Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Urszulla 20:30, 01 kwi 2017

Mala_Mi napisał(a)
Zostało się ściąć hotensje, oczyścić troche nylinówek i najpilniejsze zrobione. Potem przekopac warzywnik i szklarnie... przesadzic kilka denerwujacych rzeczy, zrobic porzàdek w oczku, wypielić wszedobylskie mlecze... szczyt rozpusty zrobić kanty... a i zdechłe wrzosy do przycięcia. Wiecej nie myśle....
Dziś cięlam róże... te kolczaki tylko do spalenia. Ilosci maskryczne. Duzo roz posło mi do ziemi. W tym szpaler z Elmshorn. Miały co najmniej 3 metry wysokosci... podrapane mam nawet i oczy.

Pięknie poza oczami. Ja zwykle kolce i drzazgi z rąk wyciągam.
hanka_andrus 20:36, 01 kwi 2017

A ja sę nad Elmshornami zastanawiałam. Aniu, spokojnie, nic na siłę. Tylko po kolei, a nie raz tu raz tam. Ja zaczynam od najgorszego miejsca, potem już leci szybciorem!
Słoneczka życzę.
Basilikum 21:09, 01 kwi 2017

Wiedzac, ze masz jeszcze jesienne zaleglosci to super sie uwinelas
Bogdzia 21:44, 01 kwi 2017

Mój M az sie rwie żeby róze wywalic co do jednej z ogrodu, znów pomarzły do samej gleby.
Mala_Mi 22:51, 01 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)
Mój M az sie rwie żeby róze wywalic co do jednej z ogrodu, znów pomarzły do samej gleby.

Siedze na telefonie. Jak dorwe sie komputera yo zrobie liste roz ktore najlepiej przezimowaly. Mam takie co zielone byly od dolu do gory.
Groszek od ciebie zadolowalam w szklarni..... i juz kwitnie.
Mala_Mi 23:19, 02 kwi 2017

Niedziela była bardzo pracowita (niestety w tygodniu nie mam szans by cokolwiek zrobić)... i bardzo ładna... prawie lato.. co najpilniejsze przycięte. To chyba było najszybsze cięcie od kiedy mam ogród.. i najbardziej niestaranne.
Pocieszam się, że tak wszytko ruszyło, że niedługo i tak nie będzie widać czy wysprzątane czy nie

Kasya 23:24, 02 kwi 2017

Mala_Mi napisał(a)

Siedze na telefonie. Jak dorwe sie komputera yo zrobie liste roz ktore najlepiej przezimowaly. Mam takie co zielone byly od dolu do gory.

no wlasnie, ale nie za wiele takich zielonych...
mira 23:26, 02 kwi 2017

Mala_Mi napisał(a)
Zostało się ściąć hotensje, oczyścić troche nylinówek i najpilniejsze zrobione. Potem przekopac warzywnik i szklarnie... przesadzic kilka denerwujacych rzeczy, zrobic porzàdek w oczku, wypielić wszedobylskie mlecze... szczyt rozpusty zrobić kanty... a i zdechłe wrzosy do przycięcia. Wiecej nie myśle....
Dziś cięlam róże... te kolczaki tylko do spalenia. Ilosci maskryczne. Duzo roz posło mi do ziemi. W tym szpaler z Elmshorn. Miały co najmniej 3 metry wysokosci... podrapane mam nawet i oczy.

więcej ? czyli co byś chciała jak będą kanty i skoszony trawnik
Mala_Mi 23:40, 02 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Obiecana lista róż które były zielone od dołu do góry... jakby zimy wcale nie było:
-Hansestadt Rostock
-Lady of Shalot
-Lawender Flawer Circus
-Pashmina
-Comte de Chambord
-Graham Thomas
-Reine des Violettes

Nie najgorzej się trzymały:
- Pomponella
- Pastella
- Queen of Hearts
- Sammer Song
- Princess Anne
- Tuskan i kilka innych

Będą odbijać od dołu, czyli najgorzej przezimowały:
- Elfrid_Wildshire
- Elmshorn
- Star Profusion
- Falstaff
- Nostalgia

Reszta szału nie ma, ale źle też nie jest..

Dzięki temu wszystkie róże poszły na krótko, z wyjątkiem Grahama, kilku młodych i tych co kwitną na zeszłorocznych pędach (Tuskan, Mme Hardy)

Samych Elmshornów do palenia miałam ilości niewyobrażalne.. krzewy miały ponad 3 metry, a poszły do zera.. tu na foto jeszcze są kikuty, dziś i je ścięłam.. Mam jeszcze pół krzewu za szklarnia, ale tak się pokłułam, ze zostawiłam resztę na inne natchnienie. Dziękuję Kasi z jedynką za rękawice, życie mi ratują kolejny sezon..
Tak było... tujek nie było widać bo były wyższe od nich..

Mala_Mi 23:47, 02 kwi 2017

Kasya napisał(a)

no wlasnie, ale nie za wiele takich zielonych...

Ponad połowa jest w stanie bardzo dobrym... ale najbardziej zjawiskowe trafiło... za to będą mniejsze

Tylny rząd był zieloniutki z wyjątkiem Queen of Sweden, a Bonice z przodu były takie sobie, ale mnie denerwują i ścięłam na 15 cm. Jak padną to wymienię na inne.
Reine des Violettes wogle nie cięłam ... jeszcze myślę czy ogolić na nisko czy nie.. franca łapoe czarną plamistość co roku.. może jak przytnę to się poprawi??? mam tydzień na myślenie.