Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Gosialuk 21:14, 02 wrz 2018

Aniu doradź mi proszę. Przywiozłam od mamy piwonie i jutro jadę sadzić. Czy jak do mojej ciężkiej gliny dodam kompostu i granulowanego obornika to będzie ok. Mogę ewentualnie dokupić kory dla rozluźnienia. Miejsce mam przygotowane słoneczne.
Mala_Mi 21:34, 02 wrz 2018

Gosialuk napisał(a)
Aniu doradź mi proszę. Przywiozłam od mamy piwonie i jutro jadę sadzić. Czy jak do mojej ciężkiej gliny dodam kompostu i granulowanego obornika to będzie ok. Mogę ewentualnie dokupić kory dla rozluźnienia. Miejsce mam przygotowane słoneczne.

Piwonie nie lubią gliny, bo korzenie im gniją. Raczej trzeba by im zrobić drenaż i rozluźnić glebę.. ale to teoria.

Nawozu nigdy nie dawałam piwoniom bo potem idą w liście. Masz żyzna ziemie, nawóz im niepotrzebny. Rozluźnij ziemię żwirkiem, zmieloną korą (im ziemia kwaśna nie przeszkadza) kompostem.

Pamiętaj by nie sadzić głębiej niż rosły i najlepiej posadź na wzgórku by woda odpływała.
Pszczelarnia 13:20, 03 wrz 2018

Robię różankę. Prawie jak Twoja. Bo wiesz, że mi się Twoja podobała. Za to, ze była klasyczna.

Czy nadal jesteś zadowolona z róży Kent? I co z Comte de Chambord? Została?

Jakie tam są inne róże?

Pszczelarnia 13:26, 03 wrz 2018

W sprawie liftingów chciałoby się pogadać dłużej: wywaliłam molinię Variegatę (9 kęp), wiązówke variegatę (5 szt.), lawendy 11 szt., owsicę, prosa sine - szkoda miejsca na rośliny, które mi nie leżą.

Ogrody dojrzewają i na szczęście my ogrodnicy też.

A czy ktoś z nas widział ogród 30 - letni? Ja nie, ale jestem bardzo ciekawa (oczywiście nie chodzi mi o ogrody botaniczne i arboreta ale ogrody ozdobne).

14:14, 03 wrz 2018
Pszczelarnia napisał(a)
W sprawie liftingów chciałoby się pogadać dłużej: wywaliłam molinię Variegatę (9 kęp), wiązówke variegatę (5 szt.), lawendy 11 szt., owsicę, prosa sine - szkoda miejsca na rośliny, które mi nie leżą.

Ogrody dojrzewają i na szczęście my ogrodnicy też.

A czy ktoś z nas widział ogród 30 - letni? Ja nie, ale jestem bardzo ciekawa (oczywiście nie chodzi mi o ogrody botaniczne i arboreta ale ogrody ozdobne).

wprosiłabym sie do takiego ...gdzie drugie pokolenie ogrod pielegnuje i nadal sa w nim kwitnace krzewy i byliny

ale nie wiem czy w Polsce takie sa ....bo jeszcze 20 lat temu wiekszosc sadziła na potege iglaki
mira 15:12, 03 wrz 2018

Taki jest ogród pokazowy P. Szmitów -tam już drugie pokolenie działa no i stary ogród przy domu p. Kapiasów ale nie wiem czy ten jest nadal udostępniany.

pozdrawiam
16:06, 03 wrz 2018
mira napisał(a)
Taki jest ogród pokazowy P. Szmitów -tam już drugie pokolenie działa no i stary ogród przy domu p. Kapiasów ale nie wiem czy ten jest nadal udostępniany.

pozdrawiam

Kapiasów jest udostepniony (byłam tam kilka razy w zeszłym roku ..w tym moze ze 2 )

i zaszła w nim rewolucja ( w zeszłym roku? chyba? a może to było tej wiosny? niedawno w kazdym razie) kilka drzew wycieli a czesc skrócili albo ogołocili z gałęzi ...zrobił się mocny prześwit....kilka lat temu 3-4 porobili nowe chodniki bo były ściezki z trawnika ....tam co rok sie cos zmienia bylin jak dla mnie tam jest mało ...głownie drzewa i krzewy ...bo ogród był mocno cienisty przez ta gęstwine wysokich drzew.

ale to dalej jest ogród pokazowy branżowców a nie prywatny-przydomowy ....amatorski
Pszczelarnia 17:02, 03 wrz 2018

Tak. Amatorski.
mirkaka 21:50, 03 wrz 2018

Mój jest 21 letni, ale takich na forum chyba jest sporo.
mira 22:31, 03 wrz 2018

To może ten ogród będzie takim o jaki Wam chodzi - obejrzyjcie odcinek Mai.

http://majawogrodzie.tvn.pl/25,Wspomnienie---ogrod-Stanislawa-Komorowskiego-odc-215,maja-poleca.html

Hej Aniu - pozdrawiam z krainy bezdeszczowców, czytam co u Ciebie i stale oglądam sobie Twoje fotki jak zapodasz

pozdrawiam