Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

kasia_c 21:11, 20 sie 2017

Madzenka napisał(a)

To graby Frans Fontaine. Niestey sadzone ubiegłej wiosny ciagle sie nie moga ukorzenic (nie opalikowałam ich) i targają nimi silne wiatry. Na dodatek kupiłam ze szpecielami, z ktorymi walcze juz drugi sezon.w. Tym roku juz lepiej ale nadal są

Dzięki. Doszukałam się wczoraj że to graby, ale dzięki za odmianę. Widziałam też te cudne przed domem. Jaka to odmiana? Chciałabym obsadzić aleję jakieś 5 metrów szeroką i zastanawiam się czym. Myślę o grabach , grujecznikach? Nie wiem czy będę miała tyle determinacji żeby je tak ciąć i obawiam się o moje siły jak drzewa będą duże. A z drugiej strony nie chcę żeby za 10 czy 20 lat były z nich potężne drzewa. Możesz coś polecić bo im więcej myślę tym bardziej się gubię.
Jaskier 08:05, 21 sie 2017

Madzenka napisał(a)
Śliczne zdjęcia.

Madzenko! Masz tak fajnie zaprojektowany ogród, że u Ciebie jest zawsze ładnie.

Dzięki za odpowiedź w sprawie cydalimy i za to, że pomagasz ustalić jak ta paskuda rozwija się w naszym klimacie.
AngelikaX 12:54, 21 sie 2017

nawigatorka napisał(a)
tez odchwaszczalam wczoraj i wlasnie dziś zapytałam u siebie czym szczawik wyplenić bo tez ja mam

U mnie w tym roku też jakiś wysyp tego badziewia, zwłaszcza w lawendzie gdzie pszczoły broniły dostępu, po ścięciu ukazał mi się szczwikowy prawie dywan... próbowałam nawet z randapem w żelu - nic sobie z niego nie zrobił... wyrywam na bierząco zwłaszcza po deszczach żeby z całym korzeniem usunąć...
AngelikaX 12:55, 21 sie 2017

Marzenko ogród jak zwykle zachwyca, kibicuję Ci bardzo w walce z ćmą
ren133 12:56, 21 sie 2017

AngelikaX napisał(a)

U mnie w tym roku też jakiś wysyp tego badziewia, zwłaszcza w lawendzie gdzie pszczoły broniły dostępu, po ścięciu ukazał mi się szczwikowy prawie dywan... próbowałam nawet z randapem w żelu - nic sobie z niego nie zrobił... wyrywam na bierząco zwłaszcza po deszczach żeby z całym korzeniem usunąć...

Też tego chwasta nie cierpię ... a najgorsze co może być to wyrywać go ze żwirku
AngelikaX 12:59, 21 sie 2017

Reniu coś o tym wiem, zwłaszcza moje zbolałe palce
Anitka 13:04, 21 sie 2017

ren133 napisał(a)

Też tego chwasta nie cierpię ... a najgorsze co może być to wyrywać go ze żwirku

Z tym szczawnikiem to tak jak z opuchlakami - trzeba tępić, ale i tak się do końca nie da go pozbyć z ogrodu. U mnie żeby było śmieszniej opanował rabatę z igrą płożącą i teraz mam rabatę szczawnikową, bo przerósł prawie całą igrę i na dodatek na żółto kwietnie, a ja nie trawię żółtego koloru w ogrodzie. To chyba jakaś zemsta.
Anda 13:06, 21 sie 2017

Dołączam się do grona nienawidzących szczawika. Też go mam i też w żwirku, i też przy lawendzie. Katastrofa.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasia_c 13:13, 21 sie 2017

Tak piszecie o tym szczawiku i postanowiłam sprawdzić cóż to za jeden. Oczywiście że mam kolegę u siebie, ale w zeszłym roku nie miałam. Ciekawe
Kasya 13:14, 21 sie 2017

Madzenka napisał(a)

Walcze z tym od kilku lat i w tym roku apogeum!!,

a to ciekawe...bo u mnie tez, w tym roku szczegolny wysyp...załamka normalnie