Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 09:13, 22 sie 2018

Wendy79 napisał(a)

Właśnie najbardziej mnie martwi sianie trawy na tym spadku. Jeszcze w grę u mnie wchodzą bodziszki. A niech tam, mogłyby sobie zarosnąć ten teren.

Jeśli chodzi o ćmę, nie bagatelizuję, ale na chwilę obecną na moim bezludziu nie mam. Gdy dotrze, walczyć chyba nie będę (nie wyobrażam sobie tego ciągłego pryskania), spalę co trzeba i zastąpię te moje kule innymi roślinami.

No widzisz, z tym sianiem trawy na spadku ciężko, bo woda z nasionami będzie spływać, chyba, że jakoś bardzo delikatną mgiełką będziemy podlewać (i zakładając, że nie będzie burzy). Moje miskanty kleine fontanne, tóry znalazłam w fajnej promocji mocno podrożały więc chyba ich nie kupię na razie. Budżet ogrodowy mocno nadszarpnięty.

Z ćmą ważne, żeby szybko zaeragować, albo walczyć albo własnie szybko pozbyć się roślin.
eVka 09:38, 22 sie 2018

Toszko, jeszcze mam pytanie do Ciebie, czy mogę teraz przyciąc mocno buksy? Wczoraj lałam Decis. Mają jasnozielone przyrosty, na którym ćmy złożyły jajeczka i lęgna się nowe gąsieniczki, chemia powinna je zabić ale jakoś psychicznie lepiej by mi było gdybym ogoliła wszystkie buksy porządnie.
Toszka 10:03, 22 sie 2018

Tnij. Zapowiadają ciepło do pażdziernika. Też nad tym zastanawiam się od wczoraj, ale najpierw zleję Lepinoxem
eVka 10:24, 22 sie 2018

Toszka napisał(a)
Tnij. Zapowiadają ciepło do pażdziernika. Też nad tym zastanawiam się od wczoraj, ale najpierw zleję Lepinoxem

Oki to tnę, bo nie moge patrzeć na te zlepione listki... ostro je potraktuje nozycami.
Podlać je Florovitem, czy juz za późno?
Toszka 11:11, 22 sie 2018

Niczym nie podlewaj. Nawożąc robisz buksy jeszcze bardziej apetyczne i...podatne na grzyba.
Na wiosnę obsyp bryłę korzeniową obornikiem i kompostem. Zmieszaj z ziemią.
Teraz najwyżej możesz podlać fosforem i potasem, czyli wzmocnić system korzeniowy jeśli dawno sadzone, a nie robiłaś tego. Nic więcej.

Bardzo ważne też jest abyś odkurzyła wszystkie suche, opadłe listki w środku i na ziemi. Używam zwykłego odkurzacza, bo listki drobne i nie ma problemu, a idzie biegiem
eVka 11:27, 22 sie 2018

Toszka napisał(a)
Niczym nie podlewaj. Nawożąc robisz buksy jeszcze bardziej apetyczne i...podatne na grzyba.
Na wiosnę obsyp bryłę korzeniową obornikiem i kompostem. Zmieszaj z ziemią.
Teraz najwyżej możesz podlać fosforem i potasem, czyli wzmocnić system korzeniowy jeśli dawno sadzone, a nie robiłaś tego. Nic więcej.

Bardzo ważne też jest abyś odkurzyła wszystkie suche, opadłe listki w środku i na ziemi. Używam zwykłego odkurzacza, bo listki drobne i nie ma problemu, a idzie biegiem

Oki, buksy sadzone w tym roku a ten staruszek wielki to 35 lat ma, to może jego podleję, jakaś gotową mieszankę fosforu+potasu polecisz?

Odkurzę buksy, szczególnie starucha bo w środku ma sporo suszek.

Dzieki Toszka!!!!
anbu 12:31, 22 sie 2018

Toszka napisał(a)

To i ja zetnę, wczoraj pryskałam a i tak końcówki buksów pouszkadzane
eVka 12:44, 22 sie 2018

anbu napisał(a)

to tniemy... ehh jakoś o wczorajszym laniu Decisem smutek mnie ogarnął, ale trzeba się wziąść w garść i do przodu, pewnie jeszcze nie raz takie krzywdy ogrodowe będę przeżywać...
Toszka 13:18, 22 sie 2018

anbu napisał(a)

Aniu, u mnie to samo...patrzę i smutek mnie ogarnia. Czekam na Lepinox...nim jakoś łatwiej będzie pryskać bo on ekologiczny...
Aniu, ty - o ile dobrze pamiętam - masz u sąsiada olbrzymiego buksa....

Ewo, juz raz Decisem lałaś, a jak widać sporo chol...wa przezyło. Teraz na twoim miejscu bym Spintorem opryskała, aby te łajzy z tego co czytam szybko uodparniają się.
anbu 13:23, 22 sie 2018

Toszka napisał(a)

Aniu, u mnie to samo...patrzę i smutek mnie ogarnia. Czekam na Lepinox...nim jakoś łatwiej będzie pryskać bo on ekologiczny...
Aniu, ty - o ile dobrze pamiętam - masz u sąsiada olbrzymiego buksa....

Już go nie ma, sąsiad w ramach porządków wyciął wszytko co pod płotem, także sosny
Ale widziałam buksy w mojej wsi całkowicie "obżarte", ogromne buksy