Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród za grosze

Ogród za grosze

Rosa 10:21, 14 mar 2017

m_gocha napisał(a)
Ewka, ja też mocno zastanawiam się nad 'EVA' Black Lace. Bardzo mi się podoba. Jako że mam mały ogród i miejsca w nim już niewiele staram się dobrać takie roślinki, które nie rozrosną się zbytnio i nie zdominują innych a przy okazji będą mi sie podobać . Też myślałam o cięciu tego bzu ale pan w CO powiedział że trochę ciężko będzie ten bez ujarzmić. Czy widziałaś gdzieś prowadzone te bzy w niwaki?

Nie masz się nad czym zastanawiać, kosztują kilkanaście zł.
Nie słucham panów w CO jeśli chodzi o prowadzenie roślin, tzn. słucham, ale prowadzę tak jak mnie to odpowiada. Ja bardzo lubię ciachać, wszystko tnę. Kupując czarne bzy od początku przyjęłam założenie, że będę z nich robić niwaki. Rośliny mają rosnąć tak jak ja chcę i spełniać moje oczekiwania estetyczne a od tego są sekatory. Jest piękna odmiana wiązu polnego 'Jacqueline Hillier' można z nim robić wszystko, muszę go mieć .
zobacz tu prowadzony na niwaka na 2 zdj. od góry:
http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/40-drzewa-i-krzewy-lisciaste/32806-wiaz-ulmus?start=18
Uwielbiam dziwaki, bo i ja jestem dziwakiem tzn. mam "specyficzny gust" mało rzeczy mi się podoba a jeśli już to muszą być wyjątkowe i oryginalne .
U mnie będą niwaki z bzów czarnych i je zobaczysz, już je zaczęłam ciachać a przy okazji rozdałam masę sadzonek znajomym .
Gdybym je zostawiła bez sekatora miałabym już niezłe krzaczory. Nie zdecydowałam jeszcze o kształcie, czy chcę parasol czy czuprynki na gołych gałązkach. Wiem, że nie może mnie przerosnąć w wysokości. Wiem, że będzie cięty po kwitnieniu, bo tego obrazu sobie nie odmówię. Wiem, że znosi cięcie o każdej porze roku.
Ludzie tną drastycznie różne krzewy i drzewa a one fajnie wyglądają. Więc i ja sobie wymyśliłam niwaki z różnych drzewek i krzewów. A że nie są popularne ..... to dla mnie tym ciekawsze i porządane .
m_gocha 10:41, 14 mar 2017

Rosa napisał(a)

Nie masz się nad czym zastanawiać, kosztują kilkanaście zł.
Nie słucham panów w CO jeśli chodzi o prowadzenie roślin, tzn. słucham, ale prowadzę tak jak mnie to odpowiada. Ja bardzo lubię ciachać, wszystko tnę. Kupując czarne bzy od początku przyjęłam założenie, że będę z nich robić niwaki. Rośliny mają rosnąć tak jak ja chcę i spełniać moje oczekiwania estetyczne a od tego są sekatory. Jest piękna odmiana wiązu polnego 'Jacqueline Hillier' można z nim robić wszystko, muszę go mieć .
zobacz tu prowadzony na niwaka na 2 zdj. od góry:
http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/40-drzewa-i-krzewy-lisciaste/32806-wiaz-ulmus?start=18
Uwielbiam dziwaki, bo i ja jestem dziwakiem tzn. mam "specyficzny gust" mało rzeczy mi się podoba a jeśli już to muszą być wyjątkowe i oryginalne .
U mnie będą niwaki z bzów czarnych i je zobaczysz, już je zaczęłam ciachać a przy okazji rozdałam masę sadzonek znajomym .
Gdybym je zostawiła bez sekatora miałabym już niezłe krzaczory. Nie zdecydowałam jeszcze o kształcie, czy chcę parasol czy czuprynki na gołych gałązkach. Wiem, że nie może mnie przerosnąć w wysokości. Wiem, że będzie cięty po kwitnieniu, bo tego obrazu sobie nie odmówię. Wiem, że znosi cięcie o każdej porze roku.
Ludzie tną drastycznie różne krzewy i drzewa a one fajnie wyglądają. Więc i ja sobie wymyśliłam niwaki z różnych drzewek i krzewów. A że nie są popularne ..... to dla mnie tym ciekawsze i porządane .
Ewka tu nie chodzi nawet o pieniądze...
A o cięciu to ja bym sporo mogła powiedzieć Jako że ogród u mnie mały a krzewy i drzewa rosną a mnie serce boli gdy mam jakiegoś krzaczka wyrzucić z ogrodu to tnę co się da - zapraszam do siebie (niektórzy żartują, że jestem fryzjerką ogrodową ). Wiem, ze niektóre drzewa i krzewy łatwo można utrzymywać w ryzach ale niektóre nie za bardzo chcą się słuchać np. tamaryszek. I tego się trochę obawiałam pytając o niwaka z bzu czarnego.
Masz gdzieś zdjęcie swojego?
Rosa 11:04, 14 mar 2017

Gosiu tu są zdjęcia z datami
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7416-ogrod-za-grosze?page=25
rosną u mnie krótko bo od 2014 r. i były 1 raz przesadzane
edit: czyli 3 sezony . I już były ciachane. Hm... mam słabą ziemię i dołków nie zaprawiałam, nie zależało mi by szybko rosły.
anka_ 09:52, 15 mar 2017

Rosa napisał(a)
... Jest piękna odmiana wiązu polnego 'Jacqueline Hillier' można z nim robić wszystko, muszę go mieć .
Piękny i bezproblemowy...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
10:11, 15 mar 2017
Dzwonili ze szkółki wysyłkowej,że czekają za moim bzem.
Clematisy mają a bezik musi dojechać do nich
A ja jestem bardzo ciekawa jaki on będzie,oby nie było rozczarowania z sadzonki
skarabeusz 22:06, 15 mar 2017

Rosa napisał(a)

Nie słucham panów w CO jeśli chodzi o prowadzenie roślin, tzn. słucham, ale prowadzę tak jak mnie to odpowiada. Ja bardzo lubię ciachać, wszystko tnę(...)Uwielbiam dziwaki, bo i ja jestem dziwakiem tzn. mam "specyficzny gust" mało rzeczy mi się podoba a jeśli już to muszą być wyjątkowe i oryginalne .

hahahahahahaha ale mnie rozbawiłaś tym ciachaniem, już Cię lubię
Wyobraziłam sobie jak biegasz z nożycami i myślisz : co by tu jeszcze ciachnąć!
22:11, 15 mar 2017
Przybij piątkę Rosa
Obie latamy z sekatorami,też to lubię
Krzewy u mnie już poprzycinane te,które można wiosną.
Teraz pora na iglaki I nie będzie zmiłuj się
Rosa 23:33, 15 mar 2017

Aniaaa napisał(a)
Dzwonili ze szkółki wysyłkowej,że czekają za moim bzem.
Clematisy mają a bezik musi dojechać do nich
A ja jestem bardzo ciekawa jaki on będzie,oby nie było rozczarowania z sadzonki

Taka moja mała rada. Poczekaj z zakupem jak ruszy wegetacja . Przyjdą sadzonki łatwiej będzie ocenić a tak kupujesz kota w worku . Aniu za wcześnie chyba na zakupy.
Rosa 23:35, 15 mar 2017

skarabeusz napisał(a)

hahahahahahaha ale mnie rozbawiłaś tym ciachaniem, już Cię lubię
Wyobraziłam sobie jak biegasz z nożycami i myślisz : co by tu jeszcze ciachnąć!

To Ci powiem na ucho. Ciacham prawie wszystko, bo jesienią nic nie ścinałam, bo dla ptaszków nasionka zostawiałam .
Rosa 23:44, 15 mar 2017

Aniaaa napisał(a)
Przybij piątkę Rosa
Obie latamy z sekatorami,też to lubię
Krzewy u mnie już poprzycinane te,które można wiosną.
Teraz pora na iglaki I nie będzie zmiłuj się

Chyba jeszcze za wcześnie na cięcie wszystkiego.
Lawendę musiałam podgolić, bo jesienią dosadziłam czosnki Ivory Quinn i granatowe i fioletowe hiacynty . I jak zaczęły pokazywać kły mus było ją podciąć, ale nie tak nisko jak zawsze tnę wiosną, więc dołożyłam sobie roboty .
Różę prawie wszystkie podcięłam, bo mnie zdenerwowały. Mam takie spostrzeżenia. Najlepiej wyglądają historyczne. Te nowe odmiany z ostatnich lat z certyfikatem ADR wyglądają kiepsko .
A co do iglaków ...... w tym roku już będzie widać kształt moich niwaków. Nie chciałam ich skubać i drastycznie ciąć za pierwszym razem .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies