Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza II

Ogrodowa przygoda Łukasza II

Iwk4 22:22, 22 maj 2017

mateuszmichn napisał(a)
Cześć. Zastanawiam się czemu nie mam powiadomień z twojego wątku teraz natrafiłem na twój wpis u Pawła. Jak się okazało jakimś sposobem nie miałem cie w o serwowanych, a wcześniej miałem, chyba jakiś błąd na stronie czy coś.
Teraz będę musiał sporo nadrobić pewnie

A ja nie wiem, jak to zrobiłam, ale mam wszystkie wątki, mimo, że zaznaczonych mniej. Ale mnie to cieszy, bo mam całościowy przegląd wątków

Łuki, nadrobiłam i wychodzi na to, ze zaczynasz niemal na nowo
Ja w takich sytuacjach sadzę to, co mam, co przetrwało, dzielę - nazywa się to eliminacją gatunkową
W przypływie gotówki można będzie uzupełnić nasadzenia ...
Luki 22:41, 22 maj 2017

MateuszNie wiem czy tak dużo nadrabiania, ale zdarza się, też nie raz przegapiłem wątek

Iwonko to ciekawe z Pissardi bo u mnie też już mocno rozwinięte były i nic im nie ma, chociaż zbyt się nie przyglądałem tym na bylinowej, a te coś słabiej ruszają niż ta przy domu. U mnie magnolie stoją jak zaklęte, chociaż ostatnio zauważyłem pękające pojedyncze pąki... zobaczymy. Najbardziej się cieszę, że buk u siostry jednak ruszył, na dzień dobry zaatakowany przez mszycę, ale żyje i nie zmarzł przez opóźnienie. Glediczja też żyje. Teraz po 4 dniach nieobecności znowu różnicę będę widział sporą

Co do ogrodu to niestety jest tak jak piszesz, ale już zbyt nie komentuje by nie marudzić co i tak zbyt obficie robię a drugi wątek porzuciłem z... wręcz z rozpaczy.
Ja też dzielę teraz co się da i czego mi nie szkoda bo niektóre byliny w końcu się tak ładnie rozrosły, że szkoda mi w nie wbić szpadel, wiele roślin posadzonych na rabatach jest mojej produkcji lub z podziału, tylko kilka roślin do tej pory kupiłem.
Najgorsze jest to, że wiosną miałem idealny plan zmian, a teraz jak większość z tych planów przez straty się posypało to nie wiem co mam zrobić posadzić, a tutaj jest presja, że posadzę i znów nie będzie mi się podobać, a mam okazję zrobić niektóre rabaty od podstaw... tylko jak tego nie zepsuć, nie mówię tu już o kosztach.
sylwia_slomc... 22:56, 22 maj 2017

Danusia mi kiedyś poradziła z wywalaniem roslin poczekąć do końca maja i jak nie puści znaczy zmarzło....to szczera prawda i warto bo byłabym o mały włos wywaliła hibiskusy 4 szt i perukowca, a okazało się , że właśnie zaczynają puszczać I jest tak , że trzy szt już mają listki , a pozostałe dopiero dają znak że żyją
Zana 23:28, 22 maj 2017

Sylwia, ja co roku o hibiskusa drżę czy przeżył, ale one i perukowce tak mają, że późno ruszają. Perukowiec w ubiegłym roku padł, ale w sierpniu, więc raczej nie od przymrozku.

Łukasz, patrzę na tę Twoją rabatę do zrobienia, ale wena twórcza mnie nie nawiedza. Bylinowa za to rośnie w oczach, wydaje się, że zamiana kulek na cisy nie będzie złą decyzją. Żywopłot pięknie mężnieje.
bdan 06:31, 23 maj 2017

Łukasz tak się zastanawiam, czy Ty u siebie masz hortensje, bo jakoś nie kojarze. A tam przy wejściu na posesję nie chciałbyś szpaleru hortensji z trawami? Hortensje to chyba najmniej problemowe roslinki
06:38, 23 maj 2017
bdan napisał(a)
Łukasz tak się zastanawiam, czy Ty u siebie masz hortensje, bo jakoś nie kojarze. A tam przy wejściu na posesję nie chciałbyś szpaleru hortensji z trawami? Hortensje to chyba najmniej problemowe roslinki

tez bym tak obstawiała albo szpaler kolumnowych buków ...albo innych kolumnowych drzew z hostami czy runianką dołem
Kindzia 10:59, 23 maj 2017

Przede wszystkim masz list miłosny na privie.

Kupić Ci coś w piątek w Pisarzowicach? Czy będziesz w ten weekend u nas? Bo jak teraz wrócisz, to będziesz już miał dużo za dużo tych doniczek do podlewania...

Taki chudy kawał też mam i traktuję po macoszemu...zobaczę co wydumasz u siebie
ren133 11:09, 23 maj 2017

Luki napisał(a)
Graby powoli uzyskują fajny kształt

Fajnie te graby z kulkami wyglądają
Pszczelarnia 11:15, 23 maj 2017

eee_taam napisał(a)

tez bym tak obstawiała albo szpaler kolumnowych buków ...albo innych kolumnowych drzew z hostami czy runianką dołem

Tak, drzewa szczupłe, co zrównoważą roślinność za płotem i płot. A dołem hosty z orlikami.

Nie wiem tylko, co Justyna ma na myśli pisząc kolumnowe buki, jakie to są?
Luki 18:06, 23 maj 2017

Anula myślę, że CIsy dobrze będę wyglądać dopiero w przyszłym roku jak podrosną, a miały troszkę ciężkie życie w doniczkach. Teraz dostały obornika, kompostu i mają się zbierać

Sylwia zostawiłem dlatego magnolie, reszty nie było co zostawiać jak całe uschnięte, wygnite itp. Trzmieliny ruszyły na szczęście wszystkie.