Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

SlonecznyOgrod 13:17, 15 lut 2018

Dziewczyny mają na słońcu anemony, dadzą radę
Anemony mi się dziś śniły nawet.

Nie wiem jak ale zrobię , to tak jak ja spójność, spójność
Toszka 09:53, 16 lut 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Mieć, czyli świeżo posadzić, a rosnące w zdrowiu kilka sezonów (tak jak u Tessy) to dwie różne rzeczy. Niezaprzeczalnie anemony są do cienia/półcienia.

Madziu, zastanów się, czy tam w ogóle drzewa są ci potrzebne. To - o ile dobrze pamiętam- zachodnia strona. Cisy urosną szybko i powstanie cienisty tunel, bo cisy będą osłaniać od strony słońca.

Wszelkie drzewa do 3-4 metrów to jedynie karłowe owocowe. Inna opcja to dwa razy do roku cięcie/ogławianie drzew. Pytanie tylko czy będziesz miała na to ochotę i siły?
sylwia_slomc... 10:30, 16 lut 2018

Wiąz wredei przychodzi mi do głowy , ale musiałabyś ciachać, żeby był kształt kolumny. Na tle cisów jego listki jasne fajnie by się odbijały.
Magleska 15:35, 16 lut 2018

Toszka napisał(a)

Mieć, czyli świeżo posadzić, a rosnące w zdrowiu kilka sezonów (tak jak u Tessy) to dwie różne rzeczy. Niezaprzeczalnie anemony są do cienia/półcienia.

Madziu, zastanów się, czy tam w ogóle drzewa są ci potrzebne. To - o ile dobrze pamiętam- zachodnia strona. Cisy urosną szybko i powstanie cienisty tunel, bo cisy będą osłaniać od strony słońca.

Wszelkie drzewa do 3-4 metrów to jedynie karłowe owocowe. Inna opcja to dwa razy do roku cięcie/ogławianie drzew. Pytanie tylko czy będziesz miała na to ochotę i siły?

masz rację Toszko ....chyba z tymi drzewami na boku ,to głupi pomysł ...za blisko domu przede wszystkim.

nie mam na razie żadnych nowych pomysłów na ten bok zachodni ....wiem tylko ,że cisy zostają i kule buksowe ...i jakaś trawka ,która lubi półcień ...chciałam tylko dekoracyjnie coś wyższego,ale nie za dużego dać -coby dało koloru trochę
a co myślisz o klonach palmowych ??? myślałam też o miłorzębach szczepionych -ale wyczytałam ,że słońce wolą.....a wiąz wredei ? Sylwia mi o nim wspomniała i mam jednego takiego też ....

na razie rysuję sobie tylko rozmieszczenie płyt 50/50 ....w miejscach najbardziej niszczonych przez psa ....bo to na pewno chcę zrobić w tym sezonie
a co do anemonów ....mówisz ,że one lepiej rosną w cieniu ....a ja mam je na patelni posadzone ....chyba muszę je poobserwować i zastanowić się nad nimi też
Magleska 15:36, 16 lut 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Nie wiem jak ale zrobię , to tak jak ja spójność, spójność

właśnie ta spójność jest najgorsza ....nie wiem jak się do tego zabrać ....
ale na razie myślę o płytach
Magleska 15:38, 16 lut 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Wiąz wredei przychodzi mi do głowy , ale musiałabyś ciachać, żeby był kształt kolumny. Na tle cisów jego listki jasne fajnie by się odbijały.

mam jednego wiąza wredei -na słońcu- i mi go wiecznie przypala ....muszę o nim poczytać ,bo mój ma może 1,50 m około....ale faktycznie kolorki ma ładne
Wiolka5_7 15:52, 16 lut 2018

Też jestem za tym,żeby nie dawac zadnych drzew z boku domu...
Magleska 12:23, 17 lut 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Też jestem za tym,żeby nie dawac zadnych drzew z boku domu...

dziękuję za głos dużych nie będzie na pewno ....może jedynie jakieś szczepione niskie egzeplarze karzełków dla koloru w niewielkiej ilości
Aurelllia 13:17, 17 lut 2018

Zaglądam i widzę projektowania ciąg dalszy Ja z nowym postanowieniem wprowadzenia traw ozdobnych do ogrodu też machnęłam rabatę projektową
SlonecznyOgrod 21:47, 17 lut 2018

Toszka napisał(a)

Wróciłam do dziewczyn , które miałam na myśli na pewno lindsay, Ola, Jola i faktycznie niby teren słoneczny ale kępa liści w cieniu, bo cień daję ogrodzenie i tak jest u Jolki i linsday, chociaż u Oli wydaje się , że słońce im w ślepka świeci od przodu, przed sobą mają red barona, to ich nie osłania.