Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 21:37, 09 paź 2018

Zuzka25 napisał(a)

A kupiłaś ile chciałaś? Ja z drzewem na razie się wstrzymuję. Będę dumać wiosną. Najgorsze,że chyba nie da się wykarczować całego korzenia tego klonu, bo tak jest skrzynka elektryczna. Psuje mi to cały ład i porządek na rabacie

Na szczęście chciałam tylko jednego ale one były tam mega długo zadołowane, więc sie zdziwilam ze akurat teraz sie sprzedały hehe
Zarezerwowałam dwa inne wielkie drzewa, jak się zdecyduję i kupię to się pochwalę; )
Z tym karczowaniem to masakra. Nie da się całego systemu korzeniowego usunąć ale są specjalne preparaty biologiczne do szybkiego rozkładu pnia drzewa.
Nocek 21:51, 09 paź 2018

effka napisał(a)

Witaj fajnie, że do mnie zajrzałeś. Trzeba rozbudowywać krąg dolnośląski
Bardzo dziękuję za komplement, niezwykle mi miło, tym bardziej że jeszcze 1.5 roku temu byłam w tym samym miejscu cobty. Nacsamym początku, zielona jak trawa na wiosnę.
Jeśli chodzi o kompost,wysyłam Ci priva z namiarami.
Pozdrawiam i życzę miłego urządzania ogrodu. Masz już swój wątek ogrodowy?

Nie mam jeszcze swojego watku, narazie grasuje w ogrodach innych
Ale bardzo podoba mi sie tu na O. i mysle że niebawem i mój ogródek tu zagości Tak jesli chodzi o rozbudowę kręgu dolnoslaskiego to chętnie sie przyłącze
eVka 22:22, 09 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ach ten Memory... Zachwycające ma miotełki, taka srebrna perła chciałabym gdzieś na jego miejsce znaleźć.

Ciekawa jestem jak będzie wyglądał jak juz osiągnie docelowe rozmiary
Szukaj miejsca, szukaj.
eVka 22:25, 09 paź 2018

Nocek napisał(a)

Nie mam jeszcze swojego watku, narazie grasuje w ogrodach innych
Ale bardzo podoba mi sie tu na O. i mysle że niebawem i mój ogródek tu zagości Tak jesli chodzi o rozbudowę kręgu dolnoslaskiego to chętnie sie przyłącze

Super, czekamy na wątek. Może wiosną w koncu sie uda jakieś spotknie
eVka 22:26, 09 paź 2018

Toszka napisał(a)

Nie wykrakałam... już kilkanaście razy forum doświadczyło takich sytuacji.
Nikt nam za reklamę nie płaci...dlatego namiarami dzielimy się na pw.

Człowiek uczy sie na błędach, szczególnie jak sie nie słucha doświadczonych
Toszka 07:45, 10 paź 2018

Kiedyś Danusia podawała statystyki: zalogowanych czytających osób jest zaledwie kilka-kilkanaście procent. Reszta to osoby nieśmiałe bojące się wejść w forumowe relacje
Dam dwa przykłady mocy forum - jak dwa lata temu dużo pisałam o uprawie rododendronów i przygotowaniu ściółki to nagle siarka stała się produktem deficytowym. A polowanie na Korzonek było niezłym wyzwaniem
eVka 10:53, 10 paź 2018

Toszka napisał(a)
Kiedyś Danusia podawała statystyki: zalogowanych czytających osób jest zaledwie kilka-kilkanaście procent. Reszta to osoby nieśmiałe bojące się wejść w forumowe relacje
Dam dwa przykłady mocy forum - jak dwa lata temu dużo pisałam o uprawie rododendronów i przygotowaniu ściółki to nagle siarka stała się produktem deficytowym. A polowanie na Korzonek było niezłym wyzwaniem

Nie miałam pojęcia jak byśmy miały podejście biznesowe do życia, jak większość obecnych instagramerek, blogerek etc... to niezły biznes na tym polecaniu roslin, produktów, szkółek byśmy zrobiły ale forum nie byłoby wiarygodne jak wiele innych forów, na których z kilometra czuć reklamę.
Dominika11 10:57, 10 paź 2018

Ewciu zaglądam i zostawiam pozdrowienia i buziaczki
eVka 10:59, 10 paź 2018

Toszka, jak jesteś to pytanko mam, czytałam ostatnio rozmowę pasjonatów bylin, ktorzy prowadzą znane szkółki w PL, żeby nie wycinać bylinbtypu hosty, liliowce, że opadające liście przegniwają i wzbigacają ziemię. To dla mnie oczywiste ale boję sie, że by jakieś procesy gnilne nie sprzyjały chorobom np. grzybowym danej rośliny. Pisali, że w Pl jest moda na wycinanie wszystkiego jak leci, żeby nie szpeciło wycacanych ogrodów a to błąd. Jak to jest? Mi opadłe liście zupelnie nie przeszkadzają, mogą sobie leżeć, robity mniej, gleba bogarsza, więc same zalety.
makadamia 11:15, 10 paź 2018

Póki Toszka się nie pojawi to napiszę.

Zasadniczo tak: opadłe liście zamieniają się w próchnicę i wzbogacają glebę, stanowią też dodatkową ochronę dla roślin na zimę i schronienie dla zwierzątek, robaków itp. Sprzyjają bioróżnorodności.
Jeśli są zdrowe, to chorobom nie sprzyjają, chociaż jest kilka wyjątków:
- bukszpany warto czyścić ze starych liści, żeby mniej na grzyba chorowały,
- tuje z suszu obierać
- igliwie z sosen, świerków sprzątać, bo zakwasza ziemię (chyba że masz posadzone takie rośliny, że jest to wskazane.

Natomiast ze względów bardziej estetycznych jesienne sprzątanie rabat jest czasem wskazane. U mnie jest dużo liści lipowych, drobnych, szybko rozkładających się, to z trawnika kosimy je kosiarką a z rabat nie ruszamy. Ale już np.: liście dębowe bardzo długo się rozkładają i zostawianie ich na ziemi raczej mija się celem.
Bylin zasadniczo nie czyszczę jesienią ale akurat te, które wymieniłaś - owszem. Liliowce są straszliwie niechlujne o tej porze roku więc przycinam je niezbyt dokładnie, tylko tyle żeby mnie nie wkurzały; a liście funkii po opadnięciu robią się bardzo brzydkie, takie ... ślimakowate, więc też je zaczynam wycinać jak tylko zaczynają opadać (wcześniej szkoda, bo ładnie się przebarwiają).
Generalnie - nic na siłę (wszystko młotkiem)