Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 23:49, 22 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)
No Edytki przedpłocie fajne.. już rozumiem dlaczego przed wspomnialas o Kleine Fountane W trawnik też bym się tam nie pchała, choć wiem, że koszenie trawnika u CIebie na porządku dziennym niemalże

Kasiu, przedpłocie Edyty jest idealne dla mnie. Niestety nie chcę iść w żwir ani w grys, bo sporo by tego wyszło do kupienia. Owszem.uwielbiam kosić trawę,więc nie byłoby to problemem, gorzej z podlewaniem...
eVka 23:51, 22 sie 2018

Wendy79 napisał(a)
Gdzie Ty masz tam spadek na tym przedpłociu? Spadek to mam ja, bo mam rów To jest dopiero wyższa szkoła jazdy, ale jarząby już zamówione

No tak, to wcale nie taki straszny spadek, trochę przesadziłam
Jarząby piękne oj drzewa na przedpłociu bajka...
eVka 09:28, 23 sie 2018

Patrzę na wymiary przedpłocia i wychodzi tak:
szerokość ok. 1,60m od ogrodzenia do chodnika a długość, z jednej strony 6 m, a z drugiej (tam gdzie widać kubły) jest 30 m ale z tego moje jest tylko 9 m. Reszty nie będę urządzała (chyba, że trawę posieję ale nie będę się wczuwać w pielęgnacją).
Nie mam nadal pomysłów na ustawienie pojemników na odpady, są aż cztery i chcę żeby stały przed ogrodzeniem. Znalazłam takie inspiracje na pinach:
https://pin.it/n6h45hyif46wbc
szczególnie spodobały mi się (również, ze względu na łatwośc wykonania) te:

Toszka 10:04, 23 sie 2018

Fajnie, że sama znalazłaś maskownice dla pojemników. Miałam ci coś podobnego zaproponować

Odnosnie przedpłocia.
Jest jeden bardzo wazny element przy planowaniu...mianowicie aspekt wyprowadzania psów przez ludzi.
Jesli ten czynnik nie występuje to mozna szaleć. Jesli występuje to trzeba dobrze przemysleć...
wiklasia 10:23, 23 sie 2018

i czy solą posypują w zimie
eVka 10:24, 23 sie 2018

Toszka napisał(a)
Fajnie, że sama znalazłaś maskownice dla pojemników. Miałam ci coś podobnego zaproponować

Odnosnie przedpłocia.
Jest jeden bardzo wazny element przy planowaniu...mianowicie aspekt wyprowadzania psów przez ludzi.
Jesli ten czynnik nie występuje to mozna szaleć. Jesli występuje to trzeba dobrze przemysleć...

Fajne te maskownice, wkręciłam się, a że mam dostęp do palet bo pracuję na budowie, to chyba zaraz zaczne coś sobie rysować ta grafitowa pasowałaby do ogrodzenia , gdybym obsadziła ją tak jak na zdjęciu plus wokół niej miskanty wysokie, fajnie by chyba to wyglądało. Może nawet dodałabym do niej drzwiczki zrobione z palet, żeby zamaskować kolorowe pojemniki (jak by nie mogły wszystkie być po prostu czarne...)

Co do psów jest jeden latający po naszej okolicy ale rzadko, jak ucieknie właścicielom, generalnie jak będę już miała zrobione przedpłocie będę z nimi ostro walczyć, bo cięta i tak jestem na nich reszta psów na smyczy.
Wiolka5_7 10:24, 23 sie 2018

Wendy79 napisał(a)
Gdzie Ty masz tam spadek na tym przedpłociu? Spadek to mam ja, bo mam rów To jest dopiero wyższa szkoła jazdy, ale jarząby już zamówione

No wlasnie gdzie ten spadek,ja też mam spadek,bo mam rów
Trawnika też bym nie siała, za wąsko na niego...
eVka 10:25, 23 sie 2018

wiklasia napisał(a)
i czy solą posypują w zimie

Raczej nie, czasami bardzo rzadko sypią solą ale przedpłocie daleko od drogi, kilka dobrych metrów.
eVka 10:28, 23 sie 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

No wlasnie gdzie ten spadek,ja też mam spadek,bo mam rów
Trawnika też bym nie siała, za wąsko na niego...

No jest trochę spadku kilkadziesiąt centymetrów różnicy na szerokości 1,5 m. No wiem, że to nie rów hehe

Mówisz, że za wąsko na trawnik, czyli coś zadarniającego plus te moje kochane miskanty kleine fontane. Uwielbiam runiankę, mam ją od kilku dni, czy ona szybko rośnie?
A może jednak ta irga, sama nie wiem
Kasia_CS 10:28, 23 sie 2018

A mi się przypomniało, że fajnie zamaskowany kompostownik chyba ma Asia z Działeczki Asi - bardzo fajna drewniana zabudowa - coś w stylu ostatniej Twojej propozycji Ale foty Ci nie znajdę niestety... może poproś ją o przypomnienie tego miejsca