ja doświadczenia nie mam, ale.. wydaje mi się, że to nie na buksie powinno być, tylko gdzie w bliskim jego sąsiedztwie - bo czy ten buks nie będzie zbyt kuszacy do żarcia jak jeszcze ma niemal na sobie te feromony? A to taki wielki bukszpan jest? Toszka pisała, że ponoc najlepsze wieszanie tych pułapek ok 1,5-2m nad ziemią w okolicach bukszpanów
Chodzi o takie powieszenie pułapki, aby zapach feromonu spływał/otulał okolicę i wabił. Ewidentnie czym wyżej, ok.2-2,5m tym "aromat" jest bardziej wyczuwalny i kuszący. lepiej jesli z każdej strony jest dostęp do pułapki, bez wtulania w rosliny.
Intensywny wylot mają od 23...wczesniej tylko pojedyncze motyle ćmy latają.
Ja jeszcze nie zauważyłam ćmy na swoich buksach ale chyba w przyszłym sezonie zastosuję te pułapki tak na zaś,kiedyś pewnie i u mnie się pojawią. Kiedy należałoby je rozwiesić,w jakim miesiącu ?
Poddawać się nie ma co, bo szkoda roślin, powiesiłam pułapki i będę dzisiaj pryskać. Włąśnie chodzi o to , żeby jak najwięcej ludzi działało, bo wtedy jest szansa zapanować nad tą plagą. Jest t oczywiście załamujące jak na młodych orzyrostach malych buksów widać małe kuleczki nowego potomstwa ćmy ale mnie to mobilizuje do działania. Szkoda mi wurzucić kilkanaście kulek, nie mwiąc o tym wielkim okazie.
Wiesz co, mając teraz taką wiedzę i doświadczenie z ćą jakie mam, powiesiłabym na Twoim miejscu juz teraz, żeby nie przegapić tego momentu. Ja przegapiłam, bo wydawało mi się, że na pewno do mne nie przyleci... mam ćmę od maja tgo roku, przynajmniej zauwżyłam wtedy, a może była już w kwietniu. Teraz jest kolejne pokolenie, więc ona cały sezon wegetacyjny żeruje.