Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

13:13, 01 wrz 2018
Mala_Mi napisał(a)

Dziś dostałam potwierdzanie, że te małpy jak nie maja już bukszpanu to ewakuują się jak desant z lin na pobliskie świerki

Świerki też? Tych to nawet nie ma jak psiknac

Moja łapka od poniedzialku wisi cmy nie nałapała ...oprysk pomógł ...ciekawe na jak długo .

Ocieplenie idzie ogrody bedziemy miec preriowe ...co sie samo wysieje to bedzie rosło ...boje sie tego mocno naturalnego stylu

Jeszcze hortki beda ratowac widoczki ...jak ich nie pozrą jakies małpy.
jona 06:58, 02 wrz 2018

Mala_Mi napisał(a)

Dziś dostałam potwierdzanie, że te małpy jak nie maja już bukszpanu to ewakuują się jak desant z lin na pobliskie świerki

Ciekawe co jeszcze zaatakują? Na bukszpanie, to się człowiek przynajmniej spodziewał, więc i walczyć mógł.
zawitka 07:58, 02 wrz 2018

To sadziec wyżej piękny kolor
sylwia_slomc... 10:07, 02 wrz 2018

Mala_Mi napisał(a)

Matko....a jak zjedzą świerki to pewnie na coś innego jeszcze....jak szarańcza
sylwia_slomc... 10:10, 02 wrz 2018

Aniu dojechać nie masz czasu to zapraszam wirtualnie póki co
https://www.youtube.com/watch?v=VGa20TfMt6I&feature=youtu.be
1.52 to u nas
Mala_Mi 11:31, 02 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Aniu dojechać nie masz czasu to zapraszam wirtualnie póki co
https://www.youtube.com/watch?v=VGa20TfMt6I&feature=youtu.be
1.52 to u nas

Gratulacje Sylwia... jest pięknie.. na temat łąki nie zmieniam zdania
Kolejne gratulacje, że przepaść pomiędzy pierwszym a drugim czy trzecim miejscem jest jak lata świetlne. To nie ma już z czego wybierać????? U nas co drugi ogród w okolicy jest o niebo lepszy niże te drugie i trzecie.. No tak ale to nie chodziło o ogród a o posesję..

W Gminie jesteście naprawdę lata świetlne przed wszystkimi z ogrodem.. takiego nikt nie ma Kawał roboty odwaliliście, kawał ogromnej roboty i efekty widać ..

Edit, Twoja dalia ma jeden kwiat i jeden pączek.. przełamała się.

Urszulla 11:34, 02 wrz 2018

Mala_Mi napisał(a)

Asiu etap bicia się myślami

Biję się z myślami co teraz.. teoretycznie z powodu ślimaków powinnam zorać ogród i zrobić kamienna pustynię.. opuchlaki kolejne dziadostwo co zniechęca do ogrodniczkowania.. Zielone malutkie gąsienice wtryniły mi agrest i orliki. Czytam, że jak znalazły już drogę do ogrodu to będą co roku.. Narcyzów nie mam bo mucha narcyzowa.. mszyce, krety i armia chińska z mrówek..

Jak nie powalczę by było tego mniej to nas paskudy zeżrą.. Z drugiej strony ilość pracy, nerwów i kasy ... często niewspółmierne do efektów..

I wpisy ekologiczne, że szanujemy wszystkie robaczki.. dostaję wtedy białej gorączki i mam ochotę oddać to wszytko ekologom.. jeszcze z dopłatą..

Czytam o równowadze w przyrodzie.. dobre to było jak ludzie mieszkali w szałasach, nie było betonu, stali i szybkich środków transportu.

Mam nerwa.. cieszyłam się, że rok dość łaskawy, zdecydowanie za suchy i za ciepły, ale łaskawy.

Zero trąb powietrznych, przymrozków.. grad solidny ale tylko raz.. , ślimaki podsypane granulkami i cięte jakoś zostawiły mi trochę roślin.... opuchlaki są, ale kilka rozchodników przetrwało i większość żurawek.. i jak stan prawie radosny, to ćma bez opamiętania nie trzyma się książkowych rzutów..2 -3 w roku!!!!

Chętnie bym pogrzebała w ogrodzie, a tu też nie ma kiedy.. ot .. i nastrój do niczego.. jeszcze małpy uciekają z pułapek lejkowych.. nie potopiły się do końca..

Za to podlewa ogród.. szkoda, że do szklarni nie leje.. ale tam i tak już nic nie ma.. kilka pomidorów koktajlowych opóźnionych w rozwoju..

Wczoraj w euforii wpadłam na pół godziny posadzić doniczki z floksami, dziura na skalniaku po jałowcu to fruu.. a tam wszytko pasuje fruuu....

Plan wiosenny.. wywalić wszytko ze skalniaka i posadzić na nowo.

Mam wrażenie że tylk hortensje i trawy są bezproblemowe
Mala_Mi 11:35, 02 wrz 2018

zawitka napisał(a)
To sadziec wyżej piękny kolor

To wernonia. Mam sadzonki i są trzy od 4 lat, słabo przyrasta, a raczej wcale nie przyrasta ..szkoda, bo ładna.

A to sadziec Baby Joe

Mala_Mi 12:22, 02 wrz 2018

Urszulla napisał(a)

Mam wrażenie że tylk hortensje i trawy są bezproblemowe

Ja też.....

A tak wogle to pełny lifting ogrodu aż się prosi.. zajrzałam na ogród z poziomu dachu, to już nie ogród, to busz.. w dodatku zaniedbany. Kiedyś jeszcze lubiłam spacerować po ogrodzie a teraz co wychodzę to łapie nerwa..
Nie te pory roku, ale widać gąszcz.. 4 lata.. i nie ten ogród

sylwia_slomc... 12:51, 02 wrz 2018

Mala_Mi napisał(a)

Gratulacje Sylwia... jest pięknie.. na temat łąki nie zmieniam zdania
Kolejne gratulacje, że przepaść pomiędzy pierwszym a drugim czy trzecim miejscem jest jak lata świetlne. To nie ma już z czego wybierać????? U nas co drugi ogród w okolicy jest o niebo lepszy niże te drugie i trzecie.. No tak ale to nie chodziło o ogród a o posesję..

W Gminie jesteście naprawdę lata świetlne przed wszystkimi z ogrodem.. takiego nikt nie ma Kawał roboty odwaliliście, kawał ogromnej roboty i efekty widać ..

Edit, Twoja dalia ma jeden kwiat i jeden pączek.. przełamała się.

Aniu może i byłoby z czego wybierać gdyby się ludzie zgłaszali, ale ponieważ trzeba się czasowo do komisji i potem do nagrania dopasować i ogród czy podwórko przygotować to się nie zgłaszają bo robota w polu. Do tego wolno startowac co trzy lata, a jak Ktoś już był i nic w między czasie nie zmienił/zrobił to nie startuje. Tu ludzie nastawieni na produkcję są, szkoda im każdego kawałka ziemi"zmarnować" i czasu. Na przestrzeni ostatnich 20 lat bardzo się zmieniło, kiedyś stare chałupy były, teraz kostka wokół domów. Pokolenia się wymieniły i ludzie trochę inaczej myślą, a Gmina konkursami zachęca do dbania o otoczenieBardzo dziękujemy za tyle miłych słów, wszak Matką chrzestną Jesteś naszego ogrodu
Edit. Nareszcie dalia postanowiła się zrehabilitować