Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

DorKa 07:51, 12 lut 2018

Madzia ta pierwsza ścieżka z kulkami i trawkami boska. Podglądam bo jak wiesz u mnie ścieżka też powstaje Jak pomyślę co jeszcze nie powstaje Muszę jakiś plan działania wprowadzić ,żeby nie podejść do tematu jak zwykle na szybcika , chaotycznie
SlonecznyOgrod 13:30, 14 lut 2018

Takie ścieżki (jak Ty planujesz) szalenie mi się podobają. Można nawiązać do skalniaka, lub zrobić jako rabata śródziemnomorska czy stepowa.

A powiedz Madzia żwirek gdzie kupujesz i jak w workach?
Mam pod południową ścianą sucho, ale odsunę sie z 70 cm i posadzę coś w całym pasie , myślę o trawach i tam bym wysypała taki żwirek szary. Bo wiem że jest granitowy i jest taki jednolity szary .

Madzia przyszłam do Ciebie zobaczyc jak sadziłaś zawilce, jakbyś miała fotki to proszę pokaż mi , pliss albo stronkę na której pokazywałaś.
Wiem jak wyglądają z miskantami ale nie wiem jak wyglądają z rozplenicami, wertuję internet od wielu już dni i nic, dosłownie nie ma jak wyglądają z rozplenicami. Może masz jakąś inspirkę do podglądu?
Magleska 14:03, 14 lut 2018

Anusia napisał(a)
Magda no widzę, że już dni odliczasz do pierwszego dnia wiosny. Ja na spokojnie

Wersja powyżej też mi się podoba.

trochę zagoniona jestem więc ten czas do wiosny i tak mi strasznie szybko leci,nawet za szybko ,bo nic konkretnego jeszcze nie wymyśliłam

Magleska 14:07, 14 lut 2018

DorKa napisał(a)
Madzia ta pierwsza ścieżka z kulkami i trawkami boska. Podglądam bo jak wiesz u mnie ścieżka też powstaje Jak pomyślę co jeszcze nie powstaje Muszę jakiś plan działania wprowadzić ,żeby nie podejść do tematu jak zwykle na szybcika , chaotycznie

też mi się ta inspirka podoba baardzo
oglądałam dziś te płyty różne i chyba wybiorę kwadratowe zwykłe chodnikowe 50*50...- jednak te prostokątne zwykłe od spodu są takie sobie ....
cena podobna ....hmm ....na razie i tak krucho z czasem ,żeby planować
Magleska 14:32, 14 lut 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
Takie ścieżki (jak Ty planujesz) szalenie mi się podobają. Można nawiązać do skalniaka, lub zrobić jako rabata śródziemnomorska czy stepowa.

Mam pod południową ścianą sucho, ale odsunę sie z 70 cm i posadzę coś w całym pasie , myślę o trawach i tam bym wysypała taki żwirek szary. Bo wiem że jest granitowy i jest taki jednolity szary .

Madzia przyszłam do Ciebie zobaczyc jak sadziłaś zawilce, jakbyś miała fotki to proszę pokaż mi , pliss albo stronkę na której pokazywałaś.
Wiem jak wyglądają z miskantami ale nie wiem jak wyglądają z rozplenicami, wertuję internet od wielu już dni i nic, dosłownie nie ma jak wyglądają z rozplenicami. Może masz jakąś inspirkę do podglądu?

żeby nawiązać do skalniaka ,to najlepiej by było użyć płaskich kamieni np. piaskowca ...ale cenowo taniej wychodzi płyty zrobić- chyba
ja mam zwykłą szarą kostkę brukową,więc mam nadzieję ,że też jakoś się to zgra
te ścieżki będę robić przede wszystkim ,w miejscach gdzie są tory przebiegowe psa .....
a jeśli chodzi o żwirek ,to kupuję w najbliższym składzie -taki zwykły żwir płukany i przywożą autem i wysypują grys granitowy kupowałam tylko do przedogródka - za dużo by mi tego poszło na całą resztę,wiadomo -cena
rozplenice z zawilcami ma chyba Lindsay z -tu ma być ogród
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1642

moje to maleństwa ,świeżaki ,więc jeszcze bez efektu ....
po zrobieniu tak to wyglądało- nie mam pod ręką innych zdjęć - to jesienią robiłam tąrabatę,więc na razie bez szału

sylwia_slomc... 14:41, 14 lut 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Ale rozplenice i zawilce nie kłócą się stanowiskami??? Rozplenica woli słonecznie i zimą sucho, a zeilce półcień i raczej wolgotno w sezonie niż sucho...tak mi się wydaje, mogę się mylić bo z traw jestem słaba, piszę z obserwacji własnych
Magleska 16:04, 14 lut 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale rozplenice i zawilce nie kłócą się stanowiskami??? Rozplenica woli słonecznie i zimą sucho, a zeilce półcień i raczej wolgotno w sezonie niż sucho...tak mi się wydaje, mogę się mylić bo z traw jestem słaba, piszę z obserwacji własnych

nie wiedziałam .... no cóż ,w takim razie okaże się,czy to połączenie się utrzyma
Magleska 16:16, 14 lut 2018

ale mi się marzą spowrotem takie widoczki ...ech ...

koniec przerwy lecę szyć firankę

ale mam jeszcze pytanie
czy są drzewka np.jakieś szczepione o pokroju kolumnowym ,które da się utrzymac na wysokość ok max 3 m .....i jeszcze najlepiej ,żeby miały listki podobne do grabu fastigiata ....jak wiecie chciałabym je mieć ,ale nie mam miejsca na tak duże drzewa -szukam mniejszych odpowiedników o takim pokroju ,ale liliputków
ktokolwiek widział,ktokolwiek wie ...bardzo proszę o wskazówkę
SlonecznyOgrod 21:23, 14 lut 2018

Madziu tak miałam na myśli płyty, ale reszta wysypana żwirkiem , a gdzie nie gdzie taki kamień jak masz na skalniaku i jakieś lawendy, szałwia, stipa, czosnki fioletowe.

A Ty jaka masz tam rozplenice hameln?
Ja mam zadołowane rozplenice ale z ciemnym kłosem, chyba przeżyją , mam nadzieję.
Ten duet będziesz miała już większy na wiosnę, jeden sezon do przodu, teraz się o dużo więcej rozrosną.

Widziałam właśnie wszędzie z miskantami i tez mi się podobało. Dzięki za namiar.

Na jarzmiankę też mam ochotę...

Pięknie masz te rosliny, teraz dadzą czadu, będzie masa. Co to za piękna jeżóweczka Honeydew?
Magleska 13:02, 15 lut 2018

Daria
rozplenice hameln mam na skalniaku -6 szt
a przy warzywniku to nie wiem jaka ...pisało tylko rozplenica ....
jężówka to chyba honeydew...ale szczerze ...nie pamiętam nazwy ...
a roślinki mam nadzieję ,że dadzą radę troszkę tam jeszcze pozmieniam ....
jakąś spójność muszę zrobić ....ale jeszcze nie wiem jak