Rosa
10:21, 14 mar 2017

Nie masz się nad czym zastanawiać, kosztują kilkanaście zł.
Nie słucham panów w CO jeśli chodzi o prowadzenie roślin, tzn. słucham, ale prowadzę tak jak mnie to odpowiada. Ja bardzo lubię ciachać, wszystko tnę. Kupując czarne bzy od początku przyjęłam założenie, że będę z nich robić niwaki. Rośliny mają rosnąć tak jak ja chcę i spełniać moje oczekiwania estetyczne a od tego są sekatory. Jest piękna odmiana wiązu polnego 'Jacqueline Hillier' można z nim robić wszystko, muszę go mieć

zobacz tu prowadzony na niwaka na 2 zdj. od góry:
http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/40-drzewa-i-krzewy-lisciaste/32806-wiaz-ulmus?start=18
Uwielbiam dziwaki, bo i ja jestem dziwakiem tzn. mam "specyficzny gust" mało rzeczy mi się podoba a jeśli już to muszą być wyjątkowe i oryginalne

U mnie będą niwaki z bzów czarnych i je zobaczysz, już je zaczęłam ciachać a przy okazji rozdałam masę sadzonek znajomym

Gdybym je zostawiła bez sekatora miałabym już niezłe krzaczory. Nie zdecydowałam jeszcze o kształcie, czy chcę parasol czy czuprynki na gołych gałązkach. Wiem, że nie może mnie przerosnąć w wysokości. Wiem, że będzie cięty po kwitnieniu, bo tego obrazu sobie nie odmówię. Wiem, że znosi cięcie o każdej porze roku.
Ludzie tną drastycznie różne krzewy i drzewa a one fajnie wyglądają. Więc i ja sobie wymyśliłam niwaki z różnych drzewek i krzewów. A że nie są popularne ..... to dla mnie tym ciekawsze i porządane