A ja sę nad Elmshornami zastanawiałam. Aniu, spokojnie, nic na siłę. Tylko po kolei, a nie raz tu raz tam. Ja zaczynam od najgorszego miejsca, potem już leci szybciorem!
Słoneczka życzę.
Siedze na telefonie. Jak dorwe sie komputera yo zrobie liste roz ktore najlepiej przezimowaly. Mam takie co zielone byly od dolu do gory.
Groszek od ciebie zadolowalam w szklarni..... i juz kwitnie.
Niedziela była bardzo pracowita (niestety w tygodniu nie mam szans by cokolwiek zrobić)... i bardzo ładna... prawie lato.. co najpilniejsze przycięte. To chyba było najszybsze cięcie od kiedy mam ogród.. i najbardziej niestaranne.
Pocieszam się, że tak wszytko ruszyło, że niedługo i tak nie będzie widać czy wysprzątane czy nie
Obiecana lista róż które były zielone od dołu do góry... jakby zimy wcale nie było:
-Hansestadt Rostock
-Lady of Shalot
-Lawender Flawer Circus
-Pashmina
-Comte de Chambord
-Graham Thomas
-Reine des Violettes
Nie najgorzej się trzymały:
- Pomponella
- Pastella
- Queen of Hearts
- Sammer Song
- Princess Anne
- Tuskan i kilka innych
Będą odbijać od dołu, czyli najgorzej przezimowały:
- Elfrid_Wildshire
- Elmshorn
- Star Profusion
- Falstaff
- Nostalgia
Reszta szału nie ma, ale źle też nie jest..
Dzięki temu wszystkie róże poszły na krótko, z wyjątkiem Grahama, kilku młodych i tych co kwitną na zeszłorocznych pędach (Tuskan, Mme Hardy)
Samych Elmshornów do palenia miałam ilości niewyobrażalne.. krzewy miały ponad 3 metry, a poszły do zera.. tu na foto jeszcze są kikuty, dziś i je ścięłam.. Mam jeszcze pół krzewu za szklarnia, ale tak się pokłułam, ze zostawiłam resztę na inne natchnienie. Dziękuję Kasi z jedynką za rękawice, życie mi ratują kolejny sezon..
Tak było... tujek nie było widać bo były wyższe od nich..
Ponad połowa jest w stanie bardzo dobrym... ale najbardziej zjawiskowe trafiło... za to będą mniejsze
Tylny rząd był zieloniutki z wyjątkiem Queen of Sweden, a Bonice z przodu były takie sobie, ale mnie denerwują i ścięłam na 15 cm. Jak padną to wymienię na inne.
Reine des Violettes wogle nie cięłam ... jeszcze myślę czy ogolić na nisko czy nie.. franca łapoe czarną plamistość co roku.. może jak przytnę to się poprawi??? mam tydzień na myślenie.