jak nie to samo miejsce wiesz te inne zdjecia patrze u ciebie rewelacja piekne trawy masz cudownie to wszystko sie komponuje hortensje to co kocham najbardziej to ty masz roze hortensje trawy jezowki
eVka 22:12, 12 lip 2018

Magleska napisał(a)
Nabrały ciała rabaty niesamowicie trawniczek idealny ........pięknieje Ci ogród z miesiąca na miesiąc
Po prostu ślicznie jest

firanki posiadam -podwieszone tylko z każdej strony - nie lubię się zasłaniać ,ale firanki w domu lubię, więc taki złoty środek sobie zrobiłam

Madziu bardzo miłe jest to co piszesz, takie słowa bardzo mnie motywują i sprawiają, że mam ochotę jeszcze więcej działać ogrodowo
Firanek nie mam ale mam zasłony ze względu na eMka. Tylko lekko ciemnieje za oknem od razu się zasłania
eVka 22:18, 12 lip 2018

Kasiolaaa napisał(a)
Ewa poprostu wow jak to sie rozrodlo w ciagu roku pieknie jak nie to samo miejsce wiesz te inne zdjecia patrze u ciebie rewelacja piekne trawy masz cudownie to wszystko sie komponuje hortensje to co kocham najbardziej to ty masz roze hortensje trawy jezowki

Kasiulka, kochana moja, miód na serce mi lejesz ta rodkowa pod drzewami chyba jest moją ulubioną rabatą w ogrodzie, jest taka tajemnicza i kipi zielenią.
Ja również kocham hortensje, róże, trawy, jeżówki no i jeszcze rodki i sosny wszelkiego rodzaju.
eVka 22:20, 12 lip 2018

Posadziłam dzisiaj róże i obróbkę z lawendy, wyszła mi lekko po skosie ale jak urośnie te centymetry różnicy się zatrą. Ścięłam kłosy lawendy na łuku przy wjeździe, mam nadzieję, że dobrze to zrobiłam.
Oby jutro nie lało popołudniu bo chcę w końcu środki sądzić i pierisy, w sumie 10 sztuk.
Efffa 22:23, 12 lip 2018

Rozrosło Ci się to przepięknie, piekne odcienie zieleni,
kaz742011 22:28, 12 lip 2018

effka napisał(a)

Na tyłach i po bokach posadziłam szmaragdy, z tyłu przed tujami śliwy wiśniowe nieszczepione, chcę je wysoko prowadzić żeby stworzyły przesłonę. Na tej działce za mną będzie się zaraz budował domej jednorodzinny więc on też trochę przesłoni widok gmaszyska. Generalnie nie lubię się osłaniać i najchętniej wogóle nie robiłabym żywopłotu ale mój eMek ma typowo polską fobię przed zaglądaniem do domu/ogrodu i chce z każdej strony miec parawan. Ja to nawet firanek nie zasłaniam jak goła po domu biegam

Mam tak jak twój Em . Nie mogę się doczekać aż żywopłoty mnie wysłonią.
Margerytka40 22:42, 12 lip 2018

Jak na jeden rok rabata z rodkami super zmężniała,widać dobrą rękę i dbałość ogrodniczki,takie porównania najlepiej pokazują postęp roślinny i motywują do działania.
nicol21 22:47, 12 lip 2018

effka napisał(a)

To prawda chyba im pasuje pod jodła i świerkiem, ale leję tam morze wody co drugi dzień (no chyba że pada), z tymi zimozielonymi ciągle kombinuje, myślałam nad cisami fastgiata, bo mam okazję kupić 4 szt ładne, mogłabym je między róże wsadzić w miejsca gdzie są duże odstępy między krzakami. coś pokombinuje znając mnie, tylko juz kasy poszło w tym miesiącu tyle (rekord), że przełożę takie większe zakupy na sierpień

Apropos zakupów zamówiłam 6 doniczek stipy między róże i miskanty krater pomiędzy doorenbosy.

Rozumiem, rozumiem z tymi wydatkami. Ale w moim przypadłu wychodziło to tak że tylko się meczyłam że nie kupiłam, że potem może jużnie być, albo przebrane no i że będę tracić czas na dojazd... no ale faza ciągłego kupowania za mną bo ciężko cokolwiek gdziekolwiek upchnąć.

jak stipa będzie sucha to zachęcam żeby pozbierać nasiona i bardzo gęsto wsiać, naprawdętak żeby była warstwa nasion tak gruba że ziemi w doniczce nie widać. Lekko przykryć ziemią i podlewać. Potem łyżeczką od herbaty pobierać kępki do pikowania i tyle. Będzie extra.
Ja dziś zbierałam nasiona po raz 2gi bo znów trochę jej dojrzało.

jak posadzisz to pokaż

a RH dobrze bo igliwo zakwasza glebę i im to bardzo pasuje.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
eVka 09:13, 13 lip 2018

Efffa napisał(a)
Rozrosło Ci się to przepięknie, piekne odcienie zieleni,

Dziękuję imienniczko Odcienie zieleni 3 z jednej strony uwielbiam odcienie zieleni ale czasami ciągnie mnie do klorowych kwiatów. Jednak jak już wsadzę coś kolorowego mam mieszane odczucia i na końcu zawsze wygrywa zieleń. Miałam zamówić kolorowe jeżówki a stanęło na Green Jewel bo jest zielona...
eVka 09:14, 13 lip 2018

kaz742011 napisał(a)

Mam tak jak twój Em . Nie mogę się doczekać aż żywopłoty mnie wysłonią.

Mam niestety klaustrofobię, może ten brak potrzeby wysłonęcia właśnie z tego wynika, hm