Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Magleska 06:19, 13 paź 2018

Plany na dziś zacne .....trzeba korzystać z ładnej pogody
fajnie ,że koszmarek na ukończeniu - będziesz musiała mu nazwę zmienić ,bo już będzie ozdobą ......
miłego pracowitego dnia
bql3 09:09, 13 paź 2018

Ewa,

Macham i zapraszam do siebie do Chashitsu (herbaciarni) - tam odpisałem na Twoje pytanie.

pozdrawiam
Jan
eVka 09:26, 13 paź 2018

Magleska napisał(a)
Plany na dziś zacne .....trzeba korzystać z ładnej pogody
fajnie ,że koszmarek na ukończeniu - będziesz musiała mu nazwę zmienić ,bo już będzie ozdobą ......
miłego pracowitego dnia

Zacne zacne a ja w łóżku jeszcze ruszam się, śniadanko i do ogrodu
Koszmarek bardzo się zmienił, ale jakoś ta nazwa już przywarła do niego
Owocnej pracy weekendowej w ogrodzie
eVka 09:27, 13 paź 2018

bql3 napisał(a)
Ewa,

Macham i zapraszam do siebie do Chashitsu (herbaciarni) - tam odpisałem na Twoje pytanie.

pozdrawiam
Jan

Bardzo Ci dziękuję, już biegnę do Ciebie
Pozdrawiam
eVka 11:12, 13 paź 2018

Samosiejki szałwi zakwitły, muszę je wiosną przesadzić bo przylecialy tu z kwadracika tarasowego.

A tu wczorajsza obornikowa dostawa czeka na przekopanie w przyszłym wielkim warzywniku na naszej sąsiedniej działce

Czekam na Pana do kopania
eVka 11:18, 13 paź 2018

Ku pamięci klonowej
bql3 napisał(a)
Yahoo!

No witam witam u mnie na herbacianym ogrodzie pierwsze amatorki jesiennych wybarwień klonów - i tak.... zaległych fotek trochę mi się nazbierało ale będę je wrzucał gdy tylko wolny od od innych zajęć czas na to pozwoli więc proszę o wyrozumiałość.

Ewa do miejsc zacienionych i mniej nasłonecznionych polecam odmiany klonów palmowych te co są no raczej dostępne w sprzedaży i które będzie się dobrze rosnąć w takich "miejscówkach". No raczej te zielono-listne np:
acer palmatum Aureum,
acer palmatum Orange Dream,
acer palmatum dissectum np Virdis - ale nie Garnet, bo on lubi raczej miejscówkę gdzie jest pełne nasłonecznienie.
Można też pokusić się na klony z odmiany:
acer shirosawarum Aureum lub acer shirosawarum Autumn Moom, one też lubią takie miejscówki w ogrodach.
A gdy już będziesz bardziej kapryśna co do unikatowej odmiany klona a Twoje poszukiwania i chciejstwa staną się bardziej wysublimowane to zapraszam na jedną z wcześniejszych stron mojego wątku gdzie umieściłem spisu alfabetycznego klonów palmowych. Spis ten pomoże Ci w twoich poszukiwaniach i wyborze klona.

(można kliknąć na podany niżej link):
https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=spis+klon%C3%B3w&search_in=posts&commit=Szukaj

pozdrawiam
Jan

Matane!

ps. kolejne fotki niebawem....
bql3 11:59, 13 paź 2018

Ewa ,

odpisałem Tobie na moim wątku, zapraszam - look'nij do mnie w wolnej chwili proszę

pozdrawiam
Jan
Wiolka5_7 13:14, 13 paź 2018

effka napisał(a)

Pod choiny do dołków chyba dam na start trochę ziemi do iglaków, bo zanim naturalnie się zakwasi i siarka zadziała to trochę potrwa. Igliwia nie wiem skąd, musiałabym do jakiegoś lasu iglastego a tu same liściaste. Pod sosnami mam igły ale tam rodki i pierisy rosną to im nie będę zabierać ściółki.
Ile to takie osoby jak Danusia, Waldek i Toszka zrobiła dobrego edukując nas w ogrodnictwie...

No właśnie siarka zadziała jakoś za 6 miesięcy,właśnie dlatego kupiłam teraz i przekopię tam gdzie będę sadzić hortensje...
Ja wygrabiłam spod sosen u siebie

To prawda ,wielkie dzięki dla nich
Wendy79 18:23, 13 paź 2018

A obornik z tego samego źródła?

Edit. Doczytałam, że tak. Worki mnie zmyliły.
Magleska 19:23, 13 paź 2018

effka napisał(a)
Samosiejki szałwi zakwitły, muszę je wiosną przesadzić bo przylecialy tu z kwadracika tarasowego.

A tu wczorajsza obornikowa dostawa czeka na przekopanie w przyszłym wielkim warzywniku na naszej sąsiedniej działce

Czekam na Pana do kopania

Proszę Cię zdradź na priv ,gdzie zamawiałaś obornik ..... mam nadzieję ,że wysyłkowo ,a nie stacjonarnie