Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 23:51, 29 kwi 2019

Gosialuk napisał(a)

Ewo pierwsze zdjęcie cudne. I ja też pytam, co to za trawki zielone - piękne są.
Edit Mam nadzieję, że zobaczymy się w Wojsławicach.

Gosiu, dziękuję Ci bardzo bylinowa kobieto
Na pierwszym zdjęciu zacytowanym przez Ciebie są trzcinniki Overdam i turzyce Beatles. Na drugim i trzecim zdjęciu te szerokie liście to liliowce zwykłe żółte.
Oczywiście będę w Wojsławicach Super, że będziesz! W końcu poznam ogrodowiczan!
eVka 23:53, 29 kwi 2019

Kamcia napisał(a)

Tak to było tam. Sprawdziłam na mapie. Szkółka z ulicy wyglądała obiecująco ale mysle, że mój portfel mógłby tego nie udźwignąć.

Oj tam, coś na pewno byś znalazła Ja w poszukiwaniu kuliste korony tam.pojadę
Wiolka5_7 06:38, 30 kwi 2019

Piękny busz Ci się robi Effcia na rabatach a do tego ten zielony dywan i te kanty pięknie masz
Iwonka 07:48, 30 kwi 2019

effka napisał(a)

Nie ma za co Iwonko Mam nadzieję, że znajdziesz odpowiedniego cisa.
Powiem Ci, że dziś byłam w LM i prawie kupiłam buksy na obwódkę ale w ostatniej chwili pomyślałam o Twoim pytaniu do mnie o cisy i nie kupiłam
Pomyślę jednak jeszcze nad cisami.

Co do trawek, to na pierwszym zdjeciu jest sesleria jesienna a na drugim turzyca carex elata Aurea Obie są przepiękne. Pierwsza woli sucho i słońce a druga wilgotno i półcień ale aż tak bardzo się nie wyczuwam co do idealnych warunków Obie ścinam do zera na wiosnę. Szybciutko odbijają.

U nas w Krakowie byłam świadkiem tylu bukszpanowych nieszczęść, że normalnie pietra mam
Trawy zanotowane Mam Everillo ale twoja Aurea bardziej mi się widzi, ze względu na limonkowy odcień.
To jest chyba myśl, żeby ścinać je całkiem na wiosnę. Mam 3 inne rodzaje turzyc, po zimie były całkiem ładne to je zostawiłam, a teraz straszą. Nowych przyrostów jeszcze mało a stare okropnie zbrzydły Matko, jak ja się tak nagle posunę jak te turzyce to dopiero będzie
wiklasia 08:07, 30 kwi 2019

Dziewczyny podpowiedźcie, można przelecieć watek tylko obrazkowo?
Odkryłam kilka fajnych wątków, ale przebrnąć przez csałość nie dam rady i chciałabym skrótowo chociaz po obrazkach
Kasia_CS 08:56, 30 kwi 2019

effka napisał(a)

Ojej, ale mi się tu podoba!! Bardzo fajny kawałek tu masz - chyba będzie to moje ulubiona część

U mnie też czosnki pękać zaczęły!

effka napisał(a)

A co to za żaróweczka?
eVka 09:43, 30 kwi 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Piękny busz Ci się robi Effcia na rabatach a do tego ten zielony dywan i te kanty pięknie masz

Wiolu dziękuję Powoli robi się fajny busz a po tych deszczach to dosłownie wszystko rośnie w oczach. Z rana było piękne słońce i normalnie aż żal było mi jechać do pracy, tym bardziej, że dzisiaj wyjeźdzamy na weekend majowy a ja się wcale nie cieszę. Pewnie rodki zakwitną pod moją nieobecność
eVka 09:50, 30 kwi 2019

Iwonka napisał(a)

U nas w Krakowie byłam świadkiem tylu bukszpanowych nieszczęść, że normalnie pietra mam
Trawy zanotowane Mam Everillo ale twoja Aurea bardziej mi się widzi, ze względu na limonkowy odcień.
To jest chyba myśl, żeby ścinać je całkiem na wiosnę. Mam 3 inne rodzaje turzyc, po zimie były całkiem ładne to je zostawiłam, a teraz straszą. Nowych przyrostów jeszcze mało a stare okropnie zbrzydły Matko, jak ja się tak nagle posunę jak te turzyce to dopiero będzie

Tak u nas też wiele straszaków bukszpanowych do tej pory straszy po zeszłorocznej pladze ćmy.
Aurea jest boska, ten limonkowo-cytrynowy odcień aż błyszczy z daleka. To była jedna z lepszych ogrodowych decyzji, żeby zrobić obwódkę z tej turzycy.
JA też się wahałam czy ścianć ale jednak warto, chwilę jest łyso a potem piękne żywe nowe przyrosty. Żałuję, że nie ściełam carex morrowii variegata bo teraz już nie jest tak ładna jak po zimie ale chyba za późno na cięcie.

Ehehe Iwonka padnę, na początku nie zajarzyłam o co Ci chodzi z tym posunięciem E tam, na avatarku i na fotkach ze spotkań laska jesteś jakich mało!!!
eVka 09:51, 30 kwi 2019

wiklasia napisał(a)
Dziewczyny podpowiedźcie, można przelecieć watek tylko obrazkowo?
Odkryłam kilka fajnych wątków, ale przebrnąć przez csałość nie dam rady i chciałabym skrótowo chociaz po obrazkach

Hehe no pewnie, czasami tak robię, bo przecież nie da się przeczytać np. 1500 stron, przynajmnej ja nie mam tyle czasu i lecę po fotkach
eVka 10:02, 30 kwi 2019

Kasia_CS napisał(a)

Ojej, ale mi się tu podoba!! Bardzo fajny kawałek tu masz - chyba będzie to moje ulubiona część

U mnie też czosnki pękać zaczęły!

A co to za żaróweczka?

Oj dziękuję Kasiu, bardzo to miłe co piszesz Powiem, Ci że jak patrzę na zdjęcia to chyba też jedna z mpoch ulubionych części plus jeszcze widok sprzed domu jak widac cały ogród

Czochy pękają, tulipany kończą, lato się zbliża

A żaróweczka to piękny wiąz holenderski Wredei. o tej porze roku świeci z daleka jak carex elata i o ile nie znosze zwykłego żółtego koloru w ogrodzie to taki żywy limonkowo-żółty uwieeelbiam!