Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Wendy79 10:28, 21 sie 2018

Tu jak zwykle dzieje się... Ewuś z chęcią zobaczę co wymyślisz z tym przedpłociem, bo mam taką samą sytuację. U nas już chwasty spryskane, chyba we wrześniu będziemy działać. Taki jest przynajmniej plan...
Margerytka40 10:40, 21 sie 2018

effka napisał(a)

Wiesz co, mając teraz taką wiedzę i doświadczenie z ćą jakie mam, powiesiłabym na Twoim miejscu juz teraz, żeby nie przegapić tego momentu. Ja przegapiłam, bo wydawało mi się, że na pewno do mne nie przyleci... mam ćmę od maja tgo roku, przynajmniej zauwżyłam wtedy, a może była już w kwietniu. Teraz jest kolejne pokolenie, więc ona cały sezon wegetacyjny żeruje.

Myślisz?
eVka 10:56, 21 sie 2018

Wendy79 napisał(a)
Tu jak zwykle dzieje się... Ewuś z chęcią zobaczę co wymyślisz z tym przedpłociem, bo mam taką samą sytuację. U nas już chwasty spryskane, chyba we wrześniu będziemy działać. Taki jest przynajmniej plan...

Wiesz co wymyśliłam natchnęła mnie rozmowia z Wiolą i stwierdziłam, że jednak sadzę miskanty kleine fontanne jak u Edyty - tylko gęściej. Ten spadek jest w sumie nie taki straszny jak myślałam, tylko w jednym miejscu jest mocniejszy. Kwestia co zrobić z resztą terenu, bo kamyczki odpadają, za stromo. Chyba będę musiała posiac trawę i tylko wąski pas na miskanty wyłożony korą.
eVka 10:57, 21 sie 2018

Margerytka40 napisał(a)

Myślisz?

Tak, koszt nieduży a masz pewność.
eVka 11:24, 21 sie 2018

Kupuję Lepinox Plus w Czechach, ponoć specjalny środek na ćmę bukszpanową, bardzo mocny i skuteczny, czy ktoś chce? moge wysłać. Wysyłka kosztuje 300 koron, im więcej osób tym taniej.
eVka 13:18, 21 sie 2018

Zamykam listę chętnych na Lepinox bo już jest spora, osoby które pisały priv wszystko wiedzą
Toszka 13:43, 21 sie 2018

Samych kul mam 49...w tym 3 kuliszcza. Do tego kilka żywopłotków.

Żerowanie ćmy zalezy od pogody. Od kwietnia na pewno trzeba już pułapki zawiesić. Wszędzie podają, że do października. Ale jeśli znów będzie tak ciepło do grudnia, to i na bank trzeba pilotować sytuację.
Też Lepinox zamówiłyśmy z Tessą. Kilogram.
Doszłyśmy do wniosku, że małe opakowanie to za mało...zwłaszcza, że zalecają minimum trzykrotny oprysk co 7-10dni.

Dziś zajrzałam do ogrodów najbliższych sąsiadów...sporo mają starych buksów, sporych krzaków...cóż nie poddam się i z sąsiadami będą przeprowadzać rozmowy uświadamiające
eVka 13:48, 21 sie 2018

Toszka napisał(a)
Samych kul mam 49...w tym 3 kuliszcza. Do tego kilka żywopłotków.

Żerowanie ćmy zalezy od pogody. Od kwietnia na pewno trzeba już pułapki zawiesić. Wszędzie podają, że do października. Ale jeśli znów będzie tak ciepło do grudnia, to i na bank trzeba pilotować sytuację.
Też Lepinox zamówiłyśmy z Tessą. Kilogram.
Doszłyśmy do wniosku, że małe opakowanie to za mało...zwłaszcza, że zalecają minimum trzykrotny oprysk co 7-10dni.

Dziś zajrzałam do ogrodów najbliższych sąsiadów...sporo mają starych buksów, sporych krzaków...cóż nie poddam się i z sąsiadami będą przeprowadzać rozmowy uświadamiające

No to ty dużo więcej masz buksów, ja zamówiłam z dziewczynami w Czechach ten mocno stężony, ja wzięłam 60 ml na sześć 10 litrowych oprysków, mam nadzieję, że pomoże jestem optymistką. Nie miałam czasu rano zajrzec do lejków, ciekawa jestem ile się złapało...
Toszka 14:06, 21 sie 2018

U mnie dziś sporo się złapało. Siedzą w pułapkach i sporo lata w środku. Niechcący zdjęłam daszek i jedna błyskawicznie wyleciała
Trzeba uważać przy otwieraniu, bo wiem, że nie tylko ja miałam taki przypadek. One sa wrażliwe na wyższą temperaturę...ok 45 stopni juz je katrupi. Teraz zanim otworzę to będe dolewać mocno ciepłej wody i miąchać, aby nic mi znów nie uciekło...
eVka 14:30, 21 sie 2018

Toszka napisał(a)
U mnie dziś sporo się złapało. Siedzą w pułapkach i sporo lata w środku. Niechcący zdjęłam daszek i jedna błyskawicznie wyleciała
Trzeba uważać przy otwieraniu, bo wiem, że nie tylko ja miałam taki przypadek. One sa wrażliwe na wyższą temperaturę...ok 45 stopni juz je katrupi. Teraz zanim otworzę to będe dolewać mocno ciepłej wody i miąchać, aby nic mi znów nie uciekło...

Dzięki za cenną uwagę