Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Nocek 19:08, 10 paź 2018

Ewa musisz sie narpierw zorientować czy to róża pnąca. Bo szkoda kupować trejaże, jesli to nie jest odmiana pnąca a puscisz ją wysoko to kwiaty będa raczej tylko na szczytach pedów a cały dół łysy. Ja mam u siebie białe róże pnace i powiem Ci z doświadcenia że corocznie częśc pędów bardzo skracam. Odmładza i zagęszcza to krzewy i ładniej wyglada bo cała jest wielką gęstą kulą obsypaną kwiatami. Jak nie przycinałem to takie miałem "drapaki" 1,5metrowe i na czubkach miały parę kwiatów.

Nocek 19:12, 10 paź 2018

Tak się zagęsciła i zakwitła po ostrym cięciu.
Anda 19:24, 10 paź 2018

effka napisał(a)

Ewo, coś w tym stylu?

Pergoli raczej nie, bo chodzi o to, aby pedy prowadzic jako wachlarz lub taki pol-wachlarz, jesli posadzisz roze z jednej strony, a nie na srodku.
Tak dlugie pedy mozna w ten sposob wykorzystac u kazdej rozy. One potem kwitna na calej dlugosci pedu, bo nie wiedza, gdzie jest wierzcholek
Odmladzanie rozy polega na wycinaniu najstarszych pedow wiosna mniej wiecej co trzy lata. Roza wypuszcza wtedy nowe, mocne pedy od korzenia/miejsca okulizacji.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eVka 20:22, 10 paź 2018

Krzysiek, Ewa nie mam pojęcia czy to pnąca czy parkowa, dlatego trochę skołowana jestem. Róża była bardzo mocno przycięta w zeszłym roku, odbiła mnóstwem długich pędów kwitnących tylko na ich końcach. Zawsze tak kwitła. Wcześniej miała podporę stalową taki prostokąt wbity w ziemię. Chyba rzeczywiście kratka będzie lepsza niż pergola. Chyba 90x180 cm będzie ok? 180x180 cm zrobi ścianę i nie będzie z widać tylniej części rabaty.

Krzysiek, piękna ta Twoja róża, uwielbiam białe i czerwone, tak patriotycznie
eVka 20:25, 10 paź 2018

Ewo, nawet u róży innej niż pnąca jeśli pędy są prowadzone poziomo to kwiaty pojawiają się nie tylko na jego końcu?
Anda 20:37, 10 paź 2018

effka napisał(a)
Ewo, nawet u róży innej niż pnąca jeśli pędy są prowadzone poziomo to kwiaty pojawiają się nie tylko na jego końcu?

W wiekszosci tak. Sa wyjatki, np. sztywne roze wielkokwiatowe. Tylko, ze teraz nawet roze wielkokwiatowe sa mieszancami i mimo to moze na nie podzialac przyginanie. Sa tez roze parkowe, ktore maja w sobie duzo genow roz wielkokwitaowych i na nie przyginanie tez nie dziala.
Ogolnie zasada jest taka, im mniej sztywna roza tym latwiejsze przyginanie i kwitnienie na calej dlugosci pedu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eVka 21:15, 10 paź 2018

Anda napisał(a)

W wiekszosci tak. Sa wyjatki, np. sztywne roze wielkokwiatowe. Tylko, ze teraz nawet roze wielkokwiatowe sa mieszancami i mimo to moze na nie podzialac przyginanie. Sa tez roze parkowe, ktore maja w sobie duzo genow roz wielkokwitaowych i na nie przyginanie tez nie dziala.
Ogolnie zasada jest taka, im mniej sztywna roza tym latwiejsze przyginanie i kwitnienie na calej dlugosci pedu

Ewo dziękuję za różany wykład, wiem że znasz się na rzeczy bo u Ciebie czytam tylko o różach te moje róże mają dosyć wiotkie pędy ale np jeden który wyrósł niedawno jest mega sztywny i wyjątkowo gruby. Czy to może być dziki odrost?
Anda 21:20, 10 paź 2018

effka napisał(a)

Ewo dziękuję za różany wykład, wiem że znasz się na rzeczy bo u Ciebie czytam tylko o różach te moje róże mają dosyć wiotkie pędy ale np jeden który wyrósł niedawno jest mega sztywny i wyjątkowo gruby. Czy to może być dziki odrost?

Nie, raczej nie. Te przewaznie sa cienkie i wiotkie.
Jesli dasz rade, to juz teraz prowadz ten ped mozliwie poziomo, ale uwazaj, zeby sie nie zlamal.
eVka 21:24, 10 paź 2018

Anda napisał(a)

Nie, raczej nie. Te przewaznie sa cienkie i wiotkie.
Jesli dasz rade, to juz teraz prowadz ten ped mozliwie poziomo, ale uwazaj, zeby sie nie zlamal.

Super, lecę jutro po trzy kratki, słupki i montujemy przy różach. Jeszcze raz dziękuję
Anda 21:27, 10 paź 2018

effka napisał(a)

Super, lecę jutro po trzy kratki, słupki i montujemy przy różach. Jeszcze raz dziękuję

Nie ma za co
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies