Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród z wilkiem zamkn.

Waclaw 20:15, 24 sie 2020

Magleska napisał(a)
Wacław
dziękuję ,że zaglądasz
ja jestem często i u Ciebie i w innych ulubionych ogrodach ,tylko nie zawsze znajdę słowa co bym chciała napisać samo pięknie i byłam ......nie wiem ,czy pisać i nabijać puste posty
dziś robiłam roszady na tej rabacie -to jest z boku domku ogrodnika .....
pewnie i tak nie wiadomo co się pozmieniało -sama tak mam ,że takich drobnych przesadzanek nie zauważam w innych ogrodach
doszły tu hortensje vanilki( zabrane z przyplacykowej ) pink anabel 2 szt ,a reszta ta co tam była tylko trochę inaczej poukładana
bodziszki po podziale leżą ....jutro się okaże ,czy się podniosły ..dodam tam jeszcze moje niebieskie niskie przetaczniki
ujęcia podobne .....roślinki umęczone upałem ....drażniła mnie ta rabata już dawno ...liczę na to ,że teraz ją polubię

Miłego wieczoru

O przetacznikach czytam już któryś raz. Wygooglałem. Ładne są, muszę kupić.
Bardzo mi się podoba u Ciebie ten porządeczek i dobór roślin. Muszę przeprojektować moje rabaty aby było podobnie jak u Ciebie: piętrami i te same rośliny tak jak na tej fotografii. To daje efekt.
Ja już dzisiaj odpoczywam buszując po wątkach
Wzajemnie: miłego wieczoru
Magleska 20:15, 24 sie 2020

miskanty wykopane ,podzielone i posadzone na nowej części -dodam ,że przez mojego eMa -zbyt szczęśliwy nie był ,ale zrobił ,a to najważniejsze
na pewno teraz padną ,ale ruszą na wiosnę ...jak uschną to je obetnę
mają za zadanie zasłaniać wiatę ( która jest jak narazie w planach

miskanty zabrane z rabaty z brzozami i jarząbami-

rozrosły się jak głupie -były posadzone za blisko cisów i drzew,przez co wszytko mi tam zaczynało marnieć ....

-jutro mam zamiar na niej pokończyć drobne roszady

Margerytka40 20:19, 24 sie 2020

Madzia widzę wena wraca, cieszę się
Magleska 20:23, 24 sie 2020

W ramach relaksu i rekonwalescencji poszpitalnej
wyplewiłam sobie rabatę brzozową na nowej części ( czasem mówię na nią śmietnikowa )
i wiecie co -jednak gruba ściółka z kory jest boska -plewienie na niej zajęło mi może 20 minut -chwasciki wyciągałam bez problemu .....
koniecznie po jakimś zastrzyku finansowym muszę się zaopatrzyć w korę na te kawałki od nowa przeryte i na te co mi brakło poprzednim razem
tadam ....teraz się pochwalę wyplewioną rabatką
znowu pospamuję takimi samymi ujęciami -nigdy nie mogę się zdecydować ,które zdjęcie fajniejsze

Magleska 20:37, 24 sie 2020

Margerytka40 napisał(a)
Madzia widzę wena wraca, cieszę się

Asia
pomalutku tak ....
ale tylko takie bylinkowe roszady robię .....
poprawiam miejsca ,które mnie drażniły .. aż do skutku ...
tą rabatę przerabiałam też ze 4 razy ....ale w końcu mi się podoba
kolor przewodni bordo ,czerwień ,żółty ,biały ....biały mam na każdej rabacie coby się jakoś wszystko łączyło

wiem ,że taka szalona kolorystyka ,ale do buka bordowego jakoś wszystko było mi za ponure ....dosadziłam dwa esk Sunsety ,przesadziłam buka bordowego z placyku....
dosadziłam kfiotki i tak mi to wyszło ....podoba mi się ....jest po mojemu

nie mam dobrej fotki przed ,tylko taką znalazłam z dalsza

a teraz tak

Margerytka40 20:38, 24 sie 2020

Bo wszystkie są fajne
Uśmiałam się przed chwilą czytając o Twoich przeróbkach na rabatach, o tym jak to niby jest dobrze a za moment już coś nie gra. No jakbym siebie czytała. Mam tak samo i nawet dziś miałam taką akcję
Dorota123 20:43, 24 sie 2020

U mnie przesadzanie w lecie nie wchodzi w rachubę, nic nie jest w stanie przetrwać przeprowadzek w moim piachu. Śliczne masz miejsca do wypoczynku, Twój ogród rozrasta się i pięknieje w ekspresowym tempie.
Magleska 20:47, 24 sie 2020

Waclaw napisał(a)

O przetacznikach czytam już któryś raz. Wygooglałem. Ładne są, muszę kupić.
Bardzo mi się podoba u Ciebie ten porządeczek i dobór roślin. Muszę przeprojektować moje rabaty aby było podobnie jak u Ciebie: piętrami i te same rośliny tak jak na tej fotografii. To daje efekt.
Ja już dzisiaj odpoczywam buszując po wątkach
Wzajemnie: miłego wieczoru

Wacław
powolutku porządkuję właśnie wg wysokości i kolorów ....
łatwiej jest mi to robić teraz ,jak widzę jak te roślinki u mnie rosną -z czym mi się podobają itp itd...

cieszę się ,że widzisz ,że jest lepiej

dziewczynom się żaliłam nieraz ,że drażni mnie ta rabata ....wystarczył mały impuls w głowie -dobrze namoczona ziemia po deszczu i 2 godziny mojej pracy

Miłego wieczoru

dla odmiany trochę skalniaka....za chwilę skończy mi się wolne ,to znowu nie będę mieć czasu na forum ,na zdjęcia ,na ogród ....więc teraz pomęczę moim ogrodem na zapas

Wiolka5_7 21:10, 24 sie 2020

Madziu też tak mam ,że chodzę koło rabaty i jak mi coś nie gra do końca to zmieniam..... właśnie o to chodzi w tych naszych ogrodach,że to Nam ma się podobać przede wszystkim

Ostatnio taki sam tetris popełniłam z miskantami, dobrze wiedzieć,że Twoje ruszyły po zimie bo wiadomo nie pora teraz na takie akcje ale i tak tffu tfu jakby co to mam w donicach na podmiankę kolejne , ha ha

Moje Ml też wielkie, będzie trzeba za jakiś czas podział zrobić
Magleska 21:10, 24 sie 2020

Margerytka40 napisał(a)
Bo wszystkie są fajne
Uśmiałam się przed chwilą czytając o Twoich przeróbkach na rabatach, o tym jak to niby jest dobrze a za moment już coś nie gra. No jakbym siebie czytała. Mam tak samo i nawet dziś miałam taką akcję

Asia
ufff ulżyło mi ,bo już myślałam ,że mam coś z głową hihi
spać nie mogę ,to obrazki oglądam i tak mieszam ....
Twój styl obsadzania rabat bardzo mi przypadł do gustu świetny ogród stworzyłaś

pewnie dziś będę się pół nocy zastanawiać jaką kolorystykę tu zostawić
na razie jest brąz ,biały ,limonka ....trochę cytrynki
i jest też niebieski( przetaczniki niskie ) -i chyba tak średnio mi leży do brązów

są tu nowe hortensje litle lime lub spoky -( zostawiłam kartkę -musze sprawdzić ,bo oczywiście już zapomniałam co posadziłam) i moje małe limki ukorzenione z patyków ( duże poszły do placyku
jest pełno białych kwiatów -niektóre przycięte ,by przetrwały przesadzanie i dzielenie....
jutro będę dosadzać jeszcze brązowe trawki ( bardzo fajnie je się dzieli )
i przymierzać kolor
na tą chwilę myślę o dużej ilości jeżówki green ....a może lepiej pomarańcz -łączyłyby się z inversową
znowu spam 4 zdjęcia jednej i tej samej rabaty ,ale obiecuję od września nie będę Was męczyć

Buziaki