Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

mrokasia 13:12, 06 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
A teraz uprzejma prośba o pomoc
Najpierw fota poglądowa:

Tak, tak, wiem, zdecydowanie nie gra. Ale tak to jest, jak się już posadziło sporo, a potem dokupuje się działkę obok
I teraz prośba: powiedzcie mi proszę, jak zgrać te dwie rabaty pomiędzy którymi powstało przejście na dokupioną część? Jesienią wysadzę tą tuję po lewej z brzegu - reszta szpalerka poszła do sąsiadki ale tej tuji mi żal - jest naprawdę ładna więc trafi w żywopłot pod ogrodzenie z nowym sąsiadem. Ale co dalej?
Z prawej jest rabata z klonem podsadzona seslerią jesienną, a z lewej mój przechowalnik z którego eksperymentalnie zrobiłam ognistą rabatkę. Jak to połączyć, żeby się oczywiście nie narobić? Wszystkie pomysły mile widziane!

Ja się nie znam ale jakoś nie pasuje mi tu ten powojnik na kratce...
galgAsia 13:42, 06 sie 2019

Bardzo Ci, Haniu, dziękuję za możliwość obejrzenia Twojego ogrodu, ale przede wszystkim cieszę się, że Cię poznałam! To fajne uczucie, że tyle ciekawych i dobrych ludzi wkoło. Dzięki!

Cześć, Agata! Od wczoraj się ujawniam po kilku latach podglądactwa anonimowego. U Ciebie też bywam, a jakże. I oprócz tego, że lubię przechadzać się pomiędzy Twoimi brzozami, to aktualnie strasznie Ci zazdroszczę wizyty u Hani-Gruszki. I ogrodu, i Hani, i urlopu zazdraszczam. Wszystko razem daje pewnie fajnego powera. Pozdrawiam i "ja tu jeszcze wrócę"
TAR 14:03, 06 sie 2019

mrokasia napisał(a)

jak zwrocilas uwage to mi tez on zgrzyta. chyba ze pod innym kątem z innego miejsca wyglada zupełnie ok.

a przy okazji zapytam co to za klonik?

Brzozowadzie... 14:07, 06 sie 2019

makadamia napisał(a)

Do tych brązów bardzo pasowałyby mi te ogniste jeżówki, które chcesz wydać mamie (pożałowałam)

wiązowa rabata boska, jak i cała reszta

Ty masz rację!
Tylko: to jest ta nieszczęsna południowa ze szpalerem śliw wiśniowych. Trochę się boję takich kontrastów kolorystycznych. Ale może rzeczywiście spróbować?
Brzozowadzie... 14:12, 06 sie 2019

makadamia napisał(a)

jak napisałam wyżej: ogniste jeżówki przenieść do brązowego klona, a tutaj rozmnożyć np.: te bylinowe lobelie (bardzo ładne są - znoszą cień? jeśli tak, chętnie bym przytuliła do siebie).

Czy z tej tui nie dałoby się zrobić kulki? Pasowałaby mi w przejściu

Bylinowe lobelie to nówki u mnie, ale na razie rokują bardzo dobrze, nie tylko znoszą suszę ale również braki wody
Może masz rację, tam dalej wsadziłam jedną lupo i różową jeżówkę, to bym nawiązała i uspokoiła ten pomarańcz
O zobacz, bliżej drewutni, za rodkiem, ta sama rabata:
i z dalszej perspektywy:

Brzozowadzie... 14:13, 06 sie 2019

makadamia napisał(a)

Czy z tej tui nie dałoby się zrobić kulki? Pasowałaby mi w przejściu

Chyba trochę na siłę - to tuja Kórnik - typowo kolumnowa, zawsze uciekałaby w czubek, bo już próbowałam zrobić z niej kulkę. Ale żeby ją tam przy samym brzegu zostawić? A mi tam zgrzytało najbardziej właśnie...
Brzozowadzie... 14:28, 06 sie 2019

makadamia napisał(a)

Wcale się nie dziwię, bo jest wyjątkowo udana

Rozplenice mam u siebie bardziej niż w półcieniu, między azaliami i dają radę. Może w słońcu więcej/szybciej by kwitły ale i tak są fajne.

Ale gdybym sadziła teraz, to chyba jednak molinie bym dała

Molinie już będą niedaleko azalii, na wiązowej, bardzo jestem ich ciekawa, bo to ich debiut w moim ogrodzie, tylko na razie to malusie sadzonki.
Za dobre słowo dziękuję! Dodają wiary we własne siły
makadamia 14:29, 06 sie 2019

Ty masz rację!
Tylko: to jest ta nieszczęsna południowa ze szpalerem śliw wiśniowych. Trochę się boję takich kontrastów kolorystycznych. Ale może rzeczywiście spróbować?

Jak na złość, nie mogę znaleźć żadnych inspiracji, ale mnie się takie mocne zestawienie brąz-bordo-pomarańcz bardzo podoba
Brzozowadzie... 14:30, 06 sie 2019

mrokasia napisał(a)

Mi też zgrzyta, ale to mój ostatni powojnik Wywalić? Gdzie przenieść? Kolorem pasuje bardzo - ten cytrynowy klon i seslerie i fiolet, ale macie rację, że ten trejaż tu nie do końca. Dzięki. Do przemyślenia..
makadamia 14:30, 06 sie 2019

Chyba trochę na siłę - to tuja Kórnik - typowo kolumnowa, zawsze uciekałaby w czubek, bo już próbowałam zrobić z niej kulkę. Ale żeby ją tam przy samym brzegu zostawić? A mi tam zgrzytało najbardziej właśnie...

Bo kolumna w tym przejściu to za mocny, za ciężki akcent, ale taka kulka byłaby w sam raz.
szkoda...